Dr. Dézsi: Közösséget kell építenünk!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2024.08.21. 09:14

Nyár végéhez közeledve sem maradhatott el a polgármesteri vizit rádiónk stúdiójában. Szerdán fejlesztésekről, jövőbe mutató elképzelésekről, de sportról és állatvédelemről is szó esett a műsorban. Dr. Dézsi Csaba András a közelgő, kulturális programokra is felhívta a figyelmet, hiszen hétvégén koncertekkel és minőségi nedűkkel zárjuk a nyarat Győrben.

„Börtönt az állatkínzóknak” pólóban érkezett a vizitre a polgármester. Mint mondta, Győrben nagyon fontos az állatvédelem és szerencsére a városban nagyon sok olyan szervezet működik, amelyik gondoskodik az állatokról, ezért jelentős összeggel támogatják ezeket az egyesületeket. „Mi vagyunk az első olyan város, mely költségvetésében hivatalosan is támogatja ezeket a szervezeteket. Ők civil emberek, akik idejüket és pénzüket nem sajnálva gondozzák azokat az árva állatokat, akiket kidobnak az utcára. Nagyon sok jó szándékú győri van, sok az önkéntes, őket is össze kell fogni és támogatni kell. A helyhiány óriási probléma, ráadásul ezeket a szerencsétlenül járt élőlényeket etetni kell, nem beszélve a rezsiköltségekről amiket fizetnek az említett szervezetek” – hangsúlyozta a műsorban dr. Dézsi Csaba András, aki az orvosi beavatkozásokra szánt jelentős kiadásokat is említette az egyesületek tekintetében.

Kiskedvencek után a sport került előtérbe a viziten. A városvezető úgy fogalmazott, érdekes volt a párizsi olimpia, volt néhány politikával átitatott kérdéses ügy, de ettől függetlenül egy élvezetes ötkarikás játékokon vagyunk túl, büszkék lehetünk a magyar és a győri sportolókra. „A sport komoly munkán alapuló teljesítmény” – emelte ki a regnáló polgármester, hozzátéve, hogy sokszor nem emlékszünk azokra, akik ugyan kijutottak az olimpiára, de nem léptek a dobogóra. „Csak az eredményt mutogatják, a mögötte lévő teljesítményt nem, pedig ez a tanulságos, ez a valóságos, hiszen ezek a sportolók rengeteget dolgoznak azért, hogy egyáltalán képviselhessék hazájukat az olimpián!”

Fejlesztésekről is szó esett a szerdai találkozón. A parkolók hiánya évek óta húzódó probléma volt városunkban, de az elmúlt négy és fél év alatt 1100 új parkolóhely létesült Győrben. „Mindig figyelni kell a lakosság igényére. A covid és az energiaválság idején felmerült nehézségekre reagáltunk, ilyen körülmények között fejlődött a város. Az autók száma rohamosan nő, a parkolóhely hiány pedig azért alakult ki, mert a korábbi építkezések nem párosultak parkolóhelyek létesítésével” – mutatott rá dr. Dézsi.

A műsor második felében az ivókutak telepítéséről kérdezték a polgármestert. „A Pannon-Víz Zrt-vel közösen felújítottuk a régi kutakat és újakat is kiépítettünk. Általában a játszóterek mellé próbálunk telepíteni, nyilvános illemhelyekkel együtt, hiszen fontos, hogy a családok kulturált körülmények között tudjanak kikapcsolódni” – reagált hallgatói kérdésre dr. Dézsi.

Sűrű és színes a programkínálat Győrben, hétvégén érkezik a népszerű bornapok és a nyárzáró koncert. Péterfy Bori és csapata, valamint Majka is fellép a következő napokban a belvárosban, a városvezető úgy fogalmazott várnak mindenkit szeretettel, előbbi koncert pénteken a Dunakapu téren, míg a nyárzáró szombaton a Városháza előtti téren várja az érdeklődőket.

A vasútállomást és a környékét érintő fejlesztésekről úgy fogalmazott dr. Dézsi, hogy a győri állomás borzalmas állapotban van, ezért is kezdeményezett folyamatos tárgyalásokat, aminek már vannak látható eredményei. Fontos, hogy egy irányba menjünk, hogy fejlődjön a város, egyetlen célunk lehet csak, hogy minél jobb legyen Győrben élni, így ha a hivatalba lépő polgármester bármikor a segítségemet kéri akár az állomás ügyében is, örömmel állok rendelkezésére. Az első és legfontosabb az akadálymentesítés, Mayer Gáborral, a területfejlesztésért felelős államtitkárral is tárgyaltunk, átadtam részére a terveket, örömmel vette és támogatta az elképzeléseket” – sorolta a regnáló polgármester.

Közeledik a nyár vége, hamarosan becsengetnek, ezzel kapcsolatban kiderült, hogy az önkormányzat, a győriségre fókuszálva egyedi csomaggal idén is segíti a fiatalok iskolakezdését. „Sikerült elérnünk azt, hogy szakemberek megírták városunk történetét, amit ma már oktatnak az iskolákban, sőt lehet érettségizni is belőle. Ezek fontos dolgok, közösséget kell építenünk!” – fogalmazott a téma kapcsán dr. Dézsi.

Zajlik az egykori Zrínyi-kórház felújítása, ám a bontási munkálatok nagy zajhatással bírnak, ezt nehezményezte egy hallgató. „Az egyetem minden a területen található értékes épületet felújít, de ez sajnos zajjal jár, főleg a vasbetonszerkezet bontása, de mindenképpen utána fogok nézni. Az értékmegőrzés jelentős a beruházás tekintetében, és ami érdekes, hogy a korábbi kórház kőfallal elszigetelt területét is lebontják, a park beépül a város szövetébe” – árulta el a vizit vendége.

Végezetül a marcalvárosi kiserdőről beszélt a városvezető, hiszen az utóbbi időben több fórumon is fókuszba került a terület jövője. „A zöld gondolat az elmúlt négy és fél évben került előtérbe városunkban, ennek bizonyítékai például, hogy levédtük a Püspökerdőt, védettséget kapott a szentiváni tölgyes is. Félévente kerestek meg vállalkozók, hogy mivel a marcalvárosi kiserdő építési terület, így szeretnék azt hasznosítani. Mindig az volt a válaszom: nem, ez kiserdő marad! Így az is hazugság, hogy tőlem kellene megvédeni! Látni kell, hogy egy nagy rész az, ami építési terület, a szeptemberi közgyűlésen szeretnénk ezt átminősíteni zöldterületté. És csak egy kis hányad maradna, a nyugdíjas otthon mellett, ahol 27, egyébként is rossz állapotú fa van a helyszínen. Ide szeretne Benkovich atya egy bővítést eszközölni, elismerjük a munkásságát, így szeretnénk megadni a fejlesztés lehetőségét, már csak azért is, mert óriási sorbanállás van a nyugdíjas otthonba való bekerülésért” – vázolta az elképzeléseket dr. Dézsi Csaba András.

„Komoly fásítási program van mögöttünk, a lakókat bevonva több mint 3000 fát ültettünk el a városban, de a többi között gyönyörű a babaliget is. Az építési lobbi sajnos sok minden hátterében áll, és próbálja befolyásolni a kommunikációt. Fontos tájékozódni és végül úgy véleményt formálni” – zárta az augusztusi találkozót dr. Dézsi.

A teljes adás már visszahallgatható: