Egyedülálló drónshow várja a közönséget augusztus 20-án

MTI Fotó: szentistvannap.hu
2024.08.17. 19:03

Ezerháromszáz drón összehangolt repülése teszi még látványosabbá az idei Szent István-napi tűzijátékot a fővárosban.

A szervezők szombati közleménye szerint a Szent István nap fénypontja minden évben az ünnepi tűzijáték, amelynek mára fontos kiegészítő eleme a Parlament épületének fényfestése és a drónshow, aminek során az idén ezerháromszáz pilóta nélküli repülőeszköz emelkedik a levegőbe. A koreográfia első elemeként a híres nyilazó lovas, majd pedig a Csodaszarvas legendája jelenik meg. Ezt követően a Szent Korona minden eddiginél monumentálisabb formában tűnik fel az égen, végül a produkciót egy térben forgó, háromdimenziós kereszt zárja.

Az előkészületek hónapok óta zajlanak, a tervezés és a megvalósítás egyaránt rendkívüli szakértelmet igényelt – írták a szervezők.

A komplex animációk több szimulációs fázison mentek keresztül, és ezeket több alkalommal tesztelték a Szigetmonostoron található tesztpályán, mielőtt a végleges helyszíni próbákat megtartják vasárnap.

A tájékoztatás szerint a produkció mögött húsznál több szakember összehangolt munkája áll, akik nemcsak a látványvilág megalkotásában, hanem a biztonsági intézkedések kidolgozásában is kulcsszerepet játszottak. A nézők biztonságát a többrétegű védelmi rendszerek és a kritikus pontokra kifeszített drónvédő hálók biztosítják, emellett külön motorcsónakos egységek állnak készenlétben arra az esetre, ha a show ideje alatt a Dunába pilóta nélküli repülőeszköz esne.

A drónok mozgatása, illetve az általuk teremtett látvány összehangolása a tűzijátékkal rendkívüli pontosságot követel, mert a két műsorelem egy egységet alkot az augusztus 20-i program csúcspontjaként – emelték ki a szervezők.

A Szent István-napi drónshow nemcsak látványos szórakozást kínál, hanem különleges tisztelgés Magyarország történelme és kulturális öröksége előtt. Az esemény minden elemében nemzeti büszkeségeinket idézi meg, ezáltal méltó zárása lesz az ünnepi rendezvénysorozatnak – olvasható a közleményben.