A stabil, nyugodt háttér a siker kulcsa Gyirmóton

Nagy Roland Fotó: O. Jakócs Péter
2024.09.01. 12:12

A Gyirmót FC Győr az első öt fordulót követően a tabella második helyén áll a labdarúgó NB II.-ben. A csapat három győzelem és egy döntetlen mellett egyszer szenvedett vereséget, és mindössze egy ponttal szerzett kevesebbet az listavezető Szentlőrinc gárdájánál.

Tamási Zsolt, a gyirmótiak vezetőedzője úgy látja, elsősorban a nyugodt hátteret biztosító tulajdonosoknak, és az átgondolt működésnek köszönhető, hogy a klub hagyományosan a másodosztály elitjébe tartozik.

A korábbi szakmai igazgató az előző szezon közben vette át az edzői teendőket Csizmadia Csabától, és ez a váltás sikeresnek bizonyult. „Gyirmót volt a pályafutásomban az első olyan állomás, ahol kimondottan szakmai igazgatóként dolgoztam. Az MTK-nál tizenhárom éven át betöltöttem ezt a posztot, de mellette vittem edzőként az U19-es együttest. Gyirmóton én feleltem az utánpótlásért, a felnőttcsapat keretének kialakításáért, a szakmai irányvonal meghatározásáért. Tavaly nem kezdett jól a csapat, a nyolcadik forduló után döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy váltásra van szükség a kispadon, és kézenfekvő volt, hogy én vegyem át az együttest, ideiglenes megoldásnak szánták ezt akkor, amely most is tart” – emlékezett vissza Tamási Zsolt arra, hogy hogyan történt az a változtatás a szakmai stábban, amely után eredményesebb lett a csapat. A szakember úgy érzi, a szezon lezárásakor a vezetőség nem is gondolt arra, hogy új edzőt szerződtessen. A Gyirmót hagyományosan a másodosztály azon klubjai közé tartozik, ahol stabil a támogatói háttér, nyugodt körülmények között folyik a munka, és virágzik az utánpótlásképzés.


„A gyirmóti futballt harminc éve élesztette fel Horváth Ferenc. Az örökséget a fiai, Ferenc és Ernő vitték tovább, a cégcsoportjuknak köszönhetően csodálatos létesítmény nőtt ki a semmiből. Azt talán kevesen tudják, hogy 250-300 gyerek focizik nálunk, nincs tagdíj, a fiatalok kapnak felszerelést, a felkészüléshez tökéletes pályákat, és szakmai segítséget. Az anyagi mellett az emberi stabilitás jellemzi a klubot, és ez eredményezi azt is, hogy a Gyirmót folyamatosan az NB II. elitjébe tartozik. Az elmúlt két évben figyeltünk arra, hogy többségben legyenek a tehetséges fiatalok, a keret több mint fele 22 évesnél fiatalabb. A jelenlegi csapatból 6-7 játékos már a saját utánpótlásbázisunkból került ki” – mondta a vezetőedző, aki a jelenlegi bajnokságról, az elvárásokról, tervekről is beszélt. „Az elmúlt két évben hatodikok lettünk, innen szeretnénk előrébb lépni. A célkitűzés mindig függ a riválisok erősítéseitől, és attól, hogy nekünk milyen csapatot sikerült kialakítani. A rajtból semmi következtetést nem szabad levonni, hiszen nagyon az elején vagyunk. Örülünk a jó kezdésnek, de a szakmai stáb látja, hogy rengeteg munka vár ránk addig, amíg kimondhatjuk, igazán jó csapatunk van. Boldogsággal tölt el, hogy van jövőképünk, sok gyerek ül a felnőttcsapat meccsein Gyirmót mezben a lelátón, így idővel kialakulnak azok a kötődések, amit vihetnek tovább a következő generációk.”

Kapcsolódó témák: #Gyirmót FC | #labdarúgás | #sport |