Dorka már 19 évesen tudja milyen, ha sima bal után jön a vigyázz sodor!

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2024.09.03. 20:38

Persze ezek csak jól bevált kifejezések a rallyban, az viszont kicsit sem megszokott, ha egy szemtelenül fiatal lány pilótának áll. És hogy mennyire nem csak a férfiak sportja az autóversenyzés azt bizonyítja, hogy Zagyva Dorkát beválogatták a világ legjobb fiatal női raliversenyzői közé. A tét óriási, ám mielőtt az adrenalinfüggő lány eljut a lengyelországi megmérettetésig a közelgő Győr Rallyn is bemutatja tehetségét, Dorka ugyanis oszlopos tagja a magyar bajnokság mezőnyének. Vele beszélgettünk és közben megnéztük extrán harapós, új verdáját.

Dorka tipikus esete annak, amikor az alma nem esik messze a fájától, hiszen édesapja is versenyszerűen űzi az autósportot. A fiatal lányt már egészen kicsi korában megfertőzte a benzingőz, ahogy ő fogalmazott: kétévesen is csak a versenyautó zajára tudott elaludni.

„Három évvel ezelőtt vált komolyabbá a szenvedély, apukám vásárolt egy versenyautót és megkért, hogy álljak le a trélerről. Azt sem tudtam mit jelent a szekvenciális váltó, és persze még jogosítványom sem volt.

Aztán elkezdtem szlalomozni, kisebb-nagyobb futamokon indultam, csatlakoztam a magyar bajnokságban a Peugeot Kupához, most pedig jött egy egészen izgalmas lehetőség” – kezdte beszélgetésünket Dorka, miközben az egyik győri autókereskedésnél legördült új autója az utánfutóról.

Ahogy a csapattagok gyújtást adtak és felbőgött a motor, az 1500 köbcentis, három hengeres, turbós, 235 lóerős, összkerekes gépcsoda, a hideg is kirázott, szinte minden idegszálam az autóra koncentrált, de Dorka gyorsan kizökkentett, mikor az előtte álló kihívást mesélte.

A WRC promótere 2024-ben hirdette meg női versenyző kereső és egyben támogató programját, melyre 27 éven aluliak jelentkezését várták. Világszerte közel 100-an neveztek, közülük került ki az a 15 pilóta, akik részt vehetnek szeptember közepén egy háromnapos versenyen. Ennek a TOP15-ös válogatottnak a tagja az oroszlányi tehetség is. A szeptemberi lengyelországi küzdelem három pilótájának nyereménye egy WRC futamon való indulás lehetősége az autó gyártójának, az M-Sport támogatásának köszönhetően, így van miért izgulnia Dorkának és csapatának.

„Nagyon nagy kihívás lesz számomra a krakkói mérkőzés, hiszen szimulátoron valamint aszfalton és murván egyaránt meg kell mutassam mit tudok. Ezután választják ki a három legjobbat, aki indulhat a Central European Rally-n októberben, és végül csak egy nyerhet, ő lesz az, akinek aztán az egész jövő évi versenyzését a Ford Fiesta Rally3 típusú autóval fogják támogatni” – vázolta az előtte álló izgalmakat Dorka.

Rengeteg gyakorlás, tréning van már a hölgy pilóta mögött, de energiát nem sajnálva képezi magát folyamatosan. „Hirtelen váltás volt ez az életemben, hiszen előtte 10 évig balettoztam, de ebben találtam meg önmagam. Ha verseny van menni kell nincs mese, az idő szorít, nő a adrenalin.

Nagyon erősek lesznek az ellenfeleim Lengyelországban, de mindent meg fogok tenni a sikerért. Igaz nekem már az is hatalmas siker, hogy beválasztottak, álmodni sem mertem róla, a WRC pedig bekövetett, vagyis tudnak rólam, remélem később még inkább megismerik majd a nevem. Sokat kell gyakorolni, a kitartás a lényeg és az, hogy higgyünk önmagunkban…” –

A WHB Győr Rally sajtótájékoztatóját egyébként éppen kedden tartották a győri városházán:

Kapcsolódó témák: #autósport | #autóversenyző | #rally | #whb győr rally |