NAV: Ez a hajó elment…

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2024.08.21. 15:36

Kedvtelési céllal vásárolt kishajó áfáját vonta le egy vállalkozás csaknem harmincmillió forint értékben, azonban a NAV résen volt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy alapvetően építőipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozás áfabevallását és az online számlaadat-szolgáltatás adatait elemezte, ennek eredményeként vizsgálatra választott ki egy társaságot, mivel felmerült, hogy a cég egy magáncélra beszerzett hajó áfáját igényelte vissza bevallásában.

Az ellenőrzés során a vállalkozás képviselője úgy nyilatkozott, a kishajót azért vásárolták, hogy bérbe adják, vagy továbbértékesítsék. A tapasztalt revizoroknak azonban kételyei támadtak, mert mindez nem illeszkedett a cég profiljába. Adatszolgáltatást kértek az illetékes kormányhivataltól, és a megküldött információ igazolta a gyanút: a társaság kedvtelési célt jelölt meg a hajó üzemeltetésével kapcsolatos bejelentésében.

A revízió tájékoztatta erről az adózót, aki úgy döntött, mégsem él levonási jogával, és önellenőrzést nyújtott be. Így összesen mintegy harmincmillió forint kötelezettségnövekedést vallott, mely tartalmazza a beszerzett kishajóval kapcsolatos egyéb költségek áfáját is, mivel a cég ezek levonására sem volt jogosult.

Az adóbevallás kitöltésénél figyelni kell arra, hogy az áfalevonás, -visszaigénylés csak olyan termékek beszerzése után jogszerű, amelyeket a vállalkozás az áfaköteles tevékenységéhez használ.

Szöveg: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #adózás | #NAV |