Benzingőzös bejelentések: így tér vissza a WHB Győr Rally!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2024.09.03. 12:55

Már tavaly is bebizonyosodott, hogy városunkban is hatalmas érdeklődés mutatkozik az autósport iránt, nagyot szólt a Győr Rally, ami 2024-ben még nagyobb profizmussal a háttérben, meglepetésekkel tűzdelt programokat kínál a benzingőz megszállott szerelmeseinek szeptember 6-8. között. A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját kedden tartották a szervezők, az eseményen több fontos bejelentésre is sor került.

A győri önkormányzat valamint a Széchenyi István Egyetem együttműködésével a TRP Hungary szervezésében költözik városunkba és térségünkbe az első, igazi értelembe vett őszi hétvégén, a HUMDA Országos Rally Bajnokság eseménye. A színvonalas sportparádé a család minden tagjának izgalmakat ígér, erről is szó esett kedden a Városházán, a rendezvény sajtótájékoztatóján.

A megjelent vendégeket elsőként Weingartner Balázs üdvözölte, aki megköszönte a polgármester és Szeles Szabolcs alpolgármester segítségét, hogy ismét sor kerülhet Győrben a látványos, benzingőzzel fűtött versenyre.

„Számunkra az elmúlt év nagy sikerélmény volt, erre szeretnénk még egy lapáttal rátenni. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozva szívünknek is fontos volt a várossal karöltve, hogy létrehozzunk egy ilyen regionális eseményt. A szurkolók száma is bizonyította, hogy egy sikeres kezdeményezésről van szó” – emelte ki a HUMDA elnöke.

A Győr Rally eseményén is nagy szerepet vállaló campuson komoly sportszakmai munka zajlik, csakúgy ahogy a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség háza táján, mely új útra lépett néhány éve. Ennek egyik ékes példája, hogy van promótere a versenyeknek, az Országos Rally Bajnokság esetében éppen a HUMDA, mely sajátjának érzi a bajnokságot – erről már Szujó Zoltán beszélt a keddi találkozón. „Nincs még egy olyan szakág, ahol a szervezőknek és a nézőknek ennyire együtt kell működniük. Ez az összefogás az MNASZ és a promóter feladata. Rátérve az egyetemre: kerestük azokat a partnereket, akikkel magasabbra tudjuk emelni a magyar autósport rangját. Hogy a műszaki felsőoktatás felé induljanak a fiatalok, annak az egyik legjobb reklámja, az egyik legnagyobb vonzereje lehet, ha a hallgatók például autókat építhetnek az intézmények, az oktatás keretein belül” – ismertette az MNASZ elnöke, majd kiemelte a többi között a Formula Student sorozatot.

„Bolondok lennénk, ha nem hasznosítanánk a végzett, tehetséges mérnökök tudását, ezért ki kell nyitni az MNASZ kapuit a fiatalok előtt” – tette hozzá Szujó Zoltán.

Egy fontos bejelentést is megosztott a sajtó képviselőivel az elnök, mint mondta, éppen a mai napon a Széchenyi István Egyetem docensével Hanula Barnával megállapodtak arról, hogy a jövőben a szakember segíti az MNASZ-t, annak stratégiai munkájában, például azért, hogy a versenyzők és a nézők még nagyobb biztonságban legyenek.

Dr. Varga Attila vette át a szót, mint mondta a Győr Rally fantasztikus volt tavaly, nem lesz ez másként idén sem. „Precízen, nagy szeretettel, empátiával és szakértelemmel zajlik a verseny, az előkészületek azt igazolják, hogy a második még jobb lesz. Csak a köszönet hangján szólhatok mindazokhoz, akik valamilyen formában szerepet vállalnak az esemény lebonyolításában!” – méltatta a szervezést a rali-szakágvezető.

