Két büntetővel tudott csak nyerni az MTK

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.08.11. 20:02

„Hiszem azt, hogy egyszer amit az élet elvesz, azt majd vissza is adja” – értékelt az ETO FC Győr vezetőedzője a mérkőzés után.

A videóasszisztens (VAR) 2021/22-es szezonban való, magyarországi bevezetése óta példátlan módon háromszor döntött büntetőt érő vitás helyzetben az ETO-MTK mérkőzésen. Az OTP Bank Liga harmadik fordulójában az utóbbi együttes két ilyen ítéletet követő tizenegyessel győzedelmeskedett.

Parázs mérkőzésen maradt alul az ETO vasárnap délután az MTK ellen. Az ETO már a második percben megszerezte a vezetést Lukic Nedad fejesével, amely a mérkőzés egyetlen győri találata volt. A 25. percben Diarra lövését hárította az MTK védője. Bő fél óra után kényszercserét kellett végrehajtani Bumba sérülése miatt, a helyére Bánáti érkezett. A 35. percben Bognár István kapura törését a zöld-fehéreknél debütáló Samuel Petrás akasztotta meg a tizenhatoson belül, a büntetőt Bognár értékesítette. Az első félidőben az MTK térfelén zajlott a játék, de a fölény ellenére nem született érdemi helyzet. Az 51. percben Vera és Kovács Patrik akadt össze – a videóbíró visszajátszása után újabb büntetőt fújt a bíró az MTK-nak, a helyzetet ismét Bognár tisztázta.

A második félidő kiegyenlített játékában a 78. percben használta Rúsz a VAR-t: a kapu előtt kialakult tömörülésben Vera került földre Varju szorításában. A büntetőhöz készülődő ETO azonban nem tudott egyenlíteni, ugyanis a visszajátszást követően Rúsz visszavonta ítéletét.

A találkozót követő sajtótájékoztatón a vezetőedzők értékelték a mérkőzést.

„Jól kezdtük a mérkőzést. A 30-35. percig, amíg nem csináltuk azt a buta hibát, addig csak egy csapat volt a pályán. Birtokoltuk a labdát, helyzeteket, veszélyes szituációkat tudtunk kialakítani, de jött a kapott gól, ott egy kicsit megtört a lendületünk, láttam, hogy picit a hitüket vesztették a játékosok”kezdte mérlegét Borbély Balázs, az ETO FC Győr vezetőedzője. Az MTK ötvédős játékát az első félidőben sikerült bontogatni. Bár az öltözőben Borbély próbálta visszahozni a motivációt, de a pályára visszatérő csapat nem tudott elegendő lendületet venni. A vezetőedző először személycserékkel, majd a felállás megváltoztatásával próbálkozott. „A kispadunkon nincs olyan kaliberű játékos, mint az MTK-nak Jurina, vagy Stieber, az MTK rutinja az utolsó 15 percben széttördelte a játékot” – tette hozzá. Újságírói kérdésre Borbély megerősítette, hogy Bumba kiválása nem borította fel a meccstervet, inkább lélektanilag viselte meg a csapatot a kulcsjátékos kiesése. A VAR ítéletekről visszafogottan nyilatkozott Borbély: „Hiszem azt, hogy egyszer amit az élet elvesz, azt majd vissza is adja.” A játékosok közül Diarrát emelte ki a vezetőedző: „Többet vártam Diarrától. Nagyon jól dolgozott a héten, a múltkor is jól állt bele a Debrecen ellen. Azt hittem, hogy több minőséget fog tudni adni.”

Horváth Dávid, az MTK vezetőedzője úgy véli, joggal tartottak a találkozótól. „Elég sok nehezítő tényező volt a mai nap. Az egyik az, hogy az ellenfelünk kimondottan nagy energiákat mozgósított. Tudtuk, hogy nagyszerű játékosaik vannak és az együttműködést is megtalálták már az első perctől kezdve. Az volt a feladatunk, hogy ezt a tempót átvegyük tőlük. Úgy érzem, hogy az egyenlítő gólunk után vissza tudtunk jönni a meccsbe és raktuk össze magunkat, ami ahhoz kellett, hogy hatástalanítsuk az ellenfelet, a széleket lezárjuk és a kulcsjátékosokat kivegyük a játékból.” A fullasztó hőség miatt is szétesett a játék és a vezetőedző szerint minimalistára sikerült a mérkőzés. Horváth kifogásolta a pálya minőségét is: az első játékrészben véleménye szerint nem megfelelő terepen játszottak. Az MTK az OTP Bank Liga harmadik fordulójában az élen áll, három nyert mérkőzéssel. A vezetőedző nyilatkozatából kiderült az is, hogy szeretnék visszahozni az MTK-ra jellemző, hátulról építkező játékstílust és céljuk, hogy a stabil NB I-es tagságukat meg tudják őrizni.

Az ETO FC Győr a következő mérkőzést a Kecskeméti TE otthonában játssza augusztus 16-án.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

Korábban írtuk:
Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #labdarúgás | #sport |