Az a jó ebben a receptben, hogy előre elkészíthető, csak tölteni kell tálalás előtt. Az egyszerű kis fánkok díszesen sósak és édesek is lehetnek.
Ritkán készítünk égetett tésztát, mert félünk a végeredménytől. Valójában csak azon múlik, hogy a hozzávalókat pontosan mérjük ki és a neve „égetett” jelzője érvényesüljön. Azaz, amikor kikeverjük a lisztet a fazékban, egy sercegő hangot halljunk. Nem kell túlgondolnunk és extrémül fülelnünk, csak egy rántotta hangjához kell hasonlítanunk. Gyorsan készen van, sokáig elállnak a pici kis tészták és akár két darabot megtöltve is kínálhatjuk a kávé mellé. Nagyon mutatós és vagány teasütemény!
Bevásárló lista:
- 15 dkg liszt
- 2,5 dl víz
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- csipet só
Töltelék: füstölt lazac, kapor, krémsajt, lazackrém, sonka, sajt vagy az édesek közül gyümölcs, vanília- és csokikrém
Elkészítés:
A vizet egy edénybe teszem, hozzáadom a vajat és felforralom. Amikor felforrt, félrehúzom és gyorsan beleszitálom a lisztet. Lassú tűzön, fakanállal folyamatosan keverve addig főzöm, amíg a tészta már nem tapad az edény oldalához és összeáll egy gyurmás gombóccá. Leveszem a tűzről, keverőtálba teszem és hozzáadok egy tojást, amit a fakanállal kikeverek. Így teszek minden tojással, amikor teljesen eldolgoztam egyet, akkor jön a következő, csomómentesre keverve. Kell hozzá egy pici lendület és erő, ne sajnáljuk!
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a tésztát habzsákba töltöm, amiből a csillagforma a legszebb. Ebből az adagból 16 közepes nagyságú fánk készül.
Kettévágom az elkészült fánkokat az alját nagyobbra hagyva és megtöltöm csupa finomsággal.