A hallgatókat szolgálja a Mapei és a Széchenyi István Egyetem együttműködése

Győr+ Fotó: Adorján András
2024.09.11. 15:07

A már meglévő partnerséget új szintre emelve együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és az építőipari vegyipari termékek gyártásával foglalkozó Mapei Kft. A kooperáció célja az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar gyakorlatorientált képzéseinek erősítése és a hallgatók szakmai tudásának bővítése.

A Széchenyi István Egyetem az ipar számos meghatározó szereplőjével ápol szoros kapcsolatot annak érdekében, hogy hallgatói a gyakorlatorientált képzéseken túl valós vállalati tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Nincs ez másként az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon sem, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a modern technológiákat ismerő, felkészült építőipari szakember-utánpótlás biztosítására.

A képzések fejlesztéséért és a hallgatók gyakorlati tudásának támogatásáért az intézmény – a már meglévő kapcsolat erősítéseként – együttműködésre lépett a Mapei Kft.-vel, a világ vezető építőipari vegyipari termékgyártójával.

Évek óta jó kapcsolatot ápolunk a vállalattal, amely az építőanyag-gyártás területén a legkorszerűbb technológiákat alkalmazza. A hallgatók és az oktatók javát szolgálja, hogy a cég ezt a tudást előadások, bemutatóeszközök és szakmai együttműködések keretében megosztja az egyetemmel” – fogalmazott dr. Szép János, a kar dékánja.

A Mapei Kft. számára mindig is kiemelt fontosságú volt az oktatás és a jövő nemzedékének szakképzése. Büszkék vagyunk arra, hogy a Széchenyi István Egyetemmel közösen dolgozhatunk a hallgatók szakmai fejlődésén, és minden lehetséges módon támogatjuk őket abban, hogy a legkorszerűbb technológiákat és gyakorlati tudást sajátíthassák el. Célunk, hogy hozzájáruljunk a magyar építőipar jövőbeli szakembereinek képzéséhez, és elősegítsük a modern, innovatív gondolkodás kialakulását” – mondta el Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Az együttműködés által a hallgatók részletesen is megismerkedhetnek a Mapei tevékenységével és termékeivel, amelyet a cég munkatársai előadásokon és mintaanyagokon keresztül mutatnak be. A vállalat ezenkívül szakmai segítséget biztosít diplomadolgozatok, tudományos diákköri pályázatok és PhD-kutatások terén: témákkal, konzulensi és opponensi feladatok vállalásával, valamint konzultáció biztosításával kíván részt vállalni a fiatalok fejlődésében. Az egyetem és a kft. közös célja, hogy kapcsolatát kutatások és publikációk által is szorosabbra fűzze.

A gyakorlatiorientált képzéseket támogatva a Mapei hozzájárul a karhoz tartozó laborok korszerűsítéséhez is. Mindezek mellett a magas színvonalú hallgatói munka elősegítése szintén a megállapodás részét képezi: a vállalat diplomadíj-pályázatot ír ki a végzősök részére, melynek nyertese nettó 200 ezer forint díjazásban részesül.

Az idei tanévben a kar hallgatói tanulmányi kirándulásként ellátogathatnak majd a cég sóskúti gyáregységébe, és betekintést nyerhetnek az építőiparban használt ragasztók, betonadalékok, hőszigetelési termékek és egyéb, Mapei Kft. által előállított anyagok készítésébe.

Forrás: Széchenyi István Egyetem