Ezerötszáz táncos, zenész, mutatványos vonult a Debreceni virágkarneválon – FOTÓK!

MTI Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2024.08.20. 15:15

Több százezer élő- és száraz virágokkal feldíszített virágkocsi, egy meglepetés kompozíció és köztük mintegy ezerötszáz táncos, zenész, mutatványos vonult végig Debrecenben augusztus 20-án az ötvennyolcadik alkalommal megrendezett virágkarneválon.

A hagyományos Nagytemplom előtti kenyérszentelés, az élményfutás és az oldtimerek felvonulása után a karneváli menet élén ezúttal is a Szent Koronát ábrázoló kompozíció haladt, majd sorra vonultak el a hét lelátó közönsége és az utcákat megtöltő közönség előtt a virágkocsik, köztük a művészeti csoportokkal.

Debrecen és japán testvérvárosa, Tojama Lélektől lélekig című kocsija a két város erős kapcsolatára, Nagyvárad és Debrecen különleges tavirózsát formázó közös kompozíciója a két régió jótékony hatású termálvizére utalt. A Richter Gedeon gyógyszercég A négy testőr nevű kompozíciója a gyár tevékenységének négy fő pillérére épült, a Magyar Posta a Sok a virág, de egy kert című kompozízióját a mesevilág ihlette, a Fórum Debrecen kocsija a virágzó divatvilágba kalauzolta a nézőket, a BMW Group Gyár Debrecen virágai pedig a fenntarthatóságot szimbolizálták.

Utóbbit jelenítették meg a Catl akkumulátorgyár virág-pandamacijai is: a fenntarthatóság jegyében szárazvirágokkal és 30 százalékban cserepes növényekkel díszítették a kompozíciót, amelyeket a karnevál után közintézményeknek ajánlanak fel. A Teva gyógyszergyár színes virágokból készített mosolymolekulákkal kápráztatta el a közönséget, a Cívis kosárlabda klub kocsiján a 3×3-as sportesemények elevenedtek meg, a Debreceni Szakképzési Centrum kompozíciójának virág-űrhajósa pedig a jövőkép, tudás, innováció hármasára hívta fel a figyelmet. A virágkocsik menetét a nizzai Compagnei Planete Vapeur meglepetés kompozíciója, A sárkány zárta.

A virágkocsikat hazai és külföldi művészeti csoportok kísérték. Ott volt a menetben többek között a Tamba Taya (Spanyolország), a Balett Ópera (Spanyolország), a Compagnie Planete Vapeur (Franciaország), a Bandierai Degli Uffizi di Firenze (Olaszország), a Bafofim Ballet Folklorico Fiesta Mexicana (Mexikó), a Stelzen Art (Németország), az Ensamble Iberioni (Georgia), valamint a több mint 250 dobossal érkező brazil Batala International.

Az augusztus 20-ai felvonulást egy teljes karneváli hét előzte meg. A Kossuth téren minden este ingyenes nagykoncerteket tartottak, augusztus 20-án este a Bagossy Brothers-szel ünnepelhet együtt a debreceni virágkarnevál közönsége.

Az idén visszatér a korábban hagyományos, de több éve elmaradt éjszakai felvonulás: a Szent Anna utcától a Kossuth térig vonulnak majd a művészeti csoportok és virágkocsik esti kivilágításban.

Kapcsolódó témák: #Debrecen | #fesztivál | #Kultúra | #virág |