Lukácsos tehetség, magyar színekben

Szöveg és fotó: Németh Boglárka
2024.09.06. 13:00

Lukácsos diák képviseli Magyarországot autószerelő szakmában, a Lyonban megrendezésre kerülő WorldSkills világversenyen. Tánczos Bence még csak 22 éves, de máris számos dobogós versenyeredmény és hatalmas szakmai tudás van mögötte, aminek köszönhetően a legjobbakkal mérheti össze magát keddtől Franciaországban. A Lukács Sándor iskola segítségével készült, ebben pedig egy sikeres, szintén lukácsos társa, Ölbei Zsolt is segítette, aki szintén megjárta már a WorldSkills-t.

Számomra a hibakeresés az, amit nagyon szeretek. Ezért választottam ezt a szakmát és emiatt szeretnék a fenntartó iparban maradni, mert jó érzés, amikor egy autónak megtalálom a baját. Főleg, ha ez olyan hiba, ami nagyon bosszantó, de csupán apróság, azonban a végén sikerül megoldani.” – így nyilatkozott szakmájáról a Lukács Sándor Technikum szakmai kiválósága, aki autószerelőként a csúcsra törhet jövő héten a franciaországi Lyonban.

A fiatalt iskolája nem csak felkészítésben, hanem minden más területen is támogatta. “Hagyományt teremtünk, hiszen az előző években Ölbei Zsolt tanulónk volt az, aki ezeken a világversenyeken megmérettette magát. Ez egy nagyon-nagyon komoly verseny, rengeteg diákkal, óriási tudást és tapasztalatot igényel, de mi mindenben támogatjuk a tanulót a felkészülésben. Bencére azért is büszkék vagyunk, mert nem csak a szakmájában teljesedett ki, hanem a középiskolás évei alatt különböző közismereti tantárgyakban is nagyon szép eredményeket ért el, a fizika versenyeken is jól szerepelt a csúcs pedig természetesen a szakmai megmérettetés.” – mondta el a Győr+ Médiának Szentpéteri Marianna, a Győri SZC  Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium igazgatója. 

Bence egy évig készült igazi szakértőkkel a megmérettetésre, a fiatal azonban évek óta, tudatosan építi szakmai útját. “Ami a legfontosabb az talán a nyelvi érzék és a nyelvi tudás elmélyítése, hiszen ez a verseny teljes mértékben angolul zajlik, angol kommunikációval és feladatlapokkal, tehát itt fontos egy stabil nyelvtudás, amit itt a felkészítés során az iskola biztosított. A másik a szakmai tudás, annyira sokrétű a megmérettetés, van, amikor egy hibát kell megtalálni az autó egészét nézve, van, amikor alkatrészre bontva. Fontos a mechanikai és elektronikai tudás is, hiszen nem tudjuk előre milyen típusú autók lesznek.”- tájékoztatott a fiatal, aki több dobogós hellyel is büszkélkedhet, ezek mellett pedig a Young Car Mechanic verseny közép-európai első helyezettje is lett, ezután nyerte meg a WorldSkills Lyon magyar válogatóját. 

Bence a megmérettetésen szeretne minél jobb helyezést elérni, nem titkolt a célja pedig a kiválósági érem megszerzése, amely közelebb repítené őt a mestervizsgához. 

Kapcsolódó témák: #autószerelő | #verseny | #WorldSkills |