Paralimpia 2024 – Pap Bianka bronzérmes 400 méteres gyorsúszásban

MTI Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd
2024.09.05. 18:37

Az úszó Pap Bianka bronzérmet szerzett csütörtökön az S10-es sérültségi kategória 400 méter gyors számában a párizsi paralimpián. Hotz Csenge hetedik lett.

A Vasas 24 éves versenyzőjének, Papnak – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – az ötből ez a harmadik száma a francia fővárosban, korábban még nem sikerült dobogóra állnia.

Négyszáz gyorson három éve, Tokióban ezüstérmes volt, de azóta már nyert világbajnokságot is ezen a távon, a csütörtöki döntőbe pedig a harmadik legjobb idővel jutott be a délelőtti előfutamból. A fináléban sokáig tartotta a lépést az élen haladó amerikai-kanadai duóval, 200-nál ráadásul másodikként fordult, de aztán a táv második felében leszakadt riválisaitól. A harmadik helyét ugyanakkor senki nem veszélyeztette, s végül bronzérmes pozícióban csapott a célba 4:35.63 perccel.

A paralimpiai újonc, pécsi Hotz Csenge 4:53.31-gyes eredménnyel szerezte meg a hetedik helyet. Korábban 100 pillangón is hetedik volt. A Pécsi Vörös Meteor Sportkör mindössze 16 éves versenyzőjének hatéves korában a bal lábának ízületei folyamatosan rövidültek, emiatt lett parasportoló. A 400 gyorsot a kanadai Aurelie Rivard nyerte. Pap Bianka a magyar küldöttség hatodik érmét szerezte Párizsban, a harmadik bronzot.

Kapcsolódó témák: #paralimpia | #párizs2024 |