Alpolgármesteri jutalom a szociális ágazat dolgozóinak

Szerző és fotó: Venesz Klaudia
2024.09.05. 12:09

Dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármester kezdeményezésére elismerésben részesítik a szociális szféra önkormányzati intézményeiben kiemelkedően teljesítő dolgozókat.

A győri Család- és Gyermekjóléti Központba csütörtökön érkezett az alpolgármester, hogy átadja a város ajándékát az intézmény két dolgozójának, akiket Rákosi-Tóth Rita, a központ igazgatója terjesztett fel az elismerésre.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea elmondta, hogy az augusztusban indította el azt a kezdeményezést, amivel intézményvezetői javaslatra elismeri a város szociális intézményeiben dolgozókat. „Ezzel az volt a célom, hogy egyrészt megköszönjük az itt dolgozó szakemberek lelkes munkáját, másrészt olyan cél is volt mindebben, hogy felhívjuk a helyi lakosság figyelmét arra, hogy a városban nagyon magas színvonalon működnek a szociális intézményeink, nagyon magas színvonalú ellátást kapnak azok, akik ide bejönnek és segítségre van szükségük. Harmadrészt pedig, szeretnénk példát állítani a fiatalabb generáció elé abban a tekintetben, hogy ezek milyen szép szakmák” – mondta el az alpolgármester, aki mindenképpen szeretné megtalálni a módját arra, hogy hagyományt teremtsenek a kezdeményezésből. Megtudtuk azt is, hogy a Széchenyi István Egyetemen lefektették az alapjait egy mesterképzésnek, amelyet gondoskodáspolitika néven fognak elindítani, a tervek szerint már a keresztfélévben. Dr. Laczkovits-Takács Tímea egyetemi oktatóként is azt tapasztalja, hogy népszerűvé váltak a szociális irányú képzések.

A Család- és Gyermekjóléti Központ Győr szociális ellátórendszerének egyik alappillére. Az intézmény 1989 óta tartó működése alatt több átalakuláson ment át, jelenleg 109 kollégával, 10 telephelyen látnak el feladatot.

Rákosi-Tóth Rita, az intézmény igazgatója mutatta be portálunknak a jutalmazott dolgozókat.

Helyesné Hoffer Anett esetmenedzserként dolgozik a központnál. Kifejezetten veszélyeztetett és súlyosan veszélyeztetett gyerekekkel foglalkozik és olyan hatósági döntéseket foganatosít, amivel a gyermekek veszélyeztetettsége megszűnik. „Teszi ezt úgy, hogy családlátogatásokat szervez és a szülőket folyamatosan segíti annak érdekében, hogy a gyermek a családon belül tudjon maradni. Fontos tudni az intézményünkről, hogy mi az otthonukban élő családokkal és gyerekekkel foglalkozunk és a küldetésünk is az, hogy a családok együtt maradjanak” – emelte ki az intézmény igazgatója.

Otoltics-Horváth Csilla pszichológushoz delegálják azokat, akiknek megsegítésre van szükségük. „Az ő munkájára is nagy igény van, nagyon hosszú a várólista a pszichológusnál, főként azért is, mert a Család- és Gyermekjóléti Központ összes szolgáltatása ingyenes.”

Oltotics-Horváth Csilla (b.) és Helyesné Hoffer Anett (j.) részesültek elismerésben

Az intézmény egyébként vár mindenkit, aki úgy érzi, fennakadása van az életben gyermeknevelésben, vagy akár a párkapcsolatában, de az idős személyek is számíthatnak segítségre. A központ az iskolai jelzőrendszerekhez is kapcsolódik: ha a pedagógus jelzi, hogy probléma lehet, segítő szándékkal az intézmény munkatársai felkeresik a családokat. Az óvódai és iskolai segítségen kívül közösségi kávézót is üzemeltetnek, a Sziget-Kék Közösségi Térben programokat szerveznek, illetve adományokat is közvetítenek.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt