Szakrális jubileum a szent hegyen

A köztársasági elnökkel ünnepeltek a pannonhalmi bencések

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2024.08.27. 13:19

A Szent Márton tiszteletére épült szerzetestemplom felszentelésének 800. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget kedden a Pannonhalmi Főapátságban. A bazilikában az 1224-es ünnepséget celebráló püspökök utódai, Marton Zsolt váci és Viliam Judák nyitrai megyéspüspökök, valamint a házigazda intézmény részéről Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát vezette a jubileumi misét. A különleges, évszázadokat átívelő rendezvényen dr. Sulyok Tamás is tiszteletét tette, a köztársasági elnök úgy fogalmazott Pannonhalma az a hely, ahol 1000 éve a béke nyelvén beszélnek, és erre ma nagy szükségünk van. A szentmisét követően bemutatták a Magyar Nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” emlékérméjét is.

Az ünnepi szentmise kezdetén az egyházi méltóságok, a szerzetesközösség tagjai, a meghívott egyházi vendégek a Szent István-kápolnából indulva, a monostor négy fő ereklyéjével vonultak a Bazilikába.

A monostor barokk bejáratánál tartott rövid stációs istentiszteletet követően kerülhetett sor az évforduló előtt tisztelgő fő eseményre, melyben az egyházi méltóságok mellett a Four Bones Harsonakvartett és Kiss Zsolt orgonaművész is közreműködött.

Hortobágyi T. Cirill köszöntötte elsőként a megjelent vendégeket, az egyház képviselőit, akik az ország különböző pontjairól érkeztek ezen a napon Pannonhalmára, de államtitkárok, miniszterek, képviselők, polgármesterek is a bencés közösséggel ünnepeltek a jeles jubileumon.

A főapát úgy fogalmazott, hogy 12 évvel ezelőtt elődje, Várszegi Asztrik szentelte fel a felújított bazilikát. Az akkori, 2012-es beruházásról a bencések egyébként úgy vélekednek, hogy általa egy olyan építészeti és spirituális minőség jelent meg a templomban, mely új távlatokat nyitott szerzetesi és istenszolgálatukban.

A találkozón egyúttal kiderült, hogy nem találunk még egy olyan templomot, mely hasonlóan, egyedülálló szépségében fennmaradt volna hazánkban, a magyar történelem mérföldköveinek viharában, egy folyamatosan, több mint 1000 éve működő szerzetesközösség szívében. E gondolatok mentén emelkedett érzés hatotta át kedden a szent hegy környezetét és a bazilika belső miliőjét egyaránt. A szentmisét követően a felesége kíséretében Pannonhalmára érkező, dr. Sulyok Tamás szólt a megjelentekhez.

„Nagy tiszteletem a bencés közösségnek!” – kezdte a köztársasági elnök, majd úgy folytatta, hogy itt, a sziklára épített házban köszönt mindenkit, Jézus hegyi beszédének záró gondolataival. „Pannonhalma egyszerre született a magyar állammal, túlélte a pusztító viharokat, ezzel bebizonyította, hogy sziklaszilárd alapokra építtetett” – emelte ki dr. Sulyok Tamás, majd felidézte a viszontagságokat és az azt követő folyamatos felemelkedéséket.

„Pannonhalma nem dőlt össze soha, mert szikla volt az alapja. Az apátság története együtt íródott a magyar nemzetével. A templomot, ahol államalapító királyunk is imádkozott, emberöltők óta zarándokok csoportjai keresik fel. Megbecsülhetetlen milyen sok lelki adománynak és kegyelemnek tanúja a templom” – hangsúlyozta az államfő.

