A kullancsok a házi kedvenceket sem kímélik

Dr.Sík Sándor állatorvos Fotó: Pixabay
2024.08.12. 11:15

Az általános felmelegedés okozta enyhe tél a kullancsok számára kedvezett, hiszen legutóbb sem érkeztek meg a „kemény mínuszok” és így részükről is sikeres volt az áttelelés, akárcsak a szántóföldi kártevőknek.

Megelőzés

Az általuk okozott megbetegedések közül a babesiosis és a lyme -kór a legismertebb, de mint „köztigazda” a hordozó állatból szívott vérrel más kórokozó továbbítója is lehet. A fizikális vizsgálat, azaz séta utáni aprólékos átvizsgálás és az előforduló parazitától történő megszabadítás a legkézenfekvőbb megoldás Segít a prevenció, mely nyaköv, csepp, spray, por és tabletta formában is kaphatók.

Hogyan alkalmazzuk?

A legfontosabb, hogy mindig vegyük figyelembe az állat méretét és korát. A készítmények túlnyomó részét 3 hónapos kor után javasolják alkalmazni, de vannak olyan készítmények, amelyek akár 2 hetes kortól használhatóak. Fontos, hogy nyaköv használatakor fiatal kutyánál gondoljunk arra, hogy az akár 7-8 hónapig hatásos övet a kölyök kutya kinőheti. Túl szorosra ne fűzzük, úgy helyezzük fel, hogy 2-3 ujjunk könnyedén alácsúszhasson. A sokak által ismert cseppek általában 1 hónapig nyújtanak védelmet a kullancsok ellen. Ezeket a szőr szétfésülése után a bőrre kell cseppenteni a nyaktól kiindulva a gerincvonalon több helyre úgy, hogy a farok fölé is jusson. Fontos, hogy az állat testsúlyának megfelelő készítményt alkalmazzuk. A fürdetés előtt és után 3 napot mindig várjunk a kezelés előtt.

Új lehetőség a tabletta

A spray készítmények használata leginkább ott jellemző, ahol több kutya is előfordul egyszerre és a cseppekhez hasonlóan alkalmazva fújják le egy időben őket. Újabb lehetőség a tabletta, mely 1 és 3 hónapig hatásos készítmény formájában kapható, de csak kizárólag állatorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban vény ellenében.

Jó tudni:

A babesiosisról

A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés házikedvenceknél, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. A tünetek 10 nappal – 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek. Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz, a vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet. Fontos, hogy a Babesiosis gyanúja esetén a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön!

A Lyme-kórról

Kutyáknál a tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek: étvágytalanság, láz, sántaság, duzzadt, esetleg fájdalmas ízületek. Kutyákban a betegség általában gyógyítható, de rendszerint 6-8 hétig tartó kezelést igényel.

Kapcsolódó témák: #Győr | #vény nélkül |