Tapasztalt szövetségi kapitány érkezett a győri vízilabdaklubhoz

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.09.03. 14:40

Az Aqua Sportközpontban tartotta évnyitó sajtótájékoztatóját a Győri Vízisport Egyesület vízilabda szakosztálya. Az eseményen bemutatták az előttük álló idény szakmai stábját és ismertették a 2024/25-ös szezonra kitűzött célokat.

Az alapozási időszak már lezárult, és lassan elkezdődnek a mérkőzések a vízilabda szakosztálynál. Ábrahám Csaba, a Győri Vízisport Egyesület elnöke több változásról is beszámolt, többek közt arról, hogy a férfi vonalat is szeretnék erősíteni. „Az idei évtől kimondottan szeretnénk a két szakág irányában fejlesztéseket véghezvinni, ami azt jelenti, hogy a fiú vonalnál egy OBI-es szintet szeretnénk elérni. A csapatunk jelenleg az OBII-ben játszik, ahol tavaly az ötödik helyen végeztünk. A negyedik hely már egy osztályozós helyet érhet adott esetben, így reális célnak tűnik a további fejlődés” – hangzott el a sajtóeseményen.

Az egyesület elnöke megjegyezte, hogy az új irányok szükségessé tették a szakmai stáb átalakítását is. A női csapat korábbi edzője, Vogel Zsolt feladatkörében változás történt: ő fogja menedzselni a férfi csapatot és az utánpótlás-nevelés felügyeletét is ellátja. Az egyesületnél újonnan bemutatkozó Bíró Attila, minden idők legeredményesebb magyar női szövetségi kapitánya veszi át a szakmai vezetői feladatokat a lány utánpótlás és felnőtt csapat mellett.

Vogel Zsolt, a Győri Vízisport Egyesület szakmai vezetője úgy véli, mérföldkőhöz érkeztek, izgatottan várják a gyermekcsapat osztályozó mérkőzését. A szakosztály egyre növekvő létszáma miatt vált szükségessé a feladatok újraosztása: „A klub kinőtte az én kapacitásomat, ezért volt Attilára szükség” – beszélt a megváltozott feladatköréről Vogel Zsolt. Az elmúlt két évben több mint 250 gyermekkel ismertették meg a vízilabda alapjait, nagyon sokan sportágukká választották a vízilabdát, így az egyesület kezdi kinőni a medencét. Vogel beszélt arról is, miért Bíró Attilát hozták a csapathoz: „Beláttuk, hogy annyifelé kell szakadni a kollégáknak, hogy az már sok. Kell a segítség, és úgy voltunk vele, hogy akkor miért ne a Magyarországon egyik leginkább hozzáértőt keressük meg?” A szakmai vezető kiegészítette gondolatait azzal is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra, és a felnőtt keretüket is a saját nevelésű sportolóikkal szeretnék megtölteni.

Bíró Attila hosszas egyeztető tárgyalások után érkezett Győrbe. A szövetségi kapitány húsz év edzői pálya után egy szezont pihent, a családjára fókuszált. „Ez a klub megmutatta, hogy van múltja és jelene is. Volt egy időszak, amikor Csipkerózsika álmát aludta – főleg itt a női vízilabdára gondolok – de talán a mellettem ülő szakemberek, főleg Zsolt érkezése, életet lehelt a női vízilabdába. Úgy gondolom, hogy függetlenül attól, hogy másodosztályban fog indulni a csapatunk a következő szezonban, reális cél az első osztály. Ehhez minden támogatást megadok” – véli Bíró. Kiemelte, hogy a hozzáállás, az infrastruktúra és a megfelelő gazdasági háttér is megerősítette őt abban, hogy visszatérése után a győri csapat mellett teszi le voksát. Ábrahám Csaba nagyon sokszor megkereste őt, hogy városunkba csábítsa, de egy évet mindenképpen a családjának szeretett volna szánni a mester. Az egyesületnél szakmai igazgatóként nem lesz minden nap jelen a klub életében, de minden tekintetben számíthatnak rá. „Egy pezsgő sportélettel rendelkező városba csöppentem, ami tényleg páratlan Budapesten kívül, és nekem meglepő volt a háttér, ehhez érdemes adni a nevem” – nyilatkozott – egyelőre – rövidtávú terveiről Bíró.

Bíró Attila tapasztalatát a női szakág fogja hasznosítani.

Debreceni Nóra nemzetközi játékvezetőként is fontos szerepet tölt be, a győriek pedig az utánpótlás előkészítő nevelésében számíthatnak rá. „Nagyon jó úton járunk ahhoz, hogy egyre több gyerkőc tanuljon meg vízilabdázni” – mondta Debreceni Nóra, majd hozzátette, hogy a két év alatt felépített struktúrában az úszásoktatásból érkeznek hozzájuk a vízilabdások. Az oktatásaik teltházasak, és a legfiatalabbaknak szervezett bajnokságban is el tudnak indulni. „Ez már egy olyan szint nálunk, ami korábban nem volt jelen. Folyamatosan bővülünk, reméljük, hogy több helyet is fogunk kapni és minél többen fognak hozzánk eljönni” – tette hozzá az edző. Nóra portálunknak nyilatkozott az olimpiai szerepléséről is. „Nagyon elégedett vagyok, nem gondoltam, hogy az utolsó napon mérkőzést fogok vezetni. Úgy gondolom, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt mutattam, elégedettek voltak velem és úgy hozta a sors, hogy bár a lányok nem kerültek döntőbe, de nekem megadatott a lehetőség és élni is tudtam vele”.

Petrovai Márton 2023-ban érkezett a GYVSE-hez. A férfiak vezetőedzője jó alapokkal indul, magas szintű munkát tudnak folytatni. „Az edzőkkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, jó hangulatban telnek az edzések és ezt a gyerekek is átveszik. Nem a monotonitást érzik minden nap, hanem változatosságot” – véli Márton. A gyerekcsapattal az A2 csoportban harmadik helyen végeztek, a serdülőkkel nyertek, az ifivel hatodik helyezést értek el. Az A1-es bajnokságért hamarosan megmérkőznek és bár a tapasztalatlanság a hátrányuk, de a szorgalmukkal kiválóan kompenzálják ez.

Hargitai Attila a serdülő és ifjúsági csapat és a női szakág vezetője. „Azonnal szeretnénk visszajutni az OBI-es bajnokságba. Úgy gondolom, hogy ehhez a szakmai feltétel adott lesz. Fiatal edzőként nagyon örülök, hogy Attilával együtt tudok dolgozni, hiszen akkora szakmai tudással rendelkezik, amiből én is tudok profitálni” – ezt tartja szem előtt az edző.

TV-s szerkesztő: Nagy Roland

Kapcsolódó témák: #Győri VÍzisport SE | #sport | #vízilabda |