Ne búsulj, BLISS-elj!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.09.09. 16:55

Lehetne ez is a jelmondata azoknak a fiataloknak, akiknek a munkáiból nemrégiben a Generációk Házában nyílt kiállítás. A baráti társaság egészen üdítő, vibráló tárlattal mutatkozik be Győrben, elhozva a természetet, a szerelmet, az egész univerzumot, annak szépségeit és olykor megfejthetetlen problémáit. Az egyedi alkotások két térben forrnak össze, gondolatkörökhöz, érzésekhez kapcsolódva, azokat boncolgatva. A lelkes művészek jöttek, láttak, győztek, fiatalságuknál pedig már csak tehetségük „szemtelenebb”.

Progresszív művészeti kiállítással nyitotta meg új évadát a Generációk Háza. A BLISS Collective öt lenyűgöző, ifjú művész munkáit vonultatja fel, az alkotások a csapat tagjainak életéből táplálkoznak, formabontóan mégis két lábbal a földön járva boncolgatnak mindenkit érintő témákat.

Suga Regina, Nagy Luca, Vass Virág, Molcsányi Máté valamint Csánicz Miksa mert nagyot álmodni, gondolatiságukat hol vers formájában papírra vetve, hol képzőművészeti alkotásként vászonra festve képezték le a nagyközönségnek.

„Nevünkből is adódóan intézményünk koncepciójába beletartozik, hogy minden generációt megszólítsunk, mindenkinek teret adjunk, így az őszi szezonban a fiatalokra helyeztük a hangsúlyt. A bemutatkozó művészekkel van személyes kapcsolatunk is, de mellette Zalaegerszegen megtekintettük az első tárlatukat és szerettük volna, hogy mi legyünk a következő állomás. Sikerült” – mesélte érdeklődésünkre Fazekas Antónia.

A Generációk Háza igazgató-helyettese hozzátette, hogy mivel az alkotás vágya állandóan hajtja a tehetségeket, így városunkban már egy kibővített összeállításban merülhet el a kultúrakedvelő publikum.

A ház emeleti termeiben először megcsodálhatjuk a festményeket, babzsákba huppanva olvashatjuk a verseket, vagy éppen mi magunk is részesei lehetünk az interaktív művészi élménynek, ha tollat ragadunk és kipingáljuk valamelyik testet.

A másik helyiségbe átlépve aztán megtudhatjuk milyen az „élet nappalija”. Az irodalom-birodalmat, a felnőtt világ bajait és a gyermeki világ játékos békességét a kanapé köti össze.

„Olyan organikus volt az egésznek a születése. Sokszor csak beszélgettünk, alkottunk és közben inspirálódtunk egymástól. A BLISS aztán egy dedikált közeggé vált, ahol már tudatosan az alkotás öröméért ülünk össze. Gyakran teljesen spontán készülnek a művek, de van, hogy hosszú hetekig tart a tervező folyamat. Vannak visszatérő témáink, ilyen a szerelem, az azzal járó fájdalmak és felemelkedések, de urbánus témákat is szívesen boncolgatunk” – mondta a Győr+ Médiának Csánicz Miksa, a kollektíva egyik oszlopos tagja.

Saját képeiről viccesen csak annyit mondott: „nem tudok festeni, csak összefirkálom a vásznat és azt mondom ez a művészet! Ehhez próbálom tartani magam!”

A fiatalok elárulták azt is, hogy nem képzett művészek, de valahol ezt az üzenetet is szeretnék erősíteni, vagyis azt, hogy nem kell ahhoz hatalmas tudás, hogy az ember maradandót alkothasson, amivel örömet okozhat magának és másnak!

Suga Regina egészen kicsi kora óta rajzol, mindig szívből, szeretettel készülnek munkái, általában valamelyik családtagjának kedveskedik.

„Így tudok igazán működni. Szeretek elmenekülni a művészetbe, imádok aprólékosan dolgozni. Terveink között szerepel, hogy a jövőben további kiállításokon mutassuk be a BLISS Collective tagjainak kreációit, interaktív elemekkel kombinálva, hiszen fontos, hogy bevonjuk a közönséget, hogy ne csak közöttünk, de velük is létrejöhessen egy párbeszéd” – árulta el portálunknak Regi.

A tárlat szeptember 30-ig látogatható, a Generációk Háza nyitvatartási idejében. Addig is, ahogy a tehetségek mondják: a BLISS legyen veletek!