Szijjártó Péter: Magyarország átfogó stratégiai együttműködést épít fel Csáddal

MTI Fotó: Szijjártó Péter Hivatalos Facebook-oldala
2024.09.09. 18:17

Magyarország a védelem, a gazdaság és az oktatás területét is átfogó stratégiai együttműködést épít fel Csáddal.

A tárcavezető a csádi kollégájával, Abderrahmán Kulamallahhal közös sajtóértekezletén a közép-afrikai ország elnökének látogatását történelmi jelentőségűnek minősítette, kiemelve, hogy ilyenre korábban soha nem volt példa.

“Két olyan országról van szó, amelyek nagyon ügyelnek a szuverenitásuk megtartására, két olyan országról, amelyek egyértelműen kiállnak a béke mellett. Két olyan ország, amely egyértelműen vallja, hogy a háborús konfliktusokat nem fegyverrel, hanem tárgyalásokkal lehet és kell megoldani” – sorolta.

“Két olyan ország, amelynek életében az elmúlt években a háborús konfliktusok nagyon komoly kihívásokat okoztak, két olyan ország, amely elutasít minden olyan lépést a nemzetközi politikában, amely a jelenleg zajló háborús konfliktusok eszkalációjának veszélyét hozza magával” – folytatta.

Majd rámutatott, hogy Európa számos biztonsági kihívással néz szembe napjainkban, s az egyik legfőbb ezek közül az illegális bevándorlás és a terrorfenyegetettség ezzel szorosan összefüggő erősödése.

Szijjártó Péter ennek kapcsán leszögezte, hogy az Európai Unióba irányuló illegális migrációt nem lehet megállítani a Száhel-térséggel való együttműködés nélkül.

“Pontosan tudjuk, hogy Csád milyen fontos stabilizáló szerepet játszik Afrika ezen kritikus térségében, így az Európai Unió soros elnökségét adó országként is vállaljuk a részünket az Európai Unió és a Száhel-térség együttműködésének fejlesztésében, és vállaljuk a részünket az illegális migráció megállításában, ezért egy stratégiai együttműködést építünk fel Csáddal” – jelentette be.

“Az erről szóló stratégiai együttműködési megállapodást alá is írtuk, a védelmi együttműködésről és az állattenyésztés területén folytatott együttműködésről szóló megállapodás mellett. Ez egy olyan átfogó együttműködés, amelynek védelmi, gazdasági és oktatási pillére is van” – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint Magyarország készen áll arra, hogy 150-200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot indítson Csád számára, amelynek keretében hazai cégek dolgozhatnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor erősítésén, illetve a vízellátás, az oktatás és a digitalizáció fejlesztésén.

Emellett a Hungary Helps egymillió dollárnyi értékben segélyprogramot indít a fertőzések terjedésének megelőzése és az egészségügyi ellátás javítása céljából – tudatta.

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar kormány kezdeményezte, hogy az Európai Unió az úgynevezett Európai Békekeretből folyósítson 14 millió eurós támogatást a csádi védelmi kapacitások fejlesztésére. “A magyar javaslatot szeptember 26-ra tűzte napirendre az Európai Unió nagyköveti tanácsa, reméljük, hogy ez az előterjesztés elfogadásra is kerül” – mondta.

Továbbá hangsúlyozta, hogy a védelmi együttműködés keretében arra fog törekedni a két ország, hogy a kölcsönös katonai tudás- és tapasztalatcsere hozzájárulhasson a terrorizmus elleni harc sikeréhez.

“A nemzetközi terrorizmus jelentette fenyegetettség egyre súlyosabb, (…) ez egyre súlyosabb illegális migrációs veszélyt okoz, így e két rendkívül veszélyes jelenség megfékezése érdekében az együttműködésünknek egy védelmi pillérét is közösen felépítjük” – mutatott rá.

Végezetül pedig kitért arra is, hogy évente huszonöt csádi hallgató tanulhat majd ösztöndíjjal a magyar egyetemeken, ami az emberek közötti kapcsolatok fejlődése szempontjából is fontos.

“És annak érdekében, hogy a személyes jelenlétünk is a lehető leghatékonyabb legyen, úgy döntöttünk, hogy a n’djamenai diplomáciai képviseletünket nagykövetséggé fejlesztjük (…) ami segítséget jelent abban, hogy a gazdasági, az oktatási és a katonai együttműködési lábát ennek a stratégiai partnerségnek a lehető leghatékonyabban tudjuk majd fejleszteni” – közölte.