Dr. Dézsi reagált a győri önkormányzat és a Volán között kialakult vitás helyzetre

Győr+ Fotó: Volánbusz
2024.08.11. 14:53

Dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere a közösségi médiában reagált a győri önkormányzat és a Volán között kialakult vitás helyzetre. Ebben a témában korábban Szeles Szabolcs, a költségvetésért felelős apolgármester is posztolt.

„Kedves Győriek!
Engedjék meg, hogy röviden kifejtsem a győri önkormányzat és a Volán között kialakult vitás helyzetet.
Teszem ezt azért, mert leendő polgármesterünk a többszöri részletes magyarázat után is úgy tesz és ennek hangot is ad, hogy nem érti, hogy:
1: miért nem fizetünk ki csak úgy hipp hopp 650 millió forintot a Volánnak
2: azt kérdezi többedszer, nyilvánosan, hogy hol van az a pénz?

Nos, nézzük didaktikusan a tényeket és ez alapján mindenki el tudja maga is dönteni, hogy érthető-e a helyzet és azt is, hogy egy polgármester akkor cselekszik-e helyesen, ha a város kiadásait szigorúan kontrollálja.

Talán az első és legfontosabb azt tisztázni, hogy “hol van ez a 650 millió forint”?

A válasz egyszerű: rendelkezésre áll ez az összeg teljes egészében az önkormányzat elkülönített számláján. Ha fizetnünk kell, akkor bármikor, azonnal ki tudjuk fizetni. Ez ott lesz a polgármester váltás napján is, természetesen.

Azt is tisztázni kell, hogy a vitatott évek a 2021 és a 2022-es évek elszámolása.

Erre már kifizettünk a Volánnak több milliárd vagyis több ezer millió forintot, mely szolgáltatási tételeket nem vitattunk.

Ugyanakkor mindkét év tekintetében talált a város önkormányzatának könyvvizsgálója olyan számlázott tételeket, melyek jogosságát vitatjuk követelni Győr város önkormányzatától, mint megrendelőtől.

Ezzel kapcsolatban tárgyalást kezdeményeztünk a Volánnal, de ők inkább a bírósághoz fordultak. Azzal együtt, hogy nincs harag közöttünk, de döntsön egy független, harmadik fél. Tiszta üzlet = jó barátság!

A Volán vezetői elsősorban az állami cégük érdekeit védik.

Dézsi polgármester Győr érdekeit védi.

Szerintem ez nem bonyolult és könnyen egyet lehet érteni vele győriként, hogy nemhogy több száz milliót, de egy fityinget sem fizetünk ki, akkor sem, ha egy állami cég áll velünk szembe addig, amíg ezt a pénzügyi szakembereink nem tartják indokoltnak vagy a bíróság (amihez nem mi fordultunk) nem ítélkezik másként.

Nyilván Önök is voltak már úgy, hogy közüzemi számlát megreklamáltak. De legalábbis megreklamálták volna, mert indokolatlannak találták annak mértékét.

Most nagyjából hasonló történik, amire lehet, hogy eddig nem volt példa Győrben, de hát előttem az sem fordult még elő, hogy az útépítő cégnek újra kellett aszfaltoznia átadás előtt pl. a Szent Imre utat és a Jókai utca egy szakaszát. Rend a lelke mindennek!

Biztos vagyok abban, hogy aki ezt elolvasta, az meg is értette, hogy bár a vitatott pénz összeg teljes egészében félre van téve a város bankszámláján, de a közösből csak olyan számla követelést fizetünk ki, ami indokolt. Akkor is, ha állami céggel állunk szembe!

Szurkolok, hogy leendő, megválasztott polgármesterünk is végre megértse. Hiszen ezeket a tényeket nem csak a sajtóból ismeri, hanem hivatalos levélben a pénzügyekért felelős városi vezetőnk Szeles alpolgármester úr már hetekkel ezelőtt elküldte számára és vissza is jelzett, hogy el is olvasta. Nem annyira bonyolult ez!

Vagy csak a balhé kedvéért értetlenkedik? – írta posztjában a fentieket dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Korábban Szeles Szabolcs alpolgármester is posztolt a témában, amelyt szintén közlünk:

„Tisztelt Pintér Bence megválasztott Polgármester úr.

Kedves Bence.

Jelen posztomat, bejegyzésemet azért írom, mert ma (2024.08.09.) a “Győr összefog” oldalon született egy posztod, melyben arról értekezel, hogy Volán ügyben nem látsz továbbra sem tisztán.

Nos.

1. Volán ügyben jómagam elmondtam korrekten, “centiről centire” mindent. “Nem látni tisztán” (ahogy fogalmazol), vagy nem érteni, az két különböző dolog.