A rendezőbizottság képviseletében Őry Tamás kiemelte, jó kedvvel dolgoznak, ami meghatározza az egész háttérmunkát. „Próbálunk a nemzetközi sztenderdeknek megfelelni, több mint 500 fő dolgozik a Győr Rallyt övező feladatokon, több mint 40 hatósággal kellett felvennünk a kapcsolatot, ami példátlan a magyar rally történelmében. Felkészültünk, a tavalyi hibákból okoltunk, a visszajelzésekre reagálunk. Így a legnépszerűbb szakaszokat szétválasztottuk, szombaton a Rábaringre látogathatnak az érdeklődők, míg a győri, belvárosi szakaszra vasárnap kerül sor, ami tavaly is több mint 20 ezer nézőt vonzott” – sorolta a változtatásokat a szakember.

Kiemelte tovább azt is, hogy a rendezvény központját behozták a Dunakapu térre, és térképeket készítettek, melyeket QR-kódokkal láttak el, így segítve a szurkolók koordinálását. „Sportszakmailag érdekesség, hogy a tavalyi gyorsasági szakaszok közül nem mindegyik érte el az általunk elvárt szintet, így két területet feltámasztottunk. Aszfaltozunk, beruházunk azért, hogy lehessen versenyezni, az egyik ilyen a bakonyi szerpentin szakasza, Bakonybélnél, míg a másik a kisgyónbányai rész” – jelentette be ünnepélyesen a fejlesztéseket Őry Tamás.

Őry Tamás még egy fontos újdonságot is elárult, megállapodást kötöttek ugyanis az Európában zajló Mitropa Kupa vezetőségével, így a Mecsek Rally mellett ha minden jól megy a Győr Rally is be tud kapcsolódni ebbe a versenyzők által is fontosnak ítélt sorozatba a jövőben.

Dr. Szauter Ferenc az egyetem részéről kiemelte, hogy a campus számára a WHB Győr Rally az autósport ünnepe lesz, különböző programokkal készülnek. Hallgatói versenycsapatok mutatkoznak be, az Arrabona Racing Team és a SZEnergy, illetve rengeteg családoknak szóló meglepetés vár a kilátogatókra, mint például ingyenes gokartozás vagy éppen járműszimulációs bemutatók. „A motorsport utánpótlás képzéshez is szeretnénk hozzájárulni. Nagy szeretettel várunk mindenkit az egyetem környékén. A versenybizottság egy nagyon profi csapatot állított össze, örülünk, hogy ehhez a sikerhez mi is hozzá tudunk járulni” – fogalmazott a Járműipari Kutatóközpont igazgatója.

Az önkormányzat részéről dr. Dézsi Csaba András szólt elismerően a versenyről. „Megtiszteltetés számomra, hogy ilyen kvalitású szakemberek mellett ülhetek. Nagy társadalmi igény mutatkozott a rendezvényre városunkban. De nem elég felépíteni valamit, fenn is kell tartani, ezért ez nagy visszaigazolás, hogy már második alkalommal kerül sor a találkozóra. Ugyan zajjal jár, de szeretik a győriek, az pedig külön öröm, hogy mindig magasabb szintet célzunk meg, amiben partner a szervezet és az egyetem. Az előírások betartás azonban mindenki számára lényeges, a balesetek elkerülése érdekében” – hangsúlyozta a regnáló polgármester.

Végezetül Klausz Kristóf beszélt a sajtótájékoztatón, a fiatal tehetség hazai pályán koptatja a gumikat 2024-ben is. „A Győr Rally már tavaly is hozta a színvonalat, nagyon jó volt versenyzőként részt venni, na meg egyetemistaként is, vagyis minden szinten tudtam kapcsolódni a rendezvényhez. Sajnos a célba érés elmaradt, de idén terveink között szerepel, hogy felálljunk a dobogóra” – zárta lelkes várakozással a pilóta.

Kíváncsi a WHB Győr Rally legfontosabb részleteire? Olvassa el korábbi cikkünket: