Akikre büszkék vagyunk: Párizsba értek a Tandem-Szem Egyesület tagjai

Venesz Klaudia Fotó: Facebook/Tandem-Szem
2024.08.28. 20:48

Változatos időjárási körülmények között tette meg a Győr és Párizs közötti, 1686 kilométeres távolságot a Tandem-Szem Egyesület csapata. A nyolcfős társaság hat tagja tandembringán érkezett meg a 2024-es nyári játékok paralimpiájának megnyitójára.

A látássérültek sportját és integrációját segítő egyesületnek nem ez volt az első nagy vállalása: a londoni olimpiára már kijutottak két keréken. Céljaik megvalósításához támogatókat kerestek és számos jószándékú civil és szervezet állt a kezdeményezés mögé. Szükség is volt erre, hiszen tizenhárom napon át kellett gondoskodni az étkezésen át a szállásig mindenről, így a pénzadományokon kívül a sportkiegészítőknek is nagyon örültek még úgy is, hogy mindenféle luxust nélkülöztek. Az éttermi konyhák helyett a parkokban, vagy a kísérőautó csomagterében készültek a megváltást és energiát jelentő falatok, de rögtönzött főzőshow-t is varázsoltak egy nagyáruház parkolójában.

Az egészségügyi problémák szerencsére nagyjából elkerülték a csapat tagjait, egyedül a nyereg okozta kényelmetlenségek diszkomfortjával kellett megküzdeniük, és Mittnacht József pihent egy picit két etap között. Elmesélték, hogy fizikálisan a németországi hideg időjárás, mentálisan pedig a francia szakaszok kuszasága terhelte őket leginkább. A technikai nehézségeken is sikerült gyorsan túllendülni: amit maguk nem tudtak megoldani, arra hamar sikerült külső segítséget keríteni.

Az túrát végig kísérte a Lions Club – több város helyi szervezetével sikerült felvenni a kapcsolatot és a testvérvárosokban is megpihentek a Tandem-Szemesek. A bécsi, a linzi és essingeni Lions Club tagjaival és találkoztak, de testvérvárosunkban, Ingolstadban is meleg fogadtatásban részesültek.

Rónaszéki Kata, a csapat kísérője elmesélte, hogy a Bikemap nevű alkalmazást használták, ami teljesen jól működött az osztrák és német területeken, Franciaországban viszont teljesen „megkergült” és olyan helyekre navigálta őket, ahol lehetetlenség lett volna tekerni.

A célba érkezésről Attila úgy fogalmazott, hogy olyan eufóriában élték meg, hogy még legalább ezer kilométert tudtak volna tekerni és hozzátette, hogy fizikálisan teljesen rendben vannak. Kata és a sofőr, Tibi meglepetéssel várták őket a célban: a kifeszített szalagot átszakítva, pezsgőben fürödve érték át a pillanatot. Apartmanban szálltak meg, ami a lehető legkényelmesebb a saját ételkészítés és a parkolás, valamint a kerékpárok depózása szempontjából is.  

A keddi érkezés után a kis csapatot beszippantotta Párizs: igyekeznek minden rendelkezésre álló szabadidőt hasznosan kihasználni és magukba szívni a kulturális élményeket. Szerda este ismét fellobban a láng az olimpiai városban: a sikeres út után hőseink is részt vesznek az ünnepélyes megnyitón. A magyar paralimpiai csapat szövetségi kapitánya, Vigh Zsolt lapunknak is nyilatkozott arról, hogy sportolóink között akad éremesélyes is, és két győrinek, Arlóy Zsófia és Szvitacs Alexa asztaliteniszezőnket is tudják buzdítani a Tandem-Szem Egyesület tagjai.

Az egyesület tagjai bejárták az első nap bejárták azokat a párizsi nevezetességeket, amelyeket nem zártak le az olimpiai számok miatt, a szerdai napot pedig Versailles-ban töltötték. Mindenkinek volt bakancslistás kívánsága: Móni az Eiffel-tornyot, Józsi a Diadalívet, de gyalogoltak a Champs Elisée-n és ellátogatták Jim Morrison sírját is. A társaság legfiatalabb tagja, Pali számára a lenagyobb élmény maga a megérkezés volt és még próbálja feldolgozni azt is, hogy Párizsban vannak, ugyan ebben az eufóriában úszik Józsi is. Portálunknak elmondták, hogy nehéz a közlekedés a francia fővárosban és sokszor csak kordonokba botlanak. A sindelfingeni önkormányzat képviselőjének közbenjárásával sikerült a kosárlabda-mérkőzésre belépőjegyet szerezniük. Pálmai-Matis Mónika elmondta, hogy leginkább a bocsa sportágra kíváncsiak, ezt figyelemmel is fogják kísérni.

Pálmai-Matis Mónika úgy fogalmazott, hogy már furcsa lesz nem nyeregbe pattanni és szinte hiányérzetet kelt az, hogy befejeződött ez a csodálatos küldetés.

Kapcsolódó témák: #kerékpár | #olimpia | #paralimpia | #párizs2024 | #Tandem-szem |