Öt hónapja áll a felújítás Győr egyik legnagyobb iskolájában

Harmadik tanévüket kezdik tornaterem és udvar nélkül

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2024.08.25. 19:53

A Prohászka-iskola felújítása még 2021 februárjában kezdődött. A 4,6 milliárd forintos beruházás új óvodával, a különböző épületeket összekötő saját gyalogos híddal, multifunkciós tornacsarnokkal készült volna el, de a kivitelező cég 2024 áprilisában levonult, az építkezés folytatása azóta is kérdőjeles.

Az eredeti cikk a Győr+ Hetilapban jelent meg 2024.08.23-án, azóta a Győri Egyházmegyei Sajtóiroda válaszolt kérdéseinkre a téma kapcsán. A válaszokat a cikk végén, változtatás nélkül közöljük!

A Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda felújítása 2021 februárjában indult. Mint az azóta tragikusan fiatalon elhunyt igazgató, Nagy Csaba nyilatkozott lapunk számára: „Minden igényt kielégítő, huszonegyedik századi, előremutató épület és a szükséges legmodernebb technikával felszerelt intézmény kialakítása a cél, amely hosszú távon biztosítja az oktatás színvonalát és minőségét”. A tervek szerint kétezer négyzetméterrel bővülne az intézmény, ugyanis a Bástya utcában új épületet is kap az óvoda.

A beruházás költsége kicsit több mint 4,6 milliárd forint, a kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választották ki, a nyertes a Dreiszker és Társai Kft., és az ólmodi Muros Bau Kft. volt. A munkálatok látszólag jól haladtak, 2024 áprilisában azonban váratlanul levonult a kivitelező cég a helyszínről. Több építkezést is érintett a cég problémája: Gencsapátiban, Szombathelyen és Csepregen is kivitelezőként voltak jelen, azonban áprilisban mindegyik helyszínen megálltak a munkálatok. Akkor a Győri Egyházmegye sajtóközleményt adott ki, amelyben leírták: az eredetileg tervezett időpontra a munkálatok nem fejeződnek be, ugyanakkor az Egyházmegye minden szerződéses kötelezettségének eleget tett határidőre, így a helyzet őket is váratlanul érte.

A kialakult helyzet nagyjából 800 diákot és közel 100 tanárt érint: a gimnazisták a Széchenyi István Egyetem Türr István utcai épületébe, az óvodások a révfalui plébánia épületébe költözhettek. Előbbiek 2022 szeptemberében költözhettek vissza a nagyjából elkészült iskolába, az iskola Apáca utcai épületéből az általános iskolások 6. osztálya így kapott helyet az egyetem épületében, míg a hetedik–nyolcadik évfolyamosok a gimnázium épületében kaptak helyet. Az általános iskolások helyzete különösen nehéz, ugyanis a Türr István utcai épületben nincs tornaterem, ezt az épületet pedig időközben az egyetem is felújította, így további nehézségekkel szembesültek az ide járó gyerekek és szüleik.

Az általános iskola épülete jelenleg is tetőszerkezet nélkül áll, már április óta, a tornacsarnok építése még el sem kezdődött. Az ezekbe az osztályokba járó diákok a harmadik tanévet kezdik meg úgy, hogy egyelőre ígéret csak a saját iskolai épület számukra.

A kialakult helyzettel kapcsolatban kerestük a Győri Egyházmegye Sajtóirodáját, azonban lapzártánkig nem érkezett válasz kérdéseinkre. Nem hivatalos források szerint ugyanakkor már találtak új kivitelezőt a hátralévő feladatokra, azonban az előrejelzések szerint nem biztos az sem, hogy a félévi szünetre sikerülhet befejezni a most félbehagyottan álló iskolát.

A kérdéseinkre kapott válaszokat változtatás nélkül közöljük.

– A Prohászka iskola épületegyüttesének felújítása kapcsán szeretnék érdeklődni, hogy hogyan állnak jelenleg, mikorra készülhet el az épület?

A Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épületeinek felújítása az általános iskola épületét kivéve megvalósult. 

A Győri Egyházmegye jelenlegi terveinek megfelelően a szükséges jogszabályi feltételek teljesítését követően a 2025/2026-os tanévet már az általános iskolásaink is a felújított épületben kezdhetik meg.

– Van-e már új kivitelező az építkezés befejezésére?

Az új kivitelező/kivitelezők kiválasztása folyamatban van, az ehhez szükséges pontos műszaki felméréseket, ellenőrzéséket elvégeztük, hogy a beruházás folytatása elindulhasson.

– Változik-e a projekt végső összköltsége a kiesés miatt?

A kivitelezőkkel történt egyeztetéseket, ajánlatkéréseket követően tudunk a kérdésre választ adni.

– Az április óta eltelt időszakban az épület egy részén nincs tető sem, sérült-e, romlott-e az épület ezen részének állaga ez miatt?

Az építési terület visszavételét követően a szükséges állagmegóvási feladatokat megvalósítottuk és jelenleg is figyelemmel kísérjük, hogy minden olyan feladatot ellásunk, amely az épület állagának megóvásához szükséges.

– A tanévet illetően hogyan oldják meg az érintett gyerekek elhelyezését?

A gyermekek elhelyezését a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve az elmúlt évekhez hasonlóan a felújítás teljes időtartama alatt biztosítjuk a rendelkezésünkre bocsátott oktatási épületekben.

Kapcsolódó témák: #felújítás | #Oktatás | #Prohászka |