A WHO tanácsa a nyári élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2024.08.11. 18:02

A meleg és párás időjárás javítja a kórokozók gyors elszaporodásának feltételeit, és az élelmiszerek nem biztonságosak. Előfordulhat, hogy a szennyezett élelmiszerek megjelenése, íze vagy illata nem különbözik a biztonságosaktól.

A nyers élelmiszerek, különösen a hús, a baromfi és a tenger gyümölcsei, valamint ezek levei veszélyes mikroorganizmusokat tartalmazhatnak. Ezeket az ételek elkészítése és tárolása során át lehet vinni más élelmiszerekre. Ezeket tároljuk és készítsük el külön-külön.

A megfelelő főzés szinte minden veszélyes mikroorganizmust elpusztít. Az ételeket legalább 70°C-os hőmérsékleten főzzük! Különös figyelmet igénylő élelmiszerek közé tartoznak a darált húsok, a sült húsok, az egész baromfi.

Tartsuk az élelmiszereket biztonságos hőmérsékleten mind a tálalás, mind a tárolás során ugyanis a mikroorganizmusok nagyon gyorsan elszaporodhatnak, ha az élelmiszereket szobahőmérsékleten tárolják. Az 5°C alá állított hűtőszekrény a legtöbb élelmiszert megvédi – de nem a végtelenségig. Idővel még a hűtött ételek is megromlanak. A hűvös hőmérséklet lelassítja a baktériumok szaporodását, de nem állítja meg teljesen a növekedést.

A nyers alapanyagok, beleértve a vizet és a jeget is, veszélyes mikroorganizmusokkal és vegyszerekkel szennyeződhetnek. Mérgező vegyszerek képződhetnek a sérült és penészes élelmiszerekben. Gondosan válasszuk ki a nyersanyagokat, és a kockázat csökkentése érdekében mossuk meg és ha lehet hámozzuk meg azokat.

Kapcsolódó cikkünk:

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #élelmiszer | #élelmiszeripar | #kánikula | #WHO Győr |