Orbán: Az ezüstöt az aranytól egy világ választja el

Venesz Klaudia Fotó: Faceook/Orbán Viktor
2024.08.26. 20:48

A Nemzeti Sportnak adott olimpia-értékelő interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A beszélgetésben elhangzott az egyéni és csapatsportok eredményeinek értékelése és kitértek a sokat vitatott budapesti olimpia rendezési lehetőségére is.

A miniszterelnök szerint a magyar olimpiai válogatott szépen helytállt, de az eddigiekben szerzett tapasztalatunk a jövőre nézve kevés. „Kanada, Dél-Korea, Új-Zéland, a Közép-ázsiai küzdősportok országai el fognak mellettünk menni” – véli Orbán, de kitért arra is, hogy tartanunk kell a lépést az új olimpiai sportágakkal is, ennek hiányában hátrasoroljuk magunkat.

A miniszterelnök szerint az érmek számolása nem egy nemzeti túlbuzgóság, hiszen minden ország a szerzett pontok alapján sorolja be magát és ez a nemzeti önbecsülés részévé vált. A francia rendezéssel szemben burkolt, ám éles kritikát fogalmazott meg, főként a kereszténységre és annak kigúnyolására utalt.

„A teljesítmény mértékét, az erőfeszítések nagyságrendjét nem lehet elvitatni. Ahhoz, hogy tartsuk magunkat, ahhoz legalább annyi energiát kellett megmozgósítani, mint korábban ahhoz, hogy előrelépjünk. Szilágyi Áronnak is igaza van: az előző olimpia után olvastam tőle, hogy ami ma elég, az holnap kevés” – idézte az olimpiai bajnokot Orbán azzal kapcsolatosan, milyen elvárásokat támaszthatunk magunkkal szemben. A sportokat szerinte nem lehet termelési mutatókkal mérni, úgy véli, nem szabad kevesebbel beérni, mint hogy az első tízben legyen a válogatottunk.

A sportolói elkötelezettség, az utánpótlásnevelés, a megfelelő „műhelyek”, a sportvezetés és a reális elvárások segítik a nemzetet abban, hogy sikeresek legyünk a sportokban. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a keresztény elégedetlenség nem romboló, hanem elszántságot hoz és feladatot jelöl ki.

„Vannak ki nem használt lehetőségeink. És a sportvezetésnek szerintem feladata, hogy ezt észlelje. Például az, hogy kerékpárban ilyen jól szerepeltünk, az kivételes, és azt mutatja, hogy van valami nehezen megfogalmazható, rejtélyes kapcsolat a sportág és a magyarok között” – véli Orbán Viktor, aki hiányolja a pályakerékpárt és egy nemzeti országúti-kerékpár válogatottat is.

„Vannak öntörvényű zsenik, ahol a legtöbbet akkor használunk, ha hanem szólunk bele abba, hogy ők hogyan csinálják. Hagyni kell rájuk. Nem kell félni attól, hogy egy jól bejáratott rendszert, vagy egy tehetségfejlesztési rendszert szétver egy zseni. Ez nem igaz”utalt a miniszterelnök Milák Kristófra és úgy véli, hogy új zseni-éra van kibontakozóban, akikre lehet a jövőben alapozni.

A csapatsportok kapcsán szégyenként éli meg, hogy a labdarúgásban nem jutottunk ki az olimpiára, és várja a röplabda szárba szökkenését is. „A sportszövetségeknek nem hatóságként kell működni, hanem közreműködőkként” – mondta Orbán annak kapcsán, hogy fel kell ismerni a kapcsolódást az egyes sportágakhoz.

Az államfő beszélt a budapesti olimpiai rendezésről is. „Ha a magyar nemzet nem akar budapesti olimpiát, akkor nem lesz” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy ha a NOB és a budapesti emberek is pozitívan állnak egy esetleges magyarországi olimpiához, akkor ahhoz a magyar állam teljes mellszélességgel áll. Úgy véli, hogy a sportlétesítményeink és az infrastruktúránk, valamint a néhány éven belül megvalósuló fejlesztések alkalmas helyszínné alakítanák Budapestet.

Orbán kiemelten fontosnak tartja az úszást és potenciális lehetőséget lát azoknak a közegeknek a megteremtésében is, ahol az egyéni sportolók csoportos közegben készülhetnek fel versenyeikre.

„Teljesíteni, az egy dolog. De győzni, az egy másik dolog. Szoktak időnként panaszkodni arra, hogy Magyarországon csak az aranyat respektálják az emberek. Ez félreértés. Ez nem így van. Magyarországon az emberek jó ítélőképességgel rendelkeznek a sportteljesítmények területén is, és nagyon sokra tartják a megyei bajnokságot is, és az országos bajnokságot is. Nagyon sokra tartják azokat is, akik a nyolcadik helyen úsznak be, vagy futnak be a célba” – véli a miniszterelnök.  Úgy véli, hogy edzői felelősség az, hogy bajnokot faragjanak a sportolókból, de kiemelkedően fontosnak tartja az egyéni akaratot is, melyre iskolapéldakánt hozta fel Gulyás Michelle öttusázónkat.

A sportok tekintetében a miniszterelnök úgy véli, hogy a feszes, fegyelmezett, de a munkához minden feltételt biztosító finanszírozást kell elérni és nincs helye pazarlásnak.

Az interjú az ideológiai kérdésekkel zárult. Miután a magyar küldöttség büszke volt arra, hogy a nemek arányát sikerült kiegyensúlyozni, Orbán úgy véli, hogy „ki kell állni a nemzeti identitásunkért, és ugyan ez van a nemi identitással is”.

A teljes interjú elérhető Orbán Viktor Youtube-csatornáján:

Kapcsolódó témák: #belföld | #miniszterelnök | #olimpia |