Határidő közeleg: kettős képzésekre jelentkezhetnek a győri egyetem hallgatói!

Győr+ Fotó: SZE
2024.09.09. 10:22

Három olyan – portugál, indiai és olasz egyetemekkel közös – kettős képzést indít ebben a tanévben a győri Széchenyi István Egyetem, amelyekre várja hallgatói jelentkezését. A határidő szeptember 15. A négy féléves programok része egy, illetve két féléves külföldi tartózkodás is, amelyhez jelentős ösztöndíjtámogatás vehető igénybe.

A Széchenyi István Egyetem arra törekszik, hogy nemzetközi kapcsolatai bővítésével is elősegítse hallgatói fejlődését. Ennek érdekében több olyan kettős képzést indít, amelyek résztvevői végzésükkor nemcsak a győri, hanem a partnerintézmény oklevelét is megkapják.

Ebben a tanévben a portugál Leiriai Műszaki Egyetemmel turizmusmenedzsment, az indiai Integral Egyetemmel, valamint az olasz Cassinói–Dél-laziói Egyetemmel pedig nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzés indul. Az előbbire az angol nyelvű turizmusmenedzsment mesterszak, az utóbbi kettőre pedig a szintén angol nyelvű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszak elsőéves hallgatói jelentkezhetnek szeptember 15-ig.

Ezek a kettős képzések számos előnnyel járnak. A résztvevők valódi nemzetközi környezetben fejleszthetik képességeiket, készségeiket, új kapcsolatokra tehetnek szert amellett, hogy mindkét intézmény diplomáját megkapják” – húzta alá dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás kettős képzések programfelelőse. Dr. Happ Éva, a turizmusmenedzsment kettős képzés programfelelőse hozzáfűzte: ugyancsak sokat lehet profitálni a külföldi tanulmányokból, hiszen azok rengeteg tapasztalattal, élménnyel gazdagítják a hallgatókat.

Az olasz egyetemmel közös képzésnél két, a másik két esetben pedig egy félévet kell a partnerintézménynél eltölteni. Ezt ráadásul a Széchenyi-egyetem a Pannónia ösztöndíjprogram révén jelentősen támogatja. Ennek összege az indiai tartózkodás idejére havi 350 ezer, az olaszországi és a portugáliai tartózkodás idejére pedig havi 375 ezer forint.

A turizmusmenedzsment kettős képzés egyik hallgatója, a portugál Victoria Apajalahti kérdésünkre kifejtette: a Széchenyi-egyetemen érdekes volt a kurzusválaszték, és jól kiegészítette tanulmányait. „Kíváncsi voltam a magyarországi egyetemi életre és kultúrára, és szerettem volna tapasztalatokat szerezni. A kettős képzés előnye az volt számomra, hogy szélesebb körű ismereteket gyűjthettem a turisztikai iparágról, különösen európai kontextusban. Emellett pedig három hónapig Győrben éltem, miközben új kapcsolatokat építettem, és nagyon élveztem, hogy utazhattam Magyarországon, illetve Közép-Európában” – emelte ki.

A Széchenyi István Egyetem ezeken kívül a kínai Jiaxing Egyetemmel együtt építőmérnök kettős képzést is működtet. A szakon tanuló kínai Jingjie Zhang úgy véli, két intézmény diplomájának megszerzése nagymértékben segíti a hallgatók elhelyezkedését és növeli globális versenyképességüket. Szerinte sok előnnyel jár egy másik ország kultúrájának megismerése is. „Különösen vonzó az a lehetőség, hogy két különböző tudományos környezetben tanulhatok, mert ez gazdagítja készségeimet és tudásomat, és elősegíti sikeres karrieremet a szakterületemen” – fűzte hozzá.

A kettős képzésekről további információ az [email protected] e-mail-címen kérhető. A portugál, az olasz és az indiai egyetemmel közös kettős képzésre a jelentkezés ide kattintva nyújtható be.

A képzésekre a partnerintézmények hallgatói is jelentkezhetnek saját egyetemükön. Az ő programjuknak is része az egy, illetve két féléves külföldi – vagyis esetükben győri – tartózkodás, és amikor végeznek, a Széchenyi István Egyetem oklevelét is megkapják.

Forrás: Széchenyi István Egyetem