Gólyatali: másodszor szervezett közösségépítő pikniket az egyetem

Győr+ Fotó: Dudás Máté
2024.08.14. 10:07

A tavalyi nagy sikerű Gólyatali után ismét közösségépítő pikniket szervezett a leendő elsőévesek számára a győri Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata, ahol szórakoztató játékok kíséretében, de kötetlen formában ismerkedhettek egymással a résztvevők. A több száz főt megszólító esemény remek lehetőség volt azoknak is, akik ott lesznek a Gólyahéten, azonban még a nyár folyamán találkoznának szak- illetve évfolyamtársaikkal.

Sosem lehet elég korán kezdeni az ismerkedést – vallja a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata, ezért még a nyáron lehetőséget biztosított a leendő elsőévesek számára, hogy egy kötetlen hangulatú piknik keretein belül ismerkedjenek egymással. A győri Mosoni-Duna holtágának partja a várakozásoknak megfelelően meg is telt leendő elsőévesekkel, akik nyaralás helyett – már egyetemi éveikre készülve – a Gólyatalit választották hétvégi programnak.

Úgy tartjuk, minél több barátja van egy hallgatónak, minél erősebben kapcsolódik a szaktársaihoz, minél szervesebb része egy társaságnak, annál nagyobb az esélye, hogy sikerrel veszi az akadályokat az egyetemen. A Hallgatói Önkormányzatban az érdekképviselet mellett feladatunknak tartjuk, hogy a hallgatói közösségek kialakulásának katalizátora legyünk. A Gólyatalival is az volt a célunk, hogy segítsük leendő gólyáink beilleszkedését” – árulta el Aschenbrenner András, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szakfeladati alelnöke, aki azt is hozzátette: a regisztrációból is látszik, óriási igény mutatkozik egy ilyen eseményre.

A gólyák nagyon tudatosan már a beiratkozás előtt felkutatják szaktársaikat, közösen készülnek az őszi szemeszterre, együtt keresik a válaszokat az őket érdeklő kérdésekre. A piknikkel csupán keretet adtunk ennek a természetes kapcsolódási igénynek, amit igyekeztünk különböző ismerkedős játékokkal támogatni. Tavalyhoz képest kevesebb aktivitással és kitelepüléssel készültünk, hogy több teret hagyjunk a spontán ismerkedésnek” – árulta el az alelnök.

A találkozóra a Uni by the Rusty Coffee kávézó előtti füves-fás területen került sor, ahol több százan gyűltek össze. A szervezők – afféle orientációs pontként – karonként külön padoknál fogadták a gólyákat, akik kérdezhettek a tapasztalt felsőbbévesektől, vagy éppen szóba elegyedhettek egymással, miközben bármikor szabadon csatlakozhattak az ismerkedős játékokhoz.

A résztvevőkkel beszélgetve kiderült, sokan vannak, akik nem lesznek ott a Gólyahéten, így számukra ez az egyetlen lehetőség, hogy még a félév kezdete előtt találkozzanak szaktársaikkal. Akadnak olyanok is azonban, akik dupláznak: a Gólyatali mellett a Gólyahetet sem hagyják ki. Így tesz majd az Eger melletti Szomolyáról érkező Tóth Áron Benedek is, aki járműmérnöki tanulmányait kezdi meg ősszel a Széchenyi István Egyetemen.

A nyílt napon már eldöntöttem, hogy a Széchenyi István Egyetemet választom. Édesapám is ide járt, rengeteget mesélt az akkori főiskoláról. Kiskorom óta a járművek megszállottja vagyok, így nem volt kérdés, a győri járműmérnök szakot jelölöm meg egyedül, mindent vagy semmit alapon” – mondta nevetve a leendő hallgató, aki egyik barátját kísérve érkezett a Gólyatalira. Úgy vélte, mire a Gólyahéten beköltözik a kollégiumba, a mostani találkozónak köszönhetően már számos ismerős várja majd.

Boros Gréta, Fider Fanni és Kertész Fruzsina Sárvárról látogattak el Győrbe, hogy barátkozzanak a környezettel. Mint elmondták, néhány szaktársukkal előre megbeszélték, hogy a Gólyatalin összefutnak, hogy személyesen is megismerjék egymást. „Már tavaly is voltunk nyílt napon, idén pedig újra eljöttünk és eldöntöttük, hogy Győrbe jelentkezünk. Megtetszett a város, és a barátoktól is jókat hallottunk az egyetemről” – felelte érdeklődésünkre a nemzetközi gazdálkodás szakra felvételt nyert Fanni.

A soproni Nagy Bálint és a kocsi Benczúr Gábor az idén második évfolyamával induló programtervező informatikus alapszakra nyert felvételt. „Jövök a Gólyahétre is, de biztosan vannak, akik ott nem lesznek, ám most itt vannak, ezért megyek mindkettőre, így talán több társamat tudom megismerni” – árulta el Gábor. „Itt volt a szakfelelősünk, aki körül összegyűltünk páran, remek délutánt töltöttünk együtt. Az évfolyamon eleve családias a hangulat, de így még könnyebb lesz a beilleszkedés majd szeptemberben” – tette hozzá Bálint.

A Gólyatali után pár hét erejéig látszólag visszatér a nyár, azonban az egyetem már lázasan készül az elsősök fogadására. A beiratkozás előkészítése mellett a Hallgatói Önkormányzat jóvoltából már javában zajlik a Gólyahét szervezése, amely ebben az évben augusztus 27-től nyitja meg kapuit.

Forrás: Széchenyi István Egyetem