A hét orvosi témája

Kövérség és fogyókúra a coach szemével

Füves Zsuzsa okleveles gyógypedagógus coach, tréner Illusztráció: Pixabay
2024.09.09. 10:08

Vannak, akik egész életükben fogyókúráznak és ez a legkövetkezetesebb harc az életükben. Harc és kudarc! Kudarc, mert nem fogynak a súlyukból, sőt gyarapodnak súlyban. Kudarc, mert a tehetetlenség érzete pedig elgyengítheti testileg és lelkileg is.

Jojó-fogyókúra

Szakértők között teljes az egyetértés abban, hogy bármilyen fogyókúrás módszerrel le lehet fogyni, majd pár év múlva a leadott kilók többszörösére könnyű visszahízni. A súlyvesztés és súlyvisszanyerés – akár hízás – egy olyan ördögi kör, amiből nehéz kilépni. Sokféle fogyókúra van, de az éhezéses fogyókúra az egyik legkevésbé hatásos hosszú távon. Vagyis, aki éhezéses fogyókúrával fogy le – ha sovány akar maradni – már nem ehet normális mennyiségű ételt a jövőben. Nem lehet cél az, hogy a kívánatos testsúlyt éhezéssel érjük el! Cél viszont lehet az, hogy kívánatos testsúlyt érjünk el megfelelő táplálkozással és mozgással, vagyis testünk és lelkünk feletti kontrollal.

Vonzó külső a fiataloknál

A pubertáskor körül a fiúk megizmosodnak, sokan komolyabb testedzésbe is kezdenek azért, hogy izomzatuk látványosan fejlődjön. A lányok alakja viszont nőiessé válik, kezd felszaporodni testükön a zsírszövet. Sajnos kultúránkban a vékony testalkatot dicsőítik, így azok a fiatalok, akik némi túlsúllyal rendelkeznek, elégedetlenek az alakjukkal. Rettenetes fogyókúrába kezdenek, rosszkedvűvé, akár depresszióssá válhatnak. Durva táplálkozási zavarok alakulhatnak ki, amelyek egyik negatív következménye az, hogy folyamatosan elégedetlenek a súlyukkal. Szülői figyelem, valamint orvos, pszichológus szakember felkeresése szükséges ezekben az esetekben.

Fitnesz és célok

A testmozgás önmagában nem elég a súlyvesztéshez, de megfelelő táplálkozási szokásokkal kombinálva eredményt érhetünk el. Amikor célokat jelölünk ki az életünkben, szükséges mellérakni a „hogyant” is. Ebbe kell beleterveznünk a testmozgást is. A WHO ajánlása alapján felnőtteknek heti 150 perc mozgást szükséges végezni az egészségükért. Aki szeretne lefogyni, annak ez a heti minimum. Tervezzük meg úgy a napjainkat, hogy a mozgás férjen bele.

Jó tudni: Az önbecsülés és akaraterő elsődleges a sikeres végrehajtáshoz, vágy a cselekvésre. Úgy viselkedünk, amilyennek látjuk magunkat. Amennyiben növeljük az akaraterőnket, nő az önbecsülésünk is, ennek folyamodványa lesz a testünkkel szembeni igény is.

Kapcsolódó témák: #diéta | #egészség | #fogyokúra | #sport | #vény nélkül |