Élmények és ismerkedés: Gólyahét az egyetemen

Győr+ Fotók: Adorján András, SZE
2024.08.29. 12:41

Megérkeztek az elsőévesek a Széchenyi István Egyetemre, hogy a hagyományos „nulladik hét” keretein belül hangolódjanak a félévkezdésre.

Az intézmény győri és mosonmagyaróvári campusán is nagyszabású rendezvények segítik a hallgatók beilleszkedését. Az események célja a kötetlen szórakozás és közösségépítés mellett a legfontosabb tudnivalók átadása, amelyben a Hallgatói Önkormányzat, az oktatók, valamint a felsőbb évesek is segítenek.

Újra megtelt hallgatókkal a Széchenyi István Egyetem győri és mosonmagyaróvári campusa, hogy a szervezők által garantált jó hangulatban indíthassák el életük következő szakaszát.

A gólyák a rendezvények során tájékoztatást kapnak a legfontosabb őket érintő kérdésekről, így többek között előadást tartanak számukra az egyetemi oktatási rendszer alapjairól, az ösztöndíjakról és támogatásokról vagy épp a sportolási lehetőségekről. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett „szakfejtágítások” keretében pedig mindenki a saját szakjához tartozó legfontosabb információkat, tárgyakhoz kapcsolódó tanácsokat hallhatja első kézből a már rutinos felsőbb évesektől, valamint az adott képzés oktatóitól, mentoraitól.

A Gólyahét, illetve a mosonmagyaróvári Balektábor legfontosabb célja, hogy a Gólyatalihoz hasonlóan az újakat integrálja az egyetemi közösségbe, megismertetve az intézményi hagyományokat, betekintést nyújtva a hallgatói életbe. Mindezt csapatokra bontva, egymással vetélkedve – esténként természetesen bulikkal levezetve a napok fáradalmait.

Idén egy nappal előrébb hoztuk a rendezvényt, így az keddtől péntekig tart, amit szombaton a beiratkozás, majd hétfőn a tanévnyitó ünnepség követ. Azért döntöttünk így, hogy több idő legyen a hétvégén pihenni, és mindenki újult erővel vághasson neki a félévnek” – tájékoztatott Kovács Tímea táborvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy ebben az évben teljesen új játékokkal találkozhatnak az elsőévesek. Sőt, az egyetem vendéglátóegységeit érintő játékban pontokat gyűjthetnek a résztvevők, akik között a jövő szerdai szemeszternyitón sorsolják majd ki az értékes nyereményeket, köztük Bridge-koncertbelépőket.

A háttérben sokat dolgoztunk azon az egyetemmel karöltve, hogy a gólyák számára feledhetetlen élményt biztosítsunk. Az a célunk, hogy a rendezvényen pozitív környezetben és biztonságban érezzék magukat. A szervezők kiválasztásánál is törekedtünk arra, hogy a legrátermettebb embereket válasszuk ki, akikkel képesek vagyunk garantálni a rendezvény magas színvonalát. A felkészítésen ügyeltünk arra is, hogy mindenkit a legfrissebb információkkal lássunk el tanulmányi és szociális ügyekben” – húzta alá.

A nemzetközi hallgatókra idén is kiemelt figyelmet fordít a Hallgatói Önkormányzat. Mint azt Vályi Nagy Dávid elnöktől megtudtuk, ők ismét külön csapatot alkotnak, és a szakmai előadásokon kívül valamennyi programban együtt vesznek részt magyar társaikkal. „A beiratkozástól a bankszámlanyitásig mindenben segítünk a hallgatóknak, akik egy program keretén belül még a tábor során megismerkedhetnek a magyar kultúrával is” – fogalmazott.

Számos partnerrel működünk együtt a Gólyahéten, az anyagi vagy eszköztámogatás mellett sokan kitelepüléssel vagy aktivitásokkal járulnak hozzá a rendezvény színesebbé tételéhez. Külön ki kell emelnem az egyetem vezetésének támogatását, amely nélkül nem jöhetett volna létre a Gólyahét” – fűzte hozzá Vályi Nagy Dávid.

A Gólyahét megnyitóján az egyetem nevében dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes köszöntötte a gólyákat. Elmondta, hogy az általános felvételi eljárásban 4409 hallgató jutott be a Széchenyi-egyetemre, amely a QS európai ranglistája alapján Magyarország hatodik legjobb felsőoktatási intézményének számít. „Egy egyetem attól lesz jó, hogy jó hallgatókat vesz fel. Büszkék vagyunk elsőéveseinkre, és mindent megteszünk azért, hogy a legmagasabb színvonalú képzéseket nyújtsuk önöknek” – fogalmazott. „Merjenek kérdezni szakfelelőseiktől, oktatóiktól, merjenek csatlakozni a hallgatói szervezetekhez, a versenycsapatokhoz és a szakkollégiumokhoz, és merjenek pályázni a kétnapostól az egyéves időtávig elérhető külföldi ösztöndíjakra” – buzdította a gólyákat, majd külön üdvözölte a csaknem nyolcvan országból érkezett nemzetközi hallgatói közösség legújabb tagjait.

Győr nevében Boncsarovszky Péter ifjúságügyért felelős polgármesteri biztos hangsúlyozta: a város fantasztikus hely, ahol nem csak tanulni, de dolgozni és élni is jó. „Az önkormányzat remek kapcsolatot ápol a Hallgatói Önkormányzattal, igyekszünk befogadni minden javaslatot, amivel a fiatalok életét könnyebbé, színesebbé tudjuk tenni. Ennek jegyében például megkezdtük a tárgyalásokat a Volánbusszal, hogy bevezessük a szemeszterbérletet” – jelentette be.

A Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Gólyahét mellett egy kisebb, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar hallgatóinak szóló tábort is szervez, amelyet az óvári gazdászok több száz éves hagyományainak megfelelően Balektábornak neveznek. A háromnapos rendezvény a szórakozás mellett kiváló alkalmat biztosít arra is, hogy az elsőévesek felfedezzék a mosonmagyaróvári campust, ahol megismerkedhetnek a tanszékvezetőkkel és az oktatókkal. A Balektábor pénteken a győri Gólyahéten zárul, amikor a mosonmagyaróvári elsőévesek egy csapatként érkeznek meg a győri gólyákhoz.

Szöveg és forrás: Széchenyi István Egyetem