A legtöbbet mi magunk tehetjük a vándorpatkányok ellen is

Havassy Anna Katalin Illusztráció: depositphotos.com és Sánta Krisztián
2024.09.09. 11:30

Bár a patkányok az év minden szakaszában jelen vannak ott, ahol emberek élnek, ősszel mindig egyre jobban beljebb húzódnak a sűrűbben lakott területekre. A legtöbbet mi lakosok tehetjük ellenük, mégpedig felelős viselkedéssel. Ha pedig makacs falkáról van szó, szóljunk szakembereknek.

Mi is utóbbit tettük, bár egyelőre csak azért, hogy segítségünkre legyen a témát illetően. Sánta Krisztián kártevőirtó már többször adott nekünk tanácsot, s most sem volt ez másként.

„A legfontosabb az lenne, ha az emberek megfelelően elzárva tárolnák elsősorban a háztartási szemetet: a kuka teteje mindig legyen lecsukva, ne legyen se repedt, se lyukas. Ha egy kuka csukott és ép, abba nem megy bele a patkány! Viszont ha nyitottan várja őket a terített asztal, akkor kiszolgálják magukat, nincs ezen mit csodálkozni!” – kezdte Krisztián, aki azt is elmondta, a patkányoknak nagy a vízigénye, ezért is tartózkodnak főként a csatornákban. Szinte folyton rágnak, így jelentős károkat okoznak, s tulajdonképpen minden táplálékot jelent nekik, amit találnak.

A nyitott tetejű edény terített asztal a patkányoknak

„Ha valahol nem takarítják rendesen a kukatárolókat, a lépcsőházakat, az udvarokat az bizony vonzza a patkányokat. Ahogy a pincékben felhalmozott lom is. Kifejezetten imádják a régi kanapékat, ruhákat. Remek fészek alapanyagok, vagy helyszínek ezek. Szóval a felkínált lomtalanítási lehetőséggel is tessék élni, az egész lakóközösség érdekében!” – hangsúlyozta a szakember.

A patkányok roppant szapora állatok. Emellett roppant intelligensek és óvatosak, meglehetősen nehéz túljárni az eszükön. Ezért megfogni sem a legegyszerűbb őket.

Gazdaboltban is kaphatók különféle csapdák, élve elfogók és írtószerek is. Működhetnek is akár, de mivel falkában járnak, nem biztos, hogy egyesével túl gyors lesz. Ha pedig nagyobb terület – mondjuk egy alagsor – érintett, akkor jöhetünk mi kártevőirtók. Úgynevezett etetőket helyezünk ki, ahol a patkány megeszi az írtószert. Ezek már olyan kifejlesztett szerek, amik átverik őket, ugyanis mondok egy példát rá, milyen okos állatok: ha valami élelem gyanús nekik, akkor a falka leggyengébb tagjával kóstoltatják meg, s csak akkor esznek belőle a többiek is, ha az előkóstolónak nem lesz baja. Ezért vannak már olyan írtószerek, amelyek pár nap után hatnak, így a többiek megnyugszanak, s belakmároznak ők is. Ám ha túl nagy a patkányok által uralt terület, akkor ott már gázmesterre lesz szükség, ami egy külön szakma.” – részletezte a szakember.

Fontos egyébként, hogy ne vegyük félvállról a témát, hiszen a patkányok sok betegséget terjeszthetnek. A pestisről éppen eleget írtak a történelemkönyvek már… Viszont az ürülékének, a vizeletének a belélegzése is problémás lehet: könnyen elkapható így például a Hantavírus is.

„Tényleg a megfelelő zárt szeméttárolással, a takarítással tudjuk őket a legjobban távol tartani. Ez igaz egyébként szinte az össze kártevőre, a darazsakra is. A fedetlen gyümölcs, a hús, a nem megfelelően tisztított kutyatál vonzza őket is. Meggyűlt velük épp eléggé a bajom idén nyáron!” – mesélte Krisztián, aki a darázsirtás területén már országos hírnevet is szerzett magának, hiszen a kártevőirtók között a legbátrabbak közé tartozik. Illetve mivel 23 éven át bokszolt – most már edzősködik – megfelelő az állóképessége és a fizikuma is ahhoz, hogy bírja az amúgy is rekkenő hőségben végzett irtási feladatokat a tetők alatt, a padlásokon.

Sánta Krisztián elszántan szembeszáll a darázsfészkekkel

„Ez a kánikula kedvezett a darazsaknak is, gyorsabban szaporodtak: hat hét helyett négy hét is elég volt nekik hogy kifejlődjenek, így sokkal többen is voltak és még mindig tart a szezon. Főleg családi házas övezetek, falvak az érintettek, egyelőre!” – mert az is tény, hogy a rengeteg külföldről érkező konténerrel, ládával újabb és újabb fajok kerülnek be az országba. Ezekkel pedig a kártevőirtóknak is fel kell venni a versenyt.

„Az ázsiai lódarázs is megjelent, ami tulajdonképpen ugyanolyan mint a sima, csak épp háziméheket eszik. Kimlén fogtak be egy egész kolóniát nemrég. A mediterrán vidékre jellemző kabócákból is egyre több van. Az eddig ismeretlen vagy ritka fajoknak a természetes ellensége is kevés. Ez igaz amúgy a darazsakra is: őket a madarak közül csak a gyurgyalag fogyasztja, illetve a négylábúak közül kizárólag a borz túrja fel a darázsfészket. Meg ugye a kétlábúak közül én…” – nevetett Krisztián, akivel a fáraóhangyák kérdését is érintettük, hiszen sokan panaszkodtak rájuk is.

A fedetlen étel vonzza a hangyákat is…

„A fáraóhangyákkal kapcsolatban is azt tudom mondani, hogy fontos, hogy ne hagyjunk ételt, maradékot, szemetet szabadon, mert kiváló a szaglásuk, s rögtön megjelennek. Takarítsunk gyakran! Kaphatók hangyacsapdák, amelyek egész jól működhetnek, de sok energiát és feleslegesen kiadott pénzt spórolhatunk meg, ha szakembert hívunk. Hiszen mi olyan irtószereket is megvásárolhatunk, amit az átlag emberek nem, az évekkel pedig sok-sok rutint is szerzünk.” – zárta Sánta Krisztián azzal, hogy érdemes megnézni az oldalán azokat a fényképeket, amelyeket darázsirtás közben készített: megmutatják, milyen építményekre képesek ezek az apró szárnyasok, s alátámasztják azt is, miért ne nagyon álljunk neki egymagunk az irtásuknak!

Kapcsolódó cikkünk:

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #háztartás | #kártevőirtás | #tisztaság |