Tegnap Győrben, egy belvárosi lakásban jelzett az érzékelő

Győr+ Fotó: Győr+ Archívum
2024.08.13. 20:02

Jelzett a szén-monoxid érzékelő hétfő délután Győrben, egy Árpád úti lakásban, ahol egy kombi kazán biztosította a meleg vizet.

A város hivatásos tűzoltói rekonstruálták a helyszínt, majd méréseikkel kimutatták a mérgező gázt a lakás légterében, ezért a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték. Az érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki. 

A levegő a hőmérsékletétől függően különböző módon viselkedik, a meleg levegő felfelé, a hideg lefelé áramlik. A kéménykör ennek a fizikai tulajdonságnak az elvén működik, ezért nyáron – mivel a külső hőmérséklet magasabb a bentinél – a nem kifogástalanul működő készülékekből és kéményekből visszaáramolhat a mérgező gáz a lakás légterébe. 

Ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként felülvizsgáltatni a biztonságunk érdekében. 

Érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését, mert fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig.

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben érhető el.

Amennyiben nyílt lánggal működő eszközt használ, ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése is. Ezeknek az érzékelőknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A szavatossági idő lejárta után új készüléket kell vásárolni. A megfelelő minőségű, bevizsgált érzékelők listája ITT megtalálható.

A szavatossági időn túl ne feledkezzenek meg a készülék működését biztosító elemek cseréjéről sem!

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #szén-monoxid |