Testkép és önértékelés, kamaszkori evészavarok

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.08.26. 19:15

A Győr+ Televízió tabutémákat feszegető sorozata, a Vészkijárat fiatalokat érintő nehézségeket, problémákat dolgoz fel szakértők segítségével. A következő epizód az evészavarokat taglalja dr. Németh Adrienn gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos segítségével.

Nem is gondolná az ember, mennyi dologra kell odafigyelni gyermeknevelés közben, hogy gyermekeinknek egészséges testképe alakuljon ki. Már egészen a csecsemőkortól felmerülnek az étkezési szokásokkal összefüggő kérdések, sőt: a kultúránként és társadalmi csoportokként eltérő viselkedési formák ellenére is központi téma a táplálkozás.

A szakember szerint fontos a példamutatás abban, hogy ne kritizáljuk sem embertársaink külsejét, sem önmagunkat, ha tükörbe nézünk, ahogyan az is, hogy soha ne minősítsük gyermekünk küllemét, adottságait, hanem elfogadással tekintsünk mind önmagunkra mind pedig rájuk. A pszichiáter felhívta a figyelmet arra is, hogy többek között az ételhez és az étkezéshez való hozzáállásunkat is leutánozzák a gyermekeink.

A Vészkijárat mai adásában dr. Németh Adrienn gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos beszél nekünk tapasztalatairól e téren és felvilágosítást nyújt azt étkezési zavarok jeleiről és lehetséges okairól. Többek között arról is lesz szó, milyen fontos, hogy a család legalább napi egy alkalommal leüljön az asztalhoz és együtt étkezzen, de kitér arra is, milyen hatásokkal bír az, ha a kisgyermek figyelmét evés közben is teljesen más tevékenységgel, például a mesenézéssel kötjük le. Mi mindenre lehet ez hatással?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tárgyal a mai adás, amely már megtekinthető itt:

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #magazin | #Vészkijárat |