Parázs küzdelemben fordított óriásit a Győr: megvan az első győzelem!

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.09.06. 19:45

A K&H Férfi Kézilabda Liga nyitómérkőzését hazai pályán játszotta az ETO University Handball Team. A CYEB-Budakalász együttesét pénteken fogadták a Magvassy Mihály Sportcsarnokban.

Óriási ovációval és remek hangulatban fogadta kedvenc csapatát az ETO szurkológárdája. Az NBI-es rajt első mérkőzését a zöld-fehér gárda az előző szezont tabella középmezőnyében záró budakalászi együttes ellen játszotta. Az újoncként feljutó ETO június elején jelentette be utolsó igazolásait, a klub vezetésének célja egyértelműen az volt, hogy a legfelső osztályban debütáló győri együttes stabilan vágjon neki az előtte álló szezonnak. A montenegrói Milos Bozovic és Dörnyei Borisz tapasztalt játékosok, a várakozások szerint magas minőségű játékkal egészítik ki a csapatot.

A Győr hamar kialakította a fölényt ellenfelével szemben: kihasználva a budakalászi hibákat, gyors kontrákkal jutottak a kapuig. A hálót védő Pásztor Imre miatt fájhatott a feje a CYEB-Budakalásznak: az érkező lövéseket kezdetben stabilan védő kapus teljesítménye csak egy hetest követően ingott meg. A mérkőzés 18. percére kétgólósra csökkent a hazaiak előnye, az ETO-nál többször nyílt a fal, lehetőséget teremtve a budakalásziak gólszerzésére. Az egyenlítés a 22. percben érkezett: 9:9-es eredményt állított be a Budakalász. A Győr az első félidő végére felpörgött: gyorsan szaladtak fel a kontrákkal és a kiharcolt hetes is jól sikerült, de az előnyt nem sikerült sokáig megtartani. Az első játékrészben emberhátránnyal küzdő ETO kapujában landolt az utolsó gól, az első félidő eredményét 12:13-ra– állították be a budakalásziak.

A mérkőzés szünetében felcsendült az új induló is, amit a Falcon Project zenekar írt a zöld-fehérek tiszteletére.

A második félidőt dupla durva hibával kezdte az ETO: a kaput elhagyó Pásztor nem érte el időben a labdákat, így a Budakalász kétszer is gólt kapott ajándékba. A vendégek hamar háromgólosra növelték előnyüket, a 34. percben 13:16-nál állt a mérkőzés. Az ETO kapujába a friss Bősz Dániel érkezett, Pásztor korábbi hibáját ismételve ő sem érte el a kapura lőtt labdát, így a budakalászi együttes már ötgólosra növelte az előnyét. A második játékrész már feszültebb hangulatban telt, több szabálytalanság miatt akadt dolga a bíráknak. A Budakalász az 52. percben már hat góllal vezetett, a büntetőből adódó lehetőséget Balogh érvényesítette, amivel egy gólt faragott a hátrányon. A kezdésből nem született gól, így a kontrát kihasználva rövid időn belül újra lehetőséghez jutott a Győr: 26:30. A budakalászi hibákat előnyére fordította a hazai csapat egy hálóba juttatott labdával és egy bevitt hetessel tovább csökkentette a különbséget. Az 56. percben 28:30 volt a mérkőzés állása. Az ETO büntetőből újra lehetőséghez jutott, Balogh ismét nem tudott hibázni és egygólósra faragta a hátrányt. Az egyenlítés az 58. percben jött: a budakalásziak hibáját kihasználva gyorsan reagáltak a zöld-fehérek, végül Hári Levente jutott a kapuig: 30:30. Az utolsó perc időkérését követően a Győrnél volt a lehetőség, amit kihasználva a zöld-fehérek átvették a vezetést, ezzel 30:31-as végeredménnyel nyerték az ETO University Handball Team első, élvonalbeli mérkőzését.

A Budakalász vezetőedzője, Csoknyai István a mérkőzést követő sajtótájékoztatón gratulált a Győrnek. „Nehéz értékelni egy ilyen végjáték után, és amit elterveztünk, 54 percig sikerült tartani. Két pontot odaadtunk a hazaiaknak, ami természetesen nem vont le semmit a teljesítményükből. Fájó egy góllal kikapni, főleg egy ilyen mérkőzésen, ahol a mi akaratunk érvényesült. Sok mérkőzés van még hátra, megpróbálunk tanulni ebből, hogy ne kövessünk el ilyen gyermeteg hibákat.”

Kilvinger Bálint, az ETO vezetőedzője a kiélezett meccs után elmondta: „A szívünk vitt minket előre a végén. Jól kezdtük a mérkőzést, de utána rengeteg hibánk volt, ezt a Budakalász kihasználta. Az 50. percig abszolút nem állt nekünk a mérkőzés, ha szerencsével is, de át tudtuk venni a vezetést. Ez nagyon fontos két pont, amivel el tudtuk kezdeni a bajnokságot. A budakalásziak megmutatták, hogy komolyan kell velük számolni a bajnokságban.”

Varjú Martin, a Budakalász játékosa: „Elrontottuk az utolsó 10 percet. De tovább kell mennünk, ez még csak az első forduló volt.”

Dean Bombac, a győriek Szegedről igazolt irányítója tíz gólig jutott a mérkőzésen. „Először is szeretnék gratulálni a Budakalász együttesének, nagyon jó mérkőzés volt. Az olimpia után, 2-3 hete érkeztem Győrbe, nem tudtam, hogy milyen karaktereik vannak, de a csapat megmutatta. Boldog voltam, hogy láttam a szurkolókat és remélem, a következő mérkőzésen még többen jönnek ki.”

Galéria: MekliZ Fotó