Fórum Győrben: egyre keresettebbek az agrárszakmák

Szerző és fotó: Szigeti Sándor
2024.08.28. 11:25

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatósága szakképzési és pályaorientációs fórumot szervezett szerdán Győrben.

A program célja az volt, hogy bemutassa a vármegyei agrár szakképző intézményeket, a duális képzést, és ismertesse a pályaorientációs lehetőségeket, valamint, hogy pályaválasztási tanácsadást nyújtson. A rendezvényre már előzetesen is közel száz általános iskolai igazgató, tanár, pályaorientációs felelős jelezte részvételi szándékát, és természetesen örömmel várták a a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és szüleiket is.

Győrben, a NAK Bálint Mihály utcai igazgatóságán elsőként Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei elnöke és Hoczek László József, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója a megjelenteket.

Hoczek László József mond köszöntőt

„A mai nap egyik legfontosabb üzenete az iskolák, a diákok és a szülők felé, hogy az agrárszakmák keresettek és biztos megélhetést nyújtanak. Egy mezőgazdasági gépész, egy mezőgazdasági technikus, egy erdésztechnikus, állattenyésztő, élelmiszeripari technikus és számtalan más szakma képviselői könnyen találnak jól fizető állást Magyarországon. A képzésekhez tartozó külföldi tanulmányi utak, ösztöndíjprogramok, szakképzési munkaszerződések szintén nagyon vonzóvá teszik ezt a területet. Minden pályaválasztást előtt álló, érdeklődő fiatalt arra bátorítunk tehát, az agrárszakképzésben tanuljon tovább, ahol megtalálja a számítását” – hangsúlyozta Hoczek László József.

Németh Gergely hozzátette: a termet teljesen megtöltő vendégek létszáma is jelzi, komoly az érdeklődés az agrárszakmák iránt:

Németh Gergely is üdvözölte a megjelenteket

„A cél, hogy kicsit közelebb vigyük a fiatalokat és a családokat ezekhez a szakmákhoz, és minél több diákot bevonjunk az agrárképzésbe, Magyarország pedig jól képzett szakemberekkel jelenjen meg a globális piacon, ahol folyamatosak a kihívások. Az agrárium, az élelmiszeripar, az erdő- és vízgazdálkodás a jövőnk alapja, ezért a kiváló szakképzés mellett is minden támogatást meg kell adnunk a jövő szakembereinek. Csatlakozva az előttem szólóhoz, szintén kiemelném, hogy az agrárium és az élelmiszeripar olyan terület, amely biztos megélhetést nyújt a fiatalok számára, a pályaválasztás előtt állóknak tehát mindenképpen érdemes tájékozódniuk a vármegyei képzési lehetőségekről.”

A délelőtt további részében a résztvevők előadásokon ismerhették meg a vármegye agrár szakképző intézményeit, így többek a Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikumát, Szakképző Iskoláját és Kollégiumát, a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikumot, valamint a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikumot, illetve ezen intézmények képzéseit.

Zárásként az érdeklődők tájékoztatót hallhattak a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási, pályaorientációs szolgáltatásairól, és nem utolsósorban a NAK pályaorientációs tevékenységéről, amely többek között kiadványokkal, kisfilmekkel, tájékoztató előadásokkal, és egyéb pályaorientációt támogató foglalkozásokkal segíti a pályaválasztás előtt álló fiatalok döntését.

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #agrárium | #diákok | #Győr | #iskolák | #továbbtanulás |