Női bajnokság: továbbra is az élmezőnybe várják az ETO-t

Venesz Klaudia Fotó: Marcali Gábor
2024.08.22. 13:14

Az ETO FC Győr női szakágának szezonkezdő sajtótájékoztatóját tartották csütörtökön, ahol bejelentették az új igazolásokat is.

Horváth Cs. Attila, a női szakág vezetője ismertette a csapat 2024/25-ös keretét, a tíz távozó helyét igyekeznek minőségi játékosokkal pótolni és a sérültek mielőbbi felépülésére is számítanak. A bajnokság 12 csapattal rajtol el, a kétfordulós, 22 mérkőzéses idény rájátszással ér majd véget az első négy helyezésért. Horváth Cs. Attila hozzátette, hogy a BL mellett Európa Ligát is szerveznek a női labdarúgóknak, az ETO már ebben a szellemben fogja az idénybeli mérkőzéseit játszani. Az utóbbi időszak legkiegyensúlyozottabb bajnokságára számít a szakágvezető. A Simple Magyar Kupában is érdekelt az együttes, az őszi bajnoksághoz, a legjobb 16 között fognak játszani a zöld-fehérek.
A kiegyensúlyozott bajnokságban az Ferencváros, az MTK és a Puskás Akadémia mellett az ETO-t várja a szakágvezető az élre. Az elmúlt három év kupagyőzelmei kötelezik a csapatot arra, hogy hasonló célokat tűzzenek ki maguk elé. A szakmai stábban lényegi változás nem történt Horváth Cs. Attila tájékoztatása szerint.

A vezető pozitívan nyilatkozott a női labdarúgás jövőjéről is, hiszen az utánpótlás kiemelkedően szerepel a bajnokságokban és a Bozsik Kupákon is.

A tíz távozó játékos közül talán Rachel McCarthy hiányát fogja leginkább megérezni a csapat, a játékos a Dallas futballcsapatában fogja folytatni pályafutását, amely a világ legerősebb labdarúgó-bajnokságában szerepel. Az érkezők közül Bíró Barbarát, a Ferencváros egykori játékosát emelte ki Horváth Cs., de bejelentette Jánosi Ninetta és Németh Virág (Fehérvár) és egy idegenlégiós, Ernestina Amanbila (Ghána) érkezését is.

Horváth Cs. beszámolt arról is, hogy az M4 Sport műsortervében, az MLSZ tájékoztatása szerint minden női NB I-es fordulóból egy mérkőzést közvetíteni fognak, ahogyan a hivatalos Youtube-csatornájukon is. A Nemzeti Sport online oldala is nagyobb figyelmet fordít a női szakágra.

Dörnyei Balázs vezetőedző elmondta, hogy a csapat készen áll a bajnoki rajtra. A tavaszi szezonhoz képest erősebb felkészülést tudtak produkálni az utánpótláscsapatok segítségével. Az U17-19-es korosztály heti egy-egy alkalommal a felnőtt játékosokkal edz annak érdekében, hogy lássák a perspektívát. Az eltervezett munkát elvégezték, a pálya minősége, az élettanilag optimális edzésidőpontok és a beiktatott pihenők ideális felkészülést biztosítottak. A vezetőedző szerint az edzéseken produkált munka elegendő lesz a bajnokság sikeres megkezdéséhez.

Öreg Cintia, az ETO FC csapatkapitánya úgy véli, nagyon jó felkészülésen vannak túl és a hiányzók ellenére is nagyon hasznos edzőmérkőzéseket tudtak játszani. Az első és az utolsó meccsük között már látványos különbség látszott, a játékot kiválóan össze tudnák hangolni és a kommunikációjuk is javult. A csapattársai motiváltak és az előrelépés motivációjával felvértezve menetelnek tovább.

Bíró Barbara a Ferencváros csapatától, válogatotti tapasztalattal érkezett. Az egyévvel ezelőtti sérüléséből visszatérő hálóőr elmondta, hogy nagyon pozitív fogadtatásban volt része. A megkeresés után és a tárgyalások alkalmával fő szempontnak tartotta, hogy olyan helyre érkezzen, ahol minden nap szívesen lát munkának. A Ferencvárossal bajnokságot nyert Bíró segíteni fogja az ETO-t és a kupagyőzelmet is szeretné a csapattal ünnepelni.

A sajtótájékoztatón jelen volt Szeles Szabolcs sportért felelős alpolgármester is, aki biztosította a csapatot a város támogatásáról. Az alpolgármester megemlítette a győri olimpiai sikereket, majd kitért arra is, hogy Világi Oszkár olyan elkötelezett klubtulajdonos, akinek köszönhetjük a férfi csapat NB I-be kerülését és teljes mellszélességgel kiáll a női csapatért is. Szeles Szabolcs kiemelte, hogy a városi büdzséből komoly részt szánnak a sportlétesítmények fenntartására, a szabadidősportokat is támogatva. Az alpolgármester szerint a nemzetközi bajnokságok bővítése, az új nemzetközi kupasorozat kiváló perspektívát ad a játékosoknak.

A szezonkezdő mérkőzést az ETO a Soroksár ellen játssza augusztus 24-én, szombaton 17 órától Győrben. A női bajnokság második fordulójában, augusztus 31-én a női és férfi labdarúgócsapat is Miskolcon játszik a DVTK otthonában.

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #labdarúgás | #női labdarúgás | #sport |