A nyár veszélyei

Győr+ Fotó: Depositphotos.com
2024.08.11. 20:50

A nyár varázsát a szabadtéri aktivitás és a vízparti programok adják, ám mindaz, ami élményeket tartogat, potenciális egészségügyi kockázatokat is rejt.

A nap veszélyes oldala

A leggyakoribb problémákért épp maga a napsütés tehető felelőssé. A napszúrás fejfájással, szédüléssel, hányingerrel és kimerültséggel jár, a leégésből pedig több is lehet, mint múló probléma, hiszen hosszú távon növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A megelőzés kulcsa a megfelelő védelem. Lehetőség szerint kerüljük a közvetlen napfényt a legforróbb órákban, 11 és 15 óra között, de ha mégis napra merészkedünk, használjunk magas faktorszámú naptejet és viseljünk széles karimájú kalapot.

Apró ellenségek

A nyári hónapokban megszaporodnak a rovarcsípések is, a két legnagyobb ellenségünk a kullancs és a szúnyog. A kullancsok által terjesztett Lyme-kór különösen veszélyes, de a szúnyogok is okozói lehetnek súlyos betegségeknek, túl azon, hogy zümmögésükkel bosszantanak minket. A védekezés érdekében használjunk rovarriasztó szereket és viseljünk hosszú ujjú ruházatot, amikor erdős területen tartózkodunk. Szabadtéri programokat követően ne felejtsük el ellenőrizni a testünket kullancsok nyomát kutatva!

Nyári allergia

A szénanátha sokak számára teszi kellemetlenné a nyarat. A pollenek olyan allergiás reakciókat válthatnak ki, mint a tüsszögés, orrfolyás és szemviszketés. Bár a szénanáthát teljesen kiküszöbölni nem lehet, a gyógyszertári készítményeken túl is sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért. Ha kimegyünk, hazaérve zuhanyozzunk le, hogy lemossuk a polleneket a bőrünkről, otthon pedig használjunk légszűrőt, ami tisztítja a levegőt.

A strandok láthatatlan ellenségei

A strandok külön figyelmet érdemelnek a nyári hónapokban, hiszen itt sajátos egészségügyi kockázatokkal kell számolnunk. Az egyik ilyen a felfázás, a húgyúti fertőzéshez az is elég lehet, ha túl sokáig vagyunk vizes fürdőruhában. A legjobb, amit tehetünk, hogy fürdőzést követően megtörölközünk vagy átöltözünk száraz ruhába. Szintén a strandokon és fürdőkben terjedő kellemetlen probléma az uszodai szemölcs vagy futószemölcs. A vírusos fertőzés könnyen terjed nedves, meleg környezetben, kellemetlen érzéssel járó hámváltozást okozva bármelyik testfelületen. A megelőzés leghatékonyabb módja, hogy ügyelünk a személyes higiéniára, de a szemölcs a legnagyobb odafigyelés mellett sem biztos, hogy elkerül minket, ilyenkor forduljunk bőrgyógyászhoz.

Fotó: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #nyár | #vény nélkül |