Dr. Fekete Dávid: Győr polgáraiból egy erős közösséget kell építenünk

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.08.20. 10:56

Államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án a Bécsikapu téri Szent István emlékműnél tartottak megemlékezést. Az ünnepségen a köszöntő beszédek után elhelyezték a tisztelet és megemlékezés koszorúit is.

Győr város nevében dr. Fekete Dávid lépett a pulpitushoz. A város hivatalos ünnepségén a képviselő elmondta, hogy ezen a napon érdemes azokra gondolni, akik a magyarság szempontjából kulcsfontosságú döntéseket hoztak ezer esztendővel ezelőtt. „Az államalapítás időszaka ma már egy szép, dicső, valóban egy ezer éves múltra visszatekintő emlékként él a mindennapjainkban. De azért ez nem volt olyan szép, békés és egyszerű, mint amennyire azt az elmúlt ezer esztendő megszépítette” – utalt a honfoglalásra és egy komoly válaszútra, amely választásra kényszerítette eleinket.

„Betagozódunk-e a keresztény Európába? Vállaljuk-e, felvesszük-e a kereszténységet és ezáltal az államalapítás lezárul, vagy tovább élünk a sztyeppei népek módjára azon hagyományok szerint, amelyeket magunkkal hoztunk a honfoglalást megelőző időszakból? Géza fejedelem és Szent István számára nem volt kérdés, hogy ha hazát akarunk lelni Európában, keresztény nemzetté kell válnunk még akkor is, ha ez a döntés akkor nem hozott nemzeti egységet” – mondta el Fekete Dávid. Kiemelte, hogy a polgárháborús viszonyok, árulások és szervezkedések közepette egy kivételes tehetségű államférfire volt szükség, István királyunk egy mintaértékű államot hozott létre. „Létrejött a vármegye és István király létrehozta az első győri püspökséget. A legfrissebb kutatások szerint Szent István személyesen is megfordult Győr városában, sőt: egyes források szerint egy kisebb koronázási ünnepséget is tartottak a Káptalandombon. De elég, ha csak arra gondolunk, hogy az egyik legfőbb ellenfelének, Koppánynak a felnégyelését követően, Koppány egyik testrésze itt, a győri vár falán függött”utalt Győr stratégiailag kiemelkedő szerepére dr. Fekete Dávid.

Augusztus 20-a üzenetét ma is megszívlelendőnek tartja: „Az államalapításkor egy egységes nemzetet, egy egységes országot hagyott örökül Szent István. Fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon hívek maradtunk-e ehhez az eszméhez? Mert ha elfogadjuk azt, hogy egy közösség akkor tud erős lenni, ha egységes marad, akkor vajon ma, 2024-ben ki tudjuk-e jelenteni Győr városában? Az elmúlt egy esztendő nem tett jót ennek a városnak. Nem tett jót a város közösségének és a város egységének. Azt gondolom, hogy ennek az időszaknak még inkább és még erősebben arról kell szólnia, hogy ha ebben a városban egy erős várost szeretnénk tisztelni, akkor a polgáraiból egy erős közösséget kell építenünk”fogalmazta meg legfontosabb üzenetét dr. Fekete Dávid.

Az ünnepi műsorban közreműködött Kóródi-Kovács Anna, aki egy Szent István-dalt adott elő, majd a városi és hivatásos szervezetek elhelyezték Szent István emlékmű talapzatához a koszorúikat. Győr Megyei Jogú Város, a Magyar Honvédség Dánielffy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Győri Rendőrkapitányság, a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitányság, az 1956-os Magyar Nemzetőrség, a Szent Lázár Lovagrend, a Magyar Nemzetőrség Győr-Moson-Sopron megyei Török István Szövetség, a Magyar Politikai Foglyok Szervezete és a Vitézi Rend Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kapitányság, a Fidesz győri szervezetei, a Magyar Szocialista Párt Győr és környéke, a Fidelitas Győr, az Összefogás Győrért Egyesület, a Széchenyi István Egyetem, valamint a Győri Tankerületi Központ képviselői tisztelegtek koszorúikkal.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #augusztus20 | #Győr | #koszorúzás | #megemlékezés |