Ilyen moziesten még nem jártunk, irány a 140 éves Keleti!

Győr+
2024.08.13. 09:13

Fontos év az idei a Keleti pályaudvar életében, megnyitásának 140. évfordulóján, 2024. augusztus 16-án, változatos programokkal ünnepel a MÁV. A rendezvény zárószáma és kiemelt eseménye az esti filmvetítés. A pályaudvar Kerepesi csarnoka erre a különleges alkalomra moziteremmé alakul át, műsoron a kultikus Indul a bakterház!

Az idén 140 éves Keleti pályaudvart Rochlitz Gyula főmérnök, a pályaudvar vasszerkezetét Feketeházy János hídépítő mérnök tervezte. A 140 évvel ezelőtt, 1884. augusztus 16-án megnyílt pályaudvarról az első vonat Miskolcra indult, az első utasok pedig Ruttkáról és Zimonyból érkeztek. Ugyancsak innen gördült ki első útjára a híres V 40 001 számú Kandó mozdony vontatta szerelvény, az Árpád nevű dízel sínautóbusz Bécs, az Orient Expressz a Balkán felé, tovább színesítve ezzel a pályaudvar presztízsét és történelmi emlékezetét. Az elmúlt 14 évtizedben a budapesti főpályaudvar kiemelt jelentőséggel bírt a vasút életében, az épület mind a mai napig meghatározó eleme épített örökségünknek és persze továbbra is megkerülhetetlen a szerepe mind a hazai, mind a nemzetközi közlekedés szempontjából.

A kerek évforduló alkalmából a vasúttársaság számos programmal készül, melyek között minden korosztály megtalálhatja a számára legkedvesebbet.  A megnyitás után pontosan 140 évvel, augusztus 16-án, péntek délutántól várják az érdeklődőket a Keleti pályaudvaron: a gyerekeknek kincskereső játékot, felnőtteknek vezetett sétát szervezett a vasúttársaság. Utóbbin az óriási érdeklődés miatt, a regisztrált helyek száma már megtelt, ezért terv szerint lesznek még ilyen vezetett városi séták az ősz folyamán is. Péntek késő délután megnyílik a pályaudvar 14 évtizedét bemutató novella és fotókiállítás is a Lotz-teremben. Természetesen az Utasellátó is részt vesz az ünneplésben, a régi hagyományt felelevenítve zsúrkocsikkal várják a látogatókat, akár egy utazásra, akár a moziestre szeretnénk enni-, innivalót beszerezni. Az esti Indul a bakterház vetítés felvezető műsorában Koltai Róbert mesél a film érdekességeiről. Továbbá – egyfajta mozielőzetesként – kifejezetten erre az ünnepi alakomra készült kisfilmeket is bemutat majd a MÁV.

Ez egy egyszeri és igazán különleges alkalom!  A vetítés ingyenes, sőt a nézőknek még meglepetéssel is készül a vasúttársaság. A helyek száma viszont korlátozott, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni a www.mavcsoport.hu/keleti140 oldalon lehet, ahol a további programokról is tájékozódhatnak.

Forrás: MÁV

Kapcsolódó témák: #évforduló | #fillmvetítés | #Keleti pályaudvar | #MÁV |