Egykori és mai hallgatók együtt ünnepeltek a SZE Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán

Győr+ Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem
2024.09.09. 13:17

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán mintegy négyszázan kezdték meg tanulmányaikat szeptemberben. Ez – a tavalyi 43 százalékos növekedés után – idén közel 65 százalékkal több elsőévest jelent annak ellenére, hogy a képzések ponthatárai nem csökkentek, sőt sok esetben nőttek is. A hallgatókat a kar tanévnyitó ünnepségén köszöntötték, ahol rangos díjakat is átadtak.

A szeptember 6-i ünnepségen dr. Tóth Tamás dékán beszédében kiemelte, hogy a kar jogelődje 206 éve Európa első agrár-felsőoktatási intézeteként nyitotta meg kapuit, amire méltán büszkék, de legalább ennyire büszkék az intézmény jelenére is. „A legkorszerűbb tudásanyag, az automatizált megoldások és precíziós eszközök megismerésével, multidiszciplináris megközelítésű, projektalapú oktatással, saját Smart Farm tangazdasággal és a vállalati kapcsolati háttér szinergiájával tudjuk végzettjeinket a képzés végén diplomájukkal a kezükben elengedni, arra kérve őket, hogy szolgálják a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termelést, és maradjanak örök szövetségben a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karával” – szólt a hallgatókhoz. 

Dr. Tóth Tamás külön köszöntötte az egykori hallgatókat is: „Ötven, hatvan, hetven vagy akár nyolcvan évvel ezelőtt végzett óvári gazdászok az alma materből kilépve jegyzettel, tollal a kezükben, leginkább analóg eszközök, majd asztali számítógépek használatával irányították a szakmai munkát, míg a ma végzett ifjú gazdászok már tabletek, érintőceruzák, okostelefonok, szenzorok, drónok segítségével, automatizált eszközökkel építik az adatalapú és precíziós technológiákat alkalmazó hazai mezőgazdaságot” – fogalmazott, de hozzátette: régen és ma is csak megfelelő szakmai tudás, illetve gyakorlati tapasztalat birtokában lehetett eredményes szakmai munkát végezni.

Dr. Bodó Mariann, Mosonmagyaróvár címzetes főjegyzője köszöntőjében úgy fogalmazott, az elmúlt több mint két évszázadban tízezrek végeztek az intézményben, és vitték a város jó hírét az ország és a világ minden tájára. A fiatalokat arra biztatta, hogy ismerjék meg alaposan a nyitott, befogadó, szerethető Mosonmagyaróvárt, mert ők mostantól nemcsak az egyetem, de a város életének is részesei.

A hallgatók eskütétele előtt dr. Zsédely Eszter oktatási dékánhelyettes mutatta be az óvári „Gazdász Bibliát”, amelyet minden elsőéves ajándékba kapott, és amely dióhéjban összefoglalja mindazt, amit egy óvári gazdásznak az intézmény életéről tudni illik. Őket köszöntötte Kovács-Csomor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke is. „Hiába változik a világ, van, ami örök. Ez pedig az egyetem légköre, az a szellemiség, ami egy intézményt valódi alma materré tesz” – mondta. Hozzátette, az egykori és a mai hallgatók közös felelőssége, hogy tovább öregbítsék a kar hírnevét.

A dékán köszöntötte a Széchenyi-egyetem díszdoktorát, dr. Nagy Frigyes nyugalmazott minisztert, aki a közelmúltban ünnepelte 85. születésnapját. Az ünnepelt 1961-ben szerzett mezőgazdasági mérnöki oklevelet Mosonmagyaróváron. 1996 és 1998 között földművelésügyi miniszterként tevékenykedett, 2004-től 2012-ig az Óvári Gazdászok Szövetségének alapító elnöke volt. 

Dr. Nagy Frigyes (b) és dr. Tóth Tamás dékán (j).

A mosonmagyaróvári tanévnyitó régi hagyománya, hogy a tanulmányaikat kezdő gazdászhallgatók előtt adják át a díszokleveleket az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnököknek. Az idei év különlegessége volt dr. Bercsényi Miklós (Nyitóképünkön) köszöntése, aki zafírdiplomát vehetett át, mert 80 éve, 1944-ben vette át oklevelét. A díszdiplomások nevében dr. Szabó Antal aranydiplomás agrármérnök mondott köszönetet az intézménynek, és köszöntötte az elsőéveseket. 

Az ünnepség záróakkordjaként – az Óvári Gazdászok Szövetségének közgyűlése javaslatára – Wittmann Antal-díjat kapott dr. Szalka Éva prodékán és dr. Schmidt Rezső professor emeritus. A díjjal azon óvári gazdászok munkásságát ismerik el, akik szakmai tevékenységükkel, közéletben játszott szerepükkel másoknak példát mutattak, a gazdász hagyományok ápolásában kiemelkedőt alkottak.

Balról jobbra: Kovács-Csomor Zsolt, dr. Szalka Éva prodékán, dr. Schmidt Rezső professor emeritus és dr. Tóth Tamás dékán.

Szöveg: Széchenyi István Egyetem