Új pályázati lehetőség nyílt a díszkertészeti kisvállalkozások támogatására

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.09.06. 09:53

Új vidékfejlesztési pályázati felhívás jelent meg 1,6 milliárd forint keretösszeggel, amelyre a vidéki térségben működő, dísznövény-előállítással, kereskedelemmel vagy zöldterület-kezeléssel foglalkozó mikro-, vagy kisvállalkozások jelentkezhetnek - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében az Agrárminisztérium (AM).

A felhívás szerint a pályázó vállalkozások a működésükhöz szükséges létesítmények építéséhez, telephelyük bővítéséhez, felújításához vagy korszerűsítéséhez igényelhetnek támogatást. Az építés mellett lehetővé válik többek között új gépek és eszközök, technológiák beszerzése, de fűtési energiaigények kielégítését segítő bizonyos megújuló energiaforrások alkalmazása is – tájékoztatott a közlemény.

A pályázás feltétele, hogy az érintett vállalkozás a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben az értékesítés nettó árbevétele vonatkozásában 40 százalékot meg nem haladó mezőgazdasági, illetve 50 százalékot meg nem haladó erdőgazdálkodási nettó árbevétellel rendelkezzen, továbbá székhelyük, telephelyük vagy fióktelepük vidéki térségben található. Egy projektre legfeljebb 36,5 millió forint támogatás nyerhető el, és a pénzügyi hozzájárulás maximális mértéke az összes elszámolható költség 65 százaléka lehet, figyelemmel az európai uniós állami támogatási szabályokra – ismertette az AM.

A támogatási kérelmek benyújtására 2024. október 29-től lesz lehetőség. A felhívás és a hozzá kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu felületen találhatók – közölték.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #agrárminisztérium | #pályázat |