Idelinkelem ismét a riportot ezzel kapcsolatban, ahol elmondtam a folyamatot annak reményében, hogy az ismételt meghallgatás segít.” – írta Szeles Szabolcs, aki a könnyebb megtalálhatóság érdekében linkelte is az elmített riportot:

2. Idefotózom a mai (2024.08.09.) posztodat, amelyben erről a tisztán nem látásról, és levelezésekről értekezel. És amely posztban pontatlanságok, csúsztatások vannak. És idefotózom a hozzám a tárgyban írt leveled, és a neked írt válaszom, csak hogy pontosak legyünk.

Nos.

Hozzám írt leveledben azt írod, elutasítottam a választ, mert nem vagyok illetékes.

Nos a tény az, hogy válaszoltam (hiszen ugye volt válaszlevél), amely válaszomban elmondtam, hogy az általam a riportban elmondottak maga a folyamat, és a teljes ügy, amelyről azért én nyilatkoztam, mert költségvetési és pénzügyi vonzata van. És így teljes mértékben tisztában vagyok minden részlettel. De alapvetően nem én vagyok az illetékes, hisz a megbízó képviselője a Polgármester, ráadásul a tömegközlekedés városüzemeltetési kérdés, az pedig feladatleosztás szempontjából egyébként is éppen a Polgármesterhez tartozik.

Azt írod elutasítottam dokumentumok kiadását.

Ez valóban így van, kérted a döntésekről szóló dokumentumokat, illetve számlákat, valamint a peres ügy részleteit. Válaszoltam neked, hogy a mindenkori Szolgáltatóval kapcsolatos döntésekről szóló anyagok a gyor.hu oldalról bárki által letölthetőek. A belső anyagok, számlák, valamint a peres ügy tekintetében pedig írtam, hogy ilyeneket nem adhatok ki. A peres eljárás anyagait már csak azért sem, mert azoknak a nyilvánosságra kerülése a per végkimenetelét kockáztathatja az önkormányzat szempontjából. Másrészt ez etikai kérdéseket is felvet. Nem is értem, hogy hogyan gondolod…. Hiszen egyrészt ahogy írtam, nem én vagyok a tulajdonos, a megbízó képviselője, az a polgármester. És hogyan gondolod hogy én kiadok bármily belső és bizalmi anyagokat. Több, mint 30 éve dolgozom pénzügyi szakmában, és bizalmi munkakörökben. Amit kérsz, azt egész egyszerűen nem lehet megtenni, nem is elegáns eleve, hogy ilyet kértél tőlem, és nem is várhatod el. Vagy majd a saját megválasztott alpolgármestered szempontjából az jó dolog lenne, ha ilyet majd ő megtenne? Mit szólnál hozzá? Vagy a mostani, újságírói feladatkörödben. Ha a szerkesztőséged kiadna bármily belső anyagot, számlát. Mit szólnál hozzá? Én nem hiszem hogy ez lenne a helyes irány, én óva intek tőle bárkit.

Azt írod kérted tőlem az ügyben eljáró ügyvéd nevét, munkadíját, és egyéb részleteket.

Kedves Bence. Itt a leveled fotója. Nem kértél ilyet tőlem, így erre nyilván nem is válaszolhattam. Nem értem, mire jó egy ilyen csúsztatás.

És akkor még egyszer nagyon röviden magáról az ügyről. Az alap szolgáltatások díja mindkét érintett évben (is) ki lett egyenlítve a Szolgáltatónak. A vita természete a Volánbusz többletköltség igényéből adódik. Egyébként megteheti, hogy többletköltségeket számol fel a lezárt, vagy pontosabban megelőző évre, így szól a tömegközlekedésről szóló törvény, és ilyenek az EU-s rendeletek is. Az pedig nyilvánvaló, hogy ezeket a tételeket nekünk jogunkban áll átnézni, adott esetben vitatni, hiszen az önkormányzatnak a gazdálkodásáért felelünk. Jelenleg ezen van a vita, és mivel a Volán perre vitte a kérdést, majd bíróság fog dönteni. Ha a bíróság úgy dönt hogy ki kell egyenlíteni a többletköltség igényt, és a Volánnak ad igazat, akkor ezt azonnal meg tudjuk tenni, hiszen ennek a fedezete a költségvetésben teljes mértékben, elkülönítetten rendelkezésre áll.

Kedves Bence. Az ilyen fajta levelezéseknek nem vagyok a híve, De megszólításom okán itt is kénytelen voltam válaszolni. Bármely kérdésed van, természetesen állok rendelkezésedre.

Tisztelettel, Szeles Szabolcs”

Korábban a témában: