Rangos állami kitüntetésben részesült dr. Filep Bálint és dr. Tamándl László

Győr+/MTI Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
2024.08.16. 17:03

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium minisztere, Zsigó Róbert a minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából Magyar Érdemrend parancsnoki keresztet, Magyar Érdemrend tisztikeresztet, Magyar Érdemrend lovagkeresztet, Népművészet Mestere díjat adott át a Pesti Vigadóban.

Az ünnepségen dr. Filep Bálint, a győri Széchenyi István Egyetem elnöke Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Dr. Tamándl László építészmérnök, közgazdász, a Széchenyi István Egyetem egyetemi fejlesztésekért és pályázatokért felelős elnöki megbízottja, Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át.

A teljes díjazotti lista elérhető itt.

Zsigó Róbert beszédében kiemelte: sorsunk és feladatunk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk azt a mérhetetlen mennyiségű szellemi és kulturális értéket, amelyet ezer év alatt gyűjtött és gazdagított az előttünk járó nemzedékek sora. Hozzátette: ez az a közös szellemi és kulturális értéktár, amely bennünket magyarokká tesz és összekapcsol, éljünk bárhol is a világban.
Zsigó Róbert és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20. alkalmából Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Móra Ferenc-díjat, Pauler Gyula-díjat, Szinnyei József-díjat, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, a Népművészet Ifjú Mestere díjat és Pro Cultura Hungarica díjat adott át.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a díjakkal nyelvünk, muzsikánk, népi hagyományaink, tárgyi kultúránk, tudományos kincseink őrzőit és gyarapítóit ismerjük el, akik visszatérnek gyökereikhez, miközben munkásságuknak köszönhetően előre is lép a nemzet. A kulturális és szellemi gyökerekhez szüntelenül visszatérni, majd ezekből újat alkotva előrelépni, az az út, amelyen a magyarságnak a XXI. században is haladnia kell – szögezte le.

A díjazottakat a múlt értékeit őrző, a jelen értékeit létrehozó és a jövő értékeit előkészítő alkotókként jellemezte, kiemelve: a jövő generációjának feladata, hogy meghallja, a jelen generációjának pedig az, hogy meghallgassa István király intelmeit. Hozzátette: Magyarország kormánya megteremti a keretet és a lehetőséget az igazi alkotáshoz a magyar szellem erőforrásainak, ami a világhír és a versenyképes jövő kulcsa is.

Zsigó Róbert kiemelte: békés és békét őrző Magyarországért dolgozunk, hogy a munkához, a józan gondolkodáshoz, a tervezéshez, az alkotáshoz, a teremtéshez szükséges nyugalom adott legyen. Az a cél, hogy se háború, se gazdasági kihívás, se zaklatott korszellem ne zavarja ebben a magyar embereket – tette hozzá. Békés Kárpát-medencében fogjuk megőrizni a gyermekeinket és a hitünket – mutatott rá, hozzátéve: elengedhetetlen felszólalni a békéért, hiszen ez a biztosítéka a teremtő alkotásnak a családokban, a kultúrában és a tudományban is – írja az MTI.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Győr | #kitüntetés | #Széchenyi István Egyetem |