Mint mondta, a szakrális helyszín soha sem mellőzheti a benne élő embereket, hiszen ők közvetítik a hivatásuk szerinti értékeket. „A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében. Az egyedi örökséget a bencés szerzetesek adják, az az életvitel, amit követni igyekeznek: az ima, a munka, a mértéktartás és alázat. Felemelő ide látogatni, itt tanítani és tanulni, itt imádkozni és dolgozni. Ma a 800 éves templom újjáépítésének ünnepén ki-ki megfogalmazza, mi köti Pannonhalmához, a bencésekhez. Államfőként, és külön is, hálát adok Pannonhalmáért. Egyházi és világi közösségekért dolgozó bencésekért, az ifjúságért, és mindazokért az élő hagyományokért, melyek egykor Európát is felemelték. Magyarország erkölcsi talapzatát a kereszténység jelenti. Pannonhalma az a hely, ahol 1000 éve a béke nyelvén beszélnek, és erre ma nagy szükségünk van” – fogalmazott dr. Sulyok Tamás.

Az államfő úgy folytatta: „Ha az M1-es autópályán halad az ember de nem ide tart, akkor is ide tekint. Szinte érezzük, hogy nem mehetünk el csak úgy mellette, újra fel kell keresnünk Pannonhalmát” – emelte ki beszédében a köztársasági elnök, majd felidézte a bencésekhez fűződő emlékeit, az eseményeket, ahol korábban együtt ünnepelhetett a szerzetes közösséggel. „A bencés rend fegyelmet követel, de szabadságot ad, pontos tiszta fogalmakkal dolgozik, ez a rend az, ami az örök értékekhez kapcsol!” – mutatott rá.

„Magyarország keresztény lakossága nevében arra kérem a bencés szerzeteseket, lankadatlanul folytassák munkájukat hazánkért. Isten áldja Magyarországot, Isten áldja Pannonhalmát” – zárta ünnepi gondolatait dr. Sulyok Tamás.

Pannonhalmával folytatódik a nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat

A pannonhalmi szerzetestemplom középkori újjáépítésének és felszentelésének 800. évfordulója, valamint a főapátság nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulója alkalmából a főapátság nevével fémjelzett, bronzpatinázott színesfém emlékérmet bocsát ki augusztus 28-án a Magyar Nemzeti Bank. A Bitó Balázs iparművész tervezte, 3000 forint névértékkel bíró különleges érmét a szentmise után mutatták be a Főkönyvtárban, dr. Horváth Marcell az MNB ügyvezető igazgatójának segítségével.

Mint az kedden kiderült, a korlátozott 10 000 darabos példányszámban megjelenő egyedi fizetőeszköz a nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat 11. eleme, előlapján a főapátság alapítólevelekének egy részlete, míg hátlapján maga a bencés épületegyüttes és annak környezete látható.

Dr. Dejcsics Konrád OSB, a főkönyvtárban tartott bemutatón elmondta, hogy az 1000 éves kultúrához tartozik a főapátság numizmatikai gyűjteménye, mely különleges történelem tanúja, értékeket hordozó, a jelent is leképező gyűjtemény. Ez a gyűjtemény őrzi majd az új emlékérmet is. „Unikális arany próbaveretet is készítettünk az éremből, mely hazánk és a pápa ajándéka is lesz” – ismertette.

A nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozatot a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezte, a szervezet nevében dr. Móczár Gábor szólt az ünneplő közönséghez.

„A mai alkalom megerősít abban, hogy hazánk tudatosan követi a Szent István által kijelölt utat. Munkánknak van eredménye és létjogosultsága. A munkát egyre nagyobb lelkesedéssel végezzük mi is. Pannonhalma a maga múltjával nem csak feladatot és felelősséget ró ránk, az ünnepet is nekünk ajándékozza” – kezdte a főigazgató. Hozzátette, jelenleg 21 nemzeti emlékhely található Magyarországon, ám kiemelt történelmi helyszíneink, csak akkor válhatnak kapcsolódási pontokká, ha azok ismertté válnak, ezért számos programot, kampányt indított az intézet, ennek egyik eleme az emlékérmék kibocsátása. „Aki nem ismeri a múltat, nem ítélheti meg a jövőt” – idézte zárásként Habsburg Ottót a szakember.

A szakrális találkozó kedden az emlékérmek első darabjainak átadásával ért véget.

Galéria: O. Jakócs Péter

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt