„Célunk az, hogy láthatóvá váljunk, értékeket képviseljünk!”

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2024.09.05. 13:26

Csütörtökön tartotta évadnyitó társulati ülését a Győri Balett. Az együttes munkáját dr. Dézsi Csaba András is méltatta, aki egyúttal polgármesteri minőségében el is köszönt a csapattól. A találkozón kiderült, hogy sűrű időszak elé néz a táncos társulat, premierek, hazai vendégszereplések, külföldi fellépések sokasága szerepel a programfüzetben, melyet megkoronáz a jubileumi meglepetéssorozat, hiszen fennállásuk 45. évfordulóját ünneplik a művészek. Ez alkalomból, a győri önkormányzat jóvoltából egyébként egy különleges Lebó-szobor is helyet kap majd a színház előtti téren.

A balett stúdióban az évad nyitányán a regnáló városvezető szólt elsőként a társulat tagjaihoz. „Elköszönni jöttem mint polgármester, hiszen ebben a minőségben nem fogunk a közeljövőben találkozni. De azt a jó hírt hoztam, hogy ugyanúgy fogjuk támogatni az együttest, ahogy tettük azt eddig is, és ugyanúgy fogjuk szeretni a csapatot és annak művészetét, ahogy eddig is. A Győri Balett a város egyik jelképe! Tiszteletünk jeléül egy szobrot emeltetünk a társulatnak, Lebó Ferenc szombrászművész munkájának köszönhetően. A remekmű a Győri Nemzeti Színház előtt fogja jelképezni azt, hogy a város és a közönség mennyire szereti a csapatot” – fogalmazott a találkozón dr. Dézsi Csaba András.

Velekei László vette át a szót, a direktor a teljes társulat nevében megköszönte a regnáló polgármester eddigi munkáját és ugyancsak köszönetet mondott a szobor megalkotásáért. Majd a korábbi alapító-igazgató Markó Iván gondolatával folytatta a társulat vezetője, miszerint a művészetük a közönségükkel válik teljes egésszé!

„A célunk az, hogy láthatóvá váljunk, értékeket képviseljünk, hiszen a művészetünknek van múltja, jelene és jövője. Az alap koncepció az, hogy a közönségünkből közösséget, a közösségünkből pedig közönséget építsünk. Méltón zártuk az évadot, hiszen Brüsszelben az Európai Unió magyar soros elnökségének nyitóünnepségén képviselhettük hazánkat. Lelkileg feltöltődve mentünk el a nyári szünetre, ami táncos szemmel hosszúnak tűnt, de már augusztus 12-én megkezdtük a munkánkat, hiszen 45 éves jubileumunk imázs filmjét forgattuk a színház tetején” – vázolta az elmúlt hetek történéseit a direktor.

Velekei László az előttük álló évad bemutatóit is ismertette. „Mivel repertoárszínház vagyunk, tavaly 18 darabot tartottunk a műsoron, nehéz ilyen feszített tempóban vendégművészeket hívni, de most sikerült. A Tranzit című, közelgő premierünkön igazán egyedi, különleges, két részes estet alkot Jordan James Bridge és Kim Jung-a– ismertette az igazgató.

Mint kiderült decemberben a Holokauszt 80 emlékév jegyében, Éli Éli címmel Szenes Hanna történetét dolgozza fel az együttes, Velekei László rendezésében. „Nagyon megérintett a mű, csakúgy ahogy korábban a Ne bánts!” – mesélte a darabhoz fűződő viszonyát a vezető. A tavaszi premier az Éva és Ádám címet kapta, a Nemzeti Táncszínházzal közösen lát napvilágot a táncjáték Szöllősi Krisztina és Darai Tamás koreográfiájával. „Fantasztikusan tehetséges, fiatal alkotókról van szó, akik innovatív módon szólítják meg a közönséget” – méltatta a művészeket Velekei László. A produkció bemutatóját a Budapest Táncfesztiválon tartják, ezt követően láthatja majd a győri közönség is.

Repertoáron marad: a Kippkopp és Tipptopp, a Kippkopp karácsonya, a Maszkabál, a Maszkabál2 – Erdei kaland, A Kockásfülű nyúl, a Max és Móric, valamint a Sorsok est, az Abigél, a GisL, a Romance, a PianoPlays, a Peer Gynt, A skarlát betű, az Anna Karenina, továbbá A négy évszak és a Tiszta Forrás.

Az évadnyitón a szakmai megújulás jegyében új tagokat köszöntöttek. Katarina Bužić és Puczkó-Smith Levente a Magyar Táncművészeti Egyetemről igazol a társulathoz, ahogy gyakornokként Ónódy Ábel is, de a győri tánciskola növendéke, Kakucs Ajna is gyakornokként bizonyíthat a csapatnál.

A találkozón kiderült az is, hogy a Fiatalok a fiatalokért program új vezetője Szöllősi Krisztina, míg a Magyar Táncfesztivál igazgatója Csepi Alexandra lesz.

A nagy sikerrel futó MiniBalett program egy új csoporttal egészül ki, sőt Szalai Judit mellett, Tüű Barbara személyében egy új mester is hozzájárul ahhoz, hogy még több ifjú balerino és balerina szeressen bele a táncművészetbe.

A 2024/25-ös évadban is egymást érik majd a nemzetközi fellépések, rögtön a szezon kezdetén szeptemberben Törökországba indul az együttes, először a a CerModernbe, a Magyar Nemzeti Bank kiállítására, majd az Ankarai Operaházba, ahol a Piano Plays és Romance debütál. Ugyancsak szeptemberben Bécsben, a Maszkabál második része hívja táncba a gyerekeket, majd a csapat októberben visszatér Törökországba a Tiszta forrással. Az Anna Karenina című darab is turnéra indul, Németországba és Svájcba.

Magyarországon is számos fellépése lesz az együttesnek, így a többi között a főváros mellett Sopronban, Keszthelyen, Szarvason és Debrecenben. Külön öröm, hogy a Győri Balett ezúttal is bekerült a Déryné és a Lázár Ervin Programba, ezek tekintetében zajlanak az egyeztetések.

Ünnepi pillanatokkal zárult az évadnyitó, a jövőben három társulati tag magántáncosként lép a színpadra, Herkovics Eszter Adria, Gémesi Máté és Luka Dimić is kiérdemelte a kitüntetést.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #évadnyitó | #Győri Balett | #Kultúra | #táncművészet |