Egyik kedvenc fogásunk az ünnepek alatt a göngyölt csirke. Szépen tálalva, egy-két egyszerű trükkel és a mennyei krumplipürével fenséges lakoma lesz idén is!
A gesztenyés-aszalt szilvás töltelék mellett gyakran készítem ezt a mediterrán verziót is, amiben sok sajt van, aszalt paradicsom, sonka és finom zöldfűszerek. Elengedhetetlennek tartom a selymes krumplipürét mellé, amivel keveredik a hús szaftja, ezért annak a receptjét is leírom, ahogy tanultam a legnagyobb mesterek egyikétől.
Ebben az időszakban egy kicsit jobban díszítünk, gondosabban tálalunk ezért mindenkit biztatnék arra, hogy pár gyors trükköt vessen be a tálalásnál. Ilyen például a sajtcsipsz vagy a céklaropogós.
Távolról mindig varázslásnak tűnnek ezek az elemek, ám nem az. Nézd meg, hogyan készül a sajtcsipke és most te ejtheted majd ámulatba a többieket!
Bevásárló lista (2 személyre)
Göngyölt csirke:
- 400 g csirkemell vagy filézett felső comb
- 50 g aszalt paradicsom (10 db)
- 50 g dió
- 100 g szeletelt sajt (ementaler)
- 100 g sonka
- csipet rozmaring, kakukkfű, bazsalikom
- 3-4 tekerés friss bors
- 2 kk só
Krumplipüré:
- 500 g krumpli (C-típusú)
- 100 g vaj (82%)
- 150 ml tej (2.8%)
- 1 ek só
- 1 csomag mozzarella golyó
Sajtcsipke/ropogós:
- 50 g zsíros kemény sajt min.42% (eidam, trappista, ementáler)
Eszközök: fólia
Elkészítés
Göngyölt csirke:
A csirke felső combját szoktam használni, ami már filézetten is kapható. A bőrét leveszem, kiterítem egy deszkára és kiklopfolom. Jöhet a puzzle: átlátszó fóliát terítek ki kb. 30×40 cm-eset. Arra teszem rá a kiklopfolt csirkelebenyeket, hogy egy téglalapot rakjak ki belőle.
Amennyiben még egyszerűbb verzióval dolgoznánk, akkor használjunk csirkemellet, azzal könnyebben kirakjuk a téglalapot. Megfűszerezem a húst a zöldfűszerekkel, sóval, borssal, majd kirakom a táblámat sajtszeletekkel, sonkaszeletekkel, jöhet a durvára tört dió és az aszalt paradicsom, mozzarella.
A fólia segítségével feltekerem, majd a fóliába csomagolom. Két végét megtekerem, csomót kötök rá és szép nagy „szaloncukrot” készítek belőle. Egy éjszakán át pihentetem. Másnap akkora fazékban forralok vizet, amekkora a húsrolád, hogy beleférjen. Vagy úgy készítem el a roládokat, amekkora fazekam lesz rá.
A vízzel telt fazék aljába 2 evőkanalat teszek, hogy ha lesüllyedne, ne süljön rá a fólia. Fóliástul a hideg vízbe teszem a roládot és hagyom felforrni a vizet. 10 percig lobogó vízben főzöm.
A sütőt 200 fokra előmelegítem (alul-felül sütős módban), egy tepsit kiolajozok. A vízből kiveszem a roládot, ráteszem a tepsire, a fóliát a végénél levágom egy ollóval, leveszem és beteszem sülni 30 percre.
Elkészülés után 15 percig pihentetem, ezután szeletelem. Kívül ropogós, belül szaftos lesz.
Krumplipüré:
A krumplit kizárólag héjában főzöm meg 1 ek sóval. Langyosra hűtöm, meghámozom, lereszelem vagy összetöröm. Elektromos kézimixerrel a vajat apránként szétdolgozom benne, majd a tejet ugyanígy. Közben még egy kiskanál sóval ízesítem. Nagyon krémes, nagyon könnyed, tökéletes pürét kapok.
Sajtcsipke:
Teflonserpenyőbe a sajtot belereszelem és közepes lángon hagyom, hogy először megolvadjon, aztán megsüljön. Amikor már a széle kezd sárgállani, akkor megfordítom. Mindkét oldalát 2-3 percig sütöm. Félreteszem és törhetem vagy egészben is tálalhatom a főételhez