Erdőtűz Vasban: sikerült elfojtani a lángokat, az utómunkálatok zajlanak

MTI Fotó: Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság
2024.09.08. 09:39

A tűzoltóknak sikerült elfojtaniuk a lángokat a Vas vármegyei Csönge külterületén, ahol Csönge és Kenyeri között négyszáz hektáron égett az aljnövényzet, bozótos, szalmabálák és az erdő - közölte az MTI-vel vasárnap a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Szuhogyi-Balogh Nikoletta főhadnagy elmondta: a tűz megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak, még mindig zajlanak munkálatok a helyszínen, az izzó területek keresésével az ismételt visszagyulladást szeretnék elkerülni.

Csönge külterületén csütörtökön csaptak fel a lángok, előbb a száraz fű, majd egy bozótos terület égett, ahonnan a közeli fenyőerdőre is átterjedt a tűz, végül pedig már a fák koronaszintje is lángolt.

Szombat reggelre már csak foltokban égett az erdő aljnövényzete, de a szárazság és az erős szél miatt ismét súlyosabbá vált a helyzet, újraéledtek a lángok.

A tűzzel érintett terület nagysága négyszáz hektárra nőtt, egymás után érkeztek az egységek Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékből, végül már a Magyar Honvédség egy speciális helikopterét is bevetették az oltásba.

A tűzoltóknak szombaton Kenyeri határában sikerült megvédeniük egy szarvasmarhatelepet, a füst miatt lezártak egy mellékutat, de települést közvetlenül nem veszélyeztett a tűz, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Fotó: Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság

Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #tűzeset | #Vas vármegye |