Vészkijárat: Más a gyermekem – szülőség speciális szükségletű gyermekkel

Venesz Klaudia Fotó: Győr+ Média
2024.09.09. 19:31

A Vészkijárat ifjúságvédelmi magazinműsorában a speciális igényű gyerekekről esett szó. A Győr+ Televízió vendége az Egy Sima, Egy Fordított Egyesület az Inkúzióért foglalkozásvezetője volt, Márkusné Németh Anikó segített feldolgozni ezt az összetett témát.

Anikó szociálpedagógus, gyógypedagógus és művészetterápiás szakember. Rávilágított arra, hogy a speciális gyerekeket a korábbi évek gyakorlatában „elrejtve” nevelték, hiszen nem volt lehetőségük kijutni az utcára már csak azért sem, mert nem volt elérhető számukra az életüket megkönnyítő eszköz. Az integráció azonban lehetőséget teremtett arra, hogy akár egy olyan egyszerű eszköz, mint egy tolószék segítségével ők is szabadabb életet élhessenek.

A szakember szerint a diagnosztika fejlődésével pontosan be tudják azonosítani a fejlesztésre szoruló területet is. „A gyerekeknek nem a jó szavak kihangsúlyozása segít, hanem az, hogy ezek a gyerekek is ugyan olyan értékkel rendelkeznek, ugyan úgy szeretnek, dühösek, szomorúak, csak máshogyan fejezik ki” – emelte ki Márkusné Németh Anikó az érzékenyítés kapcsán.

„Nem mindegy, hogy egy szülő mikor tudja meg, hogy a gyermeke nem egy tipikus fejlődésű gyermek” – mondta a szakember. Hazánkban gyerekcipőben jár az elfogadást segítő oktatás,  leginkább a sorstársakból verbuválódott csoportokban találhatnak menedéket az érintett szülők. Anikó különösen fontosnak tartja a család és a szűk környezet elfogadó magatartását és fontosnak tartja azt, hogy a szülőknek legyen énideje. A házasság is megsínyli a különleges helyzetet: az otthon maradó és a pénzkereső szülő között kialakuló távolságot a pár együtt töltött, minőségi idejével lehet csökkenteni. A szakember kiemelte a pedagógusokkal való együttműködést is, az ő szerepük egy nehezített állapot felismerésében kulcsfontosságú lehet.

A műsorban szó esett az érzékenyítő foglalkozásokról is, amelyek nemcsak a gyerekek számára lehetnek hasznosak és érdekesek, hanem mindennapi munkák alkalmazása során is. Győrben rendeznek úgynevezett vak-vacsorákat is, amelynek lényege, hogy ki lehet próbálni a látássérültek életét, a kiszolgáltatottságot is. Márkusné Németh Anikó úgy véli, a legnyitottabb korosztály az óvodás, hiszen ők nem félnek kimondani az érzéseiket.

A szakember kiemelte, hogy a nehezítettséggel élőket akkor kell segíteni, ha egy kérdés után ők ezt kifejezetten kérik. Az életvitelükben mindenképpen az apró eredmények a legfontosabbak, amiket fontos kiemelni és a közösség felé közvetíteni.

Az adásban beszéltek az Egy Sima Egy Fordított Egyesület programjairól és módszereiről is. Az egyértelmű cél azonban a „fejek akadálymentesítése”, tehát az, hogy ez a generáció már úgy növekedjen, hogy az ő gyerekeiknek ne kelljen különösebb magyarázatot fűzni az elfogadáshoz, hanem kellő türelemmel és tudással fogadják azt.

A Vészkijárat adása megtekinthető itt: