MCC

Közép-Európa a geopolitikai átrendeződés idején

Győr+ Fotó: Ács Tamás
2024.08.22. 15:37

A világ különböző térségeiben zajló fegyveres konfliktusok és a nyomukban járó válsághelyzetek felgyorsítják a geopolitikai stabilitás és a világ biztonsági architektúrájának átrendeződését. Az az Amerikai Egyesült Államok által dominált monocentrikus világrendszer, mely az elmúlt ötven év során egyre inkább megszilárdulni látszott, átalakul egy több erőközpontú és e központokat irányító, egymással versengő nagyhatalmak által különböző érdekszférákra blokkosodó hatalmi korszakká. E folyamatot, mely a 2000-es évek elején kezdődött, felgyorsította a szomszédban két és fél éve zajló orosz-ukrán háború, amely amellett, hogy teljes egészében elszigetelte egymástól Oroszországot és az Európai Uniót, feltárta a világpolitika hatalmi struktúráját, valamint a geopolitikai változások irányát és tendenciáját. E folyamatok jövőbeni alakulásáról, illetve Közép-Európa geopolitikai helyzetéről hallhattak azok, akik augusztus 12-én ellátogattak a győri MCC-be, ahol Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője mesélt a téma aktualitásairól.

Demkó Attila a beszélgetés elején kifejtette, hogy a 2022-ben kirobban orosz-ukrán háború valóban feltárta azon erőviszonyokat, melyek addig kevésbé voltak ismertek a világ nyilvánossága előtt. Fontos azt is látni, hogy Közép-Európa országai eltérő álláspontot képviselnek a háború megítélésével kapcsolatban, amely elsősorban a történelmi örökségből, illetve a racionális geopolitikai érdekekből adódnak.

Számunkra egyértelmű fontossággal bír egy „ütközőzóna”, mely elválaszt bennünket Oroszországtól, azonban az orosz fél érdekeit is szem előtt kell tudnunk tartani ahhoz, hogy a háború minél előbb befejeződhessen. Kérdésre válaszolva a szakértő kifejtette, hogy a nagyhatalmak előszeretettel használják a nemzetiségeket a destabilizáció eszközeként, mely nem volt másképpen Ukrajnában sem, sőt valamelyest jellemző a többi kelet-közép európai ország kisebbségeivel kapcsolatban is – gondoljunk itt az Úz-völgyi katonatemetőben történő atrocitásokra. Mind az orosz-ukrán, mind a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatban Demkó Attila elmondta, hogy azok kiéleződése nem kedvez sem Európának, sem az Egyesült Államoknak, sem pedig Oroszországnak, hiszen azokban minden fél és minden szövetséges gyengül.

Az iráni-izraeli eszkaláció egyedül Kínának kedvezhet, aki gyakorlatilag az összes konfliktusban, mint „nevető harmadik” vesz részt. A világpolitika és a biztonsági architektúra megváltozása magával hozza a több központú világ képét, melyben több erőközpont köré fognak csoportosulni az országok. Kína mellett rövid időn belül lehet számolni Indiával, illetve a BRICS országok csoportjával, de számunkra az a fontos, hogy Európa valamelyest meg tudja őrizni pozícióját, illetve, hogy a kialakuló világrendbe hazánk képes legyen megőrizni a racionalitásra épülő politikai berendezkedést. 

Az MCC győri képzési központja a nyár folyamán is szervez szakmai rendezvényeket. Augusztus 23-án és 24-én a Győri Bortörténeti Napok keretében várja a kedves érdeklődőket a képzési központ előtt felállított MCC Színpad. A mind két nap 16:00-kor kezdődő program során több szakmai beszélgetésre várják a kedves érdeklődőket!

Szöveg: MCC