Tizenhárom év fegyházra ítélték Tarsoly Csabát a Quaestor-ügyben

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2024.09.02. 10:18

Az ügy nehézségét jól érzékelteti az a tény is, hogy az eljárás bírósági szakaszában 17 új szakértő kirendelése vált szükségessé. A kirendelt szakértők közül 6 szakértő kizárásáról és 2 további szakértő felmentéséről kellett döntenie a bíróságnak.

A Fővárosi Törvényszék 2024. szeptember 2-án hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, amelyben a Quaestor-cégcsoport vezetője és munkatársai vádlottként, míg a nagyszámú károsult sértettként várja a bíróság ítéletét – azaz első fokon lezárult a régóta húzódó Quaestor-ügy.

Elsőfokon 13 év fegyházra ítélte a bíróság Tarsoly Csabát, emellett eltiltották vezető tisztségviselői pozíció betöltésétől, valamint tíz évre közügyektől is – írta meg a telex.hu. A bíróság elrendelte Tarsoly Csaba első- és M. Zsolt harmadrendű vádlott őrizetbe vételét, legfeljebb 72 órára. Tarsolyt többek között bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és társtettesként bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett csalás miatt ítélték el. A bíróság a másod- és negyedrendű vádlottakat teljes egészében felmentették, a másik nyolc vádlott esetében büntetést szabott ki.

Dr. Steiner Gábor, a Fővárosi Törvényszék bírája az indoklás során kifejtette: álláspontjuk szerint az ügyészség világszínvonalú nyomozást folytatott az ügyben.

Tarsoly Csaba, a Quaestor-per elsőrendű vádlottja és a cégcsoport korábbi vezére a vád szerint tíz társával együtt összesen 77 milliárd forint kárt okozott ügyfeleiknek.

Az ügy 1548 oldal terjedelmű – azóta többször módosított és kiegészített – vádirata 2016. február 5-én érkezett a bíróságra. A nyomozati iratok meghaladták a 132 ezer oldalt, míg a mellékletek között 104 db CD lemez és 5 TB kapacitású winchester került becsatolásra. A tárgyalássorozat 2016 júliusában kezdődött. Az FT összesen 359 tárgyalási napot tartott, ezekből 193 napon tanúk kihallgatására, 73 napon pedig szakértők meghallgatására került sor – írta a Fővárosi Törvényszék az ítélethirdetés előtt.

A nyomozás során összesen – kiegészítéseikkel együtt – 21 informatikai szakértői vélemény (közel 5 GB terjedelmű melléklettel), továbbá egyesített könyv-, pénz- és tőkepiaci, valamint informatikai szakvélemény – két kiegészítéssel, 4 GB melléklettel – összesen 861 oldal terjedelemben, továbbá 5 igazságügyi orvosszakértői vélemény került előterjesztésre.

Az ügy bonyolultságát jól érzékelteti, hogy az eljárás bírósági szakaszában 2018 júniusában egy újabb 40 oldalas vádirat benyújtására került sor, amelyet a vádiratokban írt cselekmények szoros kapcsolódása okán a bíróság az alapügyhöz egyesített. Ekkor az ügybe további 2064 oldal terjedelmű újabb nyomozati anyag csatolódott. Mindezen túl az ügyészség 2018 júliusában újabb 25 oldalas vádmódosítást, majd 2019 márciusában 10 oldalas vádkiterjesztést nyújtott be. A bizonyítási eljárás végeztével – az ügyben beszerzett egyesített könyv-, pénz- és tőkepiaci, valamint informatikai szakvélemény megállapításaira tekintettel – 2024 februárjában a vádhatóság 859 oldalas vádmódosításában pontosította az addigi vádakat – részletezték a birosag.hu oldalon.

Kapcsolódó témák: #ítélet | #quaestor | #tárgyalás |