Rengetegen voltak a győri katonák nyílt napján

Havassy Anna Katalin - Ficsór Dávid
2024.09.07. 14:41

Ahogy azt már évek óta megszokhattunk, idén is rengetegen voltak kíváncsiak a győri katonák nyílt napjára, amely ebben az évben azért is volt különleges, mert az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred együtt várta az érdeklődőket a Pálffy Miklós Laktanyába.

A két alakulat közös nyílt napja nem véletlen, hiszen az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred még viszonylag fiatal alakulat, ugyanis 2023 januárjában alakult, győri székhellyel. Tehát a szeptember 7-én megtartott eseményen már területvédelmi katonák is bemutatkozhattak a civileknek.

A szokásokhoz hűen a programokat úgy állította össze a két ezred, hogy minden korosztály megtalálja a számára izgalmas és érdekes eseményt. Így volt ünnepélyes zászlófelvonás, katonazenekar bemutatkozó, s természetesen a kiállított technikát és fegyverzetet is megszemlélhette az érdeklődők tömege.

A legnagyobb sikert rendszerint a dinamikus harcászati bemutató aratja, s idén sem ez másként. Viszont a közelharc-bemutatót is nagy tapssal jutalmazták a látogatók. Sokan kipróbálták magukat az élménylövészeten és a drónszimulátoron is, míg a legbátrabbak a kalandpark ötletes akadályait teljesítve mérhették fel ügyességüket és állóképességüket.

A nyílt napon a Győr+ Médiának Matyi Tibor ezredes, a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka a nem is olyan régen a győri alakulatnál is rendszerbe állított NASAMS (National/Norwegian Adcanced Surface to Air Missile System/Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer) rendszerről is szólt:

„A NASAMS fegyverrendszer a maga nemében a kis- és közepes hatótávolságú rakétarendszerek között a világszínvonalat képviseli. Nagyon hatékonyan, nagyon jól bizonyít a környező konfliktusokban, a kezelése pedig nagyon egyszerű és nagyon élményalapú.” – ismertette Matyi ezredes arra vonatkozóan, hogy többek között miért is lehet ennek az új fegyverrendszernek a megismerése vonzó a pályakezdés előtt álló érdeklődőknek.

A sokak által nagyon várt dinamikus harcászati bemutatóról elmondta, hogy a légvédelmi-, és a területvédelmi ezred katonái közösen hajtották végre.

„Egy imitált harchelyzetet láthattak az érdeklődők, amikor a légvédelmi rakétaeszközök települnek, s ezeknek a közelbiztosítását végzik a területvédelmi erők. Egy földi támadás következett be, amelyet megpróbálnak hárítani. Mivel észlelik, hogy túlerővel állnak szemben, hívják a gyors-reagálású egységet, amelyek a helyszínre érve sikeresen leküzdik az ellenerőt.” – részletezte a parancsnok, aki azt is elmondta, hogy a nyílt napot kiváló lehetőségnek tekinti, nem csak a civilek számára.

„Úgy gondolom, mindenki büszke az egyenruhájára, a hivatására, az eszközeinkre. Azt látom a katonáimon, hogy nem kell keresni a bemutató állomány tagjait, mindenki elégedetten teszi a dolgát. S jó látni, hogy azok a katonák, akik ma nem tudnak egyenruhában itt lenni, civilben is elhozzák a családtagokat, hogy bemutassák, milyen eszközökön szolgálnak.”zárta Matyi Tibor Mihály, a rakétaezred parancsnoka.

Dr. Horváth Zoltán a területvédelmi alakulat parancsnoka is örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy megrendezhették a nyílt napot, amelyet több szempontból is hasznosnak tart:

„A mi fő célunk az, hogy tartalékos katonákat toborozzunk. A toborzósátornál lévő katonáknál érdeklődtem, ahol a kollégák elmondták, hogy elég sokan érdeklődtek a szolgálati forma iránt. Nagyon bízom benne, hogy nem csak érdeklődök maradnak, hanem tartalékos katonák lesznek! Úgy gondolom, aki csatlakozik, elsősorban egy jó csapatba kerülhet, mivel már a kiképzések alatt kialakulnak a jó kollektívák, a csapatszellem, az összetartozás. Azok a civileket várjuk tehát, akik tenni szeretnének a hazáért, mert most tényleg itt a lehetőség!” – hangsúlyozta dr. Horváth Zoltán ezredes, a MH Klempla Kálmán 7. Területvédelmi Ezred parancsnoka is nyilatkozott.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formárólITT kapható bővebb tájékoztatás.

Az idén is kimagasló látogatószám pedig azt bizonyítja, hogy szükség van a katonai nyílt napokra, amikor a laktanyák szélesre tárják kapuikat. S persze szükség van a katonák és a lakosság közötti találkozásokra is. Hiszen így ismerhető meg az egyenruhások meglehetősen zárt világa, amelyben minden nap annak szellemében telik, hogy a magyar honvédek minél felkészültebben és professzionálisabban biztosíthassák Magyarország védelmét.

Galéria: Ács Tamás