Vonzóvá tették a kistelepüléseket

Beszámoló és ciklus-zárás a vármegyegyűlésen

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2024.09.06. 12:22

Utolsó rendes közgyűlését tartotta a vármegyei önkormányzat pénteken. A képviselők először meghallgatták Funk József, a GYMS vármegyei Polgárőr Szövetség elnökének beszámolóját, melyből az is kiderült, hogy 3770 önkéntesük 99 egyesület égisze alatt vigyáz a rendre és az emberek biztonságára.

„Mindezeken túl számos más területen is segítenek, általában ők biztosítják a helyi rendezvényeket. Tulajdonképpen minden polgárőr egyben közösségteremtő erő, hiszen a falu lelkét és erejét képviselik, sokan például önkéntes tűzoltók is közülük. Annak ellenére, hogy a Covid időszak, a gazdasági helyzet, az üzemanyagárak változása rendkívül megnehezítette a munkájukat és nagyon sok feladatot rótt rájuk, példásan helyt álltak.” – hangsúlyozta Németh Zoltán, a vármegyei önkormányzat elnöke, aki  megköszönte a polgárőrök munkáját.   

A mai közgyűlésen egy tíz éves vidékfejlesztési ciklus is lezárult. A Győr+ Média érdeklődésére Németh Zoltán azt mondta:

„Az elmúlt időszakban a kormányzattal és a helyi önkormányzatokkal együttműködve rengeteg település álmát tudtuk teljesíteni. Olyan fejlesztéseket valósítottunk meg, amelyekre 30-40 éve vártak. A kezdetektől arra törekedtem, hogy a kistelepüléseken való élet ne járjon együtt kompromisszumokkal. Az ott élők is ugyanolyan szorgalmas emberek, ugyanúgy hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, ugyanúgy járnak nekik azok a fejlesztések, amik korábban csak a nagyvárosokban voltak megtalálhatók. Nagyon büszke vagyok rá, hogy minden kistelepülésen, ahol igényelték, tudtunk bölcsődét építeni, rengeteg óvodát újítottunk fel és növeltük az óvodai férőhelyek számát. Építettünk utakat és kerékpárutakat, megoldottunk több évtizedes vízelvezetési problémákat, létrehoztunk, illetve felújítottunk sok közösségi épületet. Szép számmal adtunk át orvosi rendelőket. Úgy gondolom, hogy ez a tíz év olyan lökést adott a településeknek, amire korábban nem volt példa. Régebben egy kis falu szinte halálra volt ítélve, most viszont helyben is elérhetők a szolgáltatások. Azokban a falvakban, ahol régebben az elvándorlás volt jellemző, megindult a népességnövekedés. Már nem mennek el a fiatalok, inkább sokan költöznek ki, hiszen a helyi közösség és a természeti környezetben való élet nagyon vonzó lehetőség lett.” – zárta szavait a vármegye elnöke.

A hamarosan befejeződő önkormányzati ciklust ünnepélyes keretek között a szeptember 25-i díszközgyűlésen zárják le a képviselők.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #híradó | #vármegyegyűlés |