Vészkijárat: Falcolás, kilengések és kamaszkori nehézségek

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.09.02. 19:25

A Vészkijárat a Győr+ Televízió tabutémákat feszegető műsora. A nyolcadik részben a kamaszkori identitáskrízisekről és a társadalmi kapcsolatokról beszélget Mihályi Orsi dr. Németh Adrienn gyermek- és ifjúságpszichiáterrel.

A kamaszkor nemcsak a testi változások miatt nehéz egy gyerek számára, hanem az érzelmi világ összetettebbé válása miatt is. A metakognitív gondolkozás és a felnőtt identitás kialakulása bár 25-30 éves korig is eltart, nehezen küzdenek meg ezzel a fiatalok. Elkezdenek gondolkozni a jövőről és a felnőtt világban való boldogulásról is, azonban ez nem mindig zajlik zökkenőmentesen. A szakember szerint a kamaszok fogékonyak a külvilág minden ingerére, amiket nem feltétlenül tudnak megfelelően szűrni, szülői felelősség, hogy korlátokat, vagy ha úgy vesszük, kapaszkodókat kapjanak a gyerekek. Hormonális szempontból is elkezdődik egy változás. A labilis hangulat még normális, de a tünetek tartóssága és intenzitása, valamint a társult alvászavarok, az étvágy megváltozása, a reménytelenség érzése és az energiahiány akár depresszióra is utalhatnak. Kamaszkorban legalább két hétig tartó nyomottság kell, hogy fennálljon a klinikumban a diagnózis kimondásáig.

A legsúlyosabb szövődmény az öngyilkos gondolatok megjelenése majd a cselekvés. Riasztó adat, hogy Magyarország világviszonylatban a harmadik helyen szerepel a befejezett öngyilkosságok tekintetében. Éppen ezért érdemes időben segítséget kérni még akkor is, ha a depresszióban szenvedőket hajlamos a környezet stigmatizálni. A pszichoterápia még nem jelent gyógyszeres kezelést, tehát nem kell tartani a mellékhatásaitól.

Új fogalomként jelent meg a „falcolás”. Dr. Németh Adrienn elmondta, hogy a testi fájdalmat okozó tevékenységeket nevezik így. Az erős érzelmi állapotból próbálja magát kihozni az, aki bántja magát, de lehet a figyelemfelhívás eszköze is. A pszichiáter szerint ez egy káros megküzdési mód és a kutatások is alátámasztják, hogy a befejezett öngyilkosságot elkövetők jelentős hányadánál figyeltek meg falcolást.

A gyerekektől érkező jelzéseket mindenképpen komolyan kell venni. Dr. Németh Adrienn szerint a közösségi médiában megjelenő üzeneteket sem szabad figyelmen kívül hagyni. A kortárs bántalmazás áldozatainál is megfigyelték, hogy pont ebből alakul ki egy önutálat és kegyetlen csapásokat mérnek a gyerekekre, aminek gyakorlatilag a nap egészében ki vannak téve az áldozatok.

Mihályi Orsi kitért a bántalmazók lelkületére is. A pszichiáter elmondta, hogy gyakran látják, hogy korábbi áldozatokból válhatnak olyanokká, akik másoknak ártanak. Ha a szülő felismeri ennek a jeleit, amellett szintén nem lehet segítség nélkül elmenni.

Szóba került egy olyan nemzetközi, 26 nyelven elérhető weboldal, ami segíti a felismerést és egy támogató közeget nyújt. A „laikus elsősegélynyújtás” egy nagyon egyszerű, kommunikációs program, ami a szakember szerint kulcsot adhat az első lépésekhez.

A Vészkijárat nyolcadik adása megtekinhető itt:

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #magazin | #pszichológia | #Vészkijárat |