Női kézilabda BL - előzetes

A dobogó tetején az ETO az EHF erősorrendjében

MTI Fotó: Marcali Gábor
2024.09.06. 08:53

A címvédő Győri Audi ETO KC és a bajnok, illetve Magyar Kupa-győztes Ferencváros is dobogós a női kézilabda Bajnokok Ligája erősorrendjében, amit a szombati idényrajt előtt tett közzé az európai szövetség (EHF).

A rangsort az immár hatszoros BL-győztes győriek vezetik, akiknél rendkívül mozgalmasan telt a nyári átigazolási szezon. Szerződtették az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmes dán irányító Kristina Jörgensent, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok norvég balátlövő Kristine Breistölt, a világbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmes francia kapus Hatadou Sakót, valamint három holland játékost, a jobbátlövő Dione Housheert, a balszélső Bo van Weteringet és a balátlövő Kelly Dulfert. Távozott tőlük Stine Oftedal, Ana Gros, Line Haugsted, Rinka Duijndam, Silje Solberg, Szöllősi-Schatzl Nadine és Yvette Broch is.

Az EHF elemzése kiemelte: támadásban és védekezésben is rendkívül erős a csapat és számos olyan játékos található benne, aki szinte egymaga képes eldönteni egy mérkőzést. Ami a tapasztalatot és a keret mélységét illeti, egyértelműen a győrieknek van a legkiegyensúlyozottabb csapatuk az egész mezőnyben.

A felkészülési időszakban 27-20-ra verték a francia bajnok Metz-et, első bajnoki találkozójukon pedig 32-21-re legyőzték a legutóbb bajnoki bronzérmes Mosonmagyaróvárt.

A 2022-ben BL-ezüstérmes FTC az erősorrend harmadik helyén áll. A fővárosiak esetében is az erősítéseket emelte ki az EHF összefoglalója: érkezett az olimpiai arany- és ezüstérmes orosz irányító, Darja Dmitrijeva, honfitársa, a jobbátlövő Valerija Maszlova, valamint a francia kapus, Laura Glauser, és a hozzá hasonlóan olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmes balátlövő, Orlane Kanor. Az olimpikon beálló Bordás Réka visszatért váci kölcsönadását követően, míg távozott Kisfaludy Anett, Kovács Anett és Kukely Anna.

A Ferencvárost az A csoport egyik esélyesének tartja, Glausert pedig a nyári átigazolási időszak legnagyobb fogásának nevezi az EHF. A korábbi győri kapus a CSM Bucuresti-től érkezett a magyar bajnokhoz, miután bekerült a párizsi olimpia álomcsapatába. A francia játékos megszerzése ellenére Böde-Bíró Blanka és Janurik Kinga is tagja maradt az FTC keretének. Csapatuk a felkészülés során kétszer is nyert a Debrecen ellen, a montenegrói Buducnost Podgoricától kikapott, majd első bajnoki meccsén – remek második félidei teljesítményének köszönhetően – diadalmaskodott a Budaörs felett.

Az erősorrend második helyét a dán Team Esbjerg foglalja el.

A csoportkört mindkét magyar csapat szombaton kezdi dán ellenféllel szemben: a Ferencváros a Nyköbing Falstert fogadja Érden – ahol idén is játssza a hazai BL-meccsiet -, a Győr pedig az Esbjerget látja vendégül.

A mezőny két klubja, a – 2021 és 2023 között három BL-t nyert – norvég Vipers Kristiansand és a Buducnost Podgorica is komoly anyagi problémákkal küzd, mindkettő az ETO csoportjában szerepel.

A külföldön játszó magyarok közül heten szerepelnek a BL-ben: Korsós Dorina a Rapid Bucuresti, Pásztor Noémi a bajnok CSM Bucuresti, Kácsor Gréta a szintén román Gloria Bistrita-Nasaud, Faluvégi Dorottya és Háfra Noémi a júniusban SG BBM Bietigheim néven BL-ezüstérmes, német bajnok HB Ludwigsburg, Szemerey Zsófia és Vámos Petra pedig a francia bajnok Metz HB együttesét erősíti.

A mérkőzéseket minden esetben szombaton és vasárnap játsszák. A BL csoportkörében november 18. és január 10. között szünet lesz a magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság miatt. A csoportok első két helyezettje a negyeddöntőbe, a 3-6. helyezettek a rájátszás első fordulójába jutnak. A négyes döntőt május 31-én és június 1-én a budapesti MVM Dome-ban rendezik.

A női Bajnokok Ligája csoportbeosztása:

A csoport:
FTC-Rail Cargo Hungaria, Metz HB (francia), CSM Bucuresti (román), Krim Mercator Ljubljana (szlovén), Storhamar HE (norvég), Nyköbing Falster HK (dán), Podravka Koprivnica (horvát), Gloria Bistrita-Nasaud (román)

B csoport:
Győri Audi ETO KC, Team Esbjerg (dán), HB Ludwigsburg (német), Vipers Kristiansand (norvég), Buducnost Podgorica (montenegrói), Brest Bretagne (francia), Rapid Bucuresti (román), Odense HB (dán)

Kapcsolódó cikkeink: