Jövő héten újra elérhető lesz a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni vakcina

Győr+ Fotó: MTI/Mészáros János
2024.09.12. 07:29

Jelentősen megemelkedett a szamárköhögéses esetek száma hazánkban, így az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy a gyógyszertárak nem tudták kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Járványügyi Főosztályának osztályvezetője, Galgóczi Ágnes szerint azonban néhány nap múlva ismét feltöltik a készleteket - írja a hirado.hu.

A jövő hét elején ismét elérhetők lesznek a szamárköhögés elleni vakcinák a patikákban, miután a héten az eddigieknél is nagyobb tételszámban érkezik oltás.

Több hazai gyógyszertárban is hiánycikk volt a szamárköhögés elleni védőoltás, Galgóczi Ágnestől azonban azt a tájékoztatást kapta a hirado.hu, hogy hamarosan ismét elérhető lesz a vakcina.

 „A gyártók most nehezen tudják kezelni ezt a megnövekedett igényt, hiszen nemcsak nálunk, hanem Európa más országaiban is ugyanúgy növekszik a kereslet a védőoltásra és a nagyobb volumenű gyártás rövidebb idő alatt nem lehetséges. A hétvégén is várható egy nagyobb tételszámú szállítmány, ami előreláthatólag a jövő hét elején már elérhető lesz a patikákban. Ha valaki most éppen nem találja, akkor egy kis türelmet kérünk, elérhető és kiváltható lesz, és be tudják adni az orvosok.”

Járványszerűen terjed a szamárköhögés

Csak összehasonlításképpen, míg a koronavírus-járvány előtt évente 5–20 közötti szamárköhögéses esetet jelentettek, mely a pandémia időszakában évi 1-2 esetre redukálódott, addig idén, a 35. hétig 613 gyanús esetet regisztráltak.

A drámai ugrás azonban – ahogy Galgóczi Ágnes fogalmaz – a fokozott odafigyelés miatt is ennyire szembeötlő.

„A háziorvosok és házi gyerekorvosok is többször küldenek mintát vizsgálatra, mert azt gondolják, hogy a beteg tünetei hátterében a szamárköhögés kórokozója áll. Éppen ezért több gyanús eset kerül be a járványügyi nyilvántartásba, és ennek is köszönhető ez az esetszám-emelkedés.”

A szakember azonban kiemelte, hogy a beküldött minták mintegy negyedében volt csak laboratóriumilag  igazolható a fertőzés.

Egy fertőző beteg 15 embert is megbetegíthet

A szamárköhögést, ami már egy régóta ismert, klasszikus gyerekbetegség, egy baktérium, a Bordetella pertussis okozza, amely a 20. század közepén idézett elő nagyobb járványokat. Ez a baktérium cseppfertőzéssel terjed a legjobban, és a lappangási időszak után először felső légúti, hurutos tüneteket okoz, ez után jelentkezik az a jellegzetes köhögés, amiről a betegség a nevét kapta.

„Tulajdonképpen ez a szamár hangjához hasonló köhögés, amikor a belégzéskor egy húzó hangot lehet hallani, mivel nehezített a belégzés. Éppen ez a tünet az, ami a csecsemőknél, újszülötteknél a szövődményeket okozza: a légzés kimaradását, az oxigénhiányt és az esetleges légzésleállást” – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes. 

A csecsemők a legveszélyeztetettebbek

A felnőtteknél és az oltottak körében jellemzően enyhén zajlik a betegség, azonban az újszülöttek és csecsemők védelme a legfontosabb, mivel náluk a betegség lefolyása nagyon súlyos, akár halálos is lehet.

„Az egy év alatti csecsemőknél vagy újszülötteknél, akik egyáltalán nem kaptak semmilyen védőoltást vagy csak részleges az oltási státuszuk, ők a legveszélyeztetettebbek. Az oltási program két hónapos kortól kezdődik, hiszen a rendelkezésre álló oltóanyagok hathetes kortól adhatók az újszülöttek számára. A kötelező védőoltási rendben ez úgy néz ki, hogy két hónapos korban, három hónapos és négy hónapos korban megkapott oltásokkal alakul ki a gyerekekben az alapimmunizáció, ami után a kicsik vagy nem betegszenek már meg, vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki náluk. Épp ezért nagyon fontos az, hogy a csecsemők időben megkapják a kötelező védőoltásokat. A gyerekek ezután 18 hónapos korban, majd utoljára 11 évesen kapnak emlékeztető oltást – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, az NNGYK osztályvezetője.

Két hónapos koráig ne látogassuk a kisgyermekes családot

Az oltatlan újszülöttekre a legnagyobb kockázatot a vele találkozó és az ellátásában részt vevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot. A betegség felnőtteknél, és oltottaknál enyhe, köhögéses tünetekkel jár, amely antibiotikummal jól gyógyítható.

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy az NNGYK javasolja a várandós édesanyák újraoltását a terhesség harmadik trimeszterében, az így megszerzett védelmet ők ugyanis át tudják adni a magzatnak. Ugyanígy javasolják az újszülöttek ellátásában segítő családtagok újraoltását is.

Az osztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülést követő első 6-8 hétben a szülők ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, és korlátozzák a látogatók fogadását.

A felnőtteknek is szükségük lehet emlékeztető oltásra

Magyarországon az 50-es évek közepe óta benne van a kötelező védőoltási rendben a szamárköhögés elleni védőoltás, ami egy oltási sorozat, amellyel fokozatosan felépíthető a védelem a szamárköhögéssel szemben. Az oltás hatása azonban nem tart örökké.

„Ötévente ajánlott a fiatal felnőtteknél vagy várandósságot tervező nőknél a szamárköhögés komponensű vakcinák újraoltása, viszont általánosan a lakosság részére a tízévente történő újraoltás javasolható. A reménybeli nagyszülők, tehát nagymama, nagypapa is beadathatja a védőoltást, amennyiben részt vesznek az újszülött gondozásában” – hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette, hogy a leendő szülők gondoskodhatnak a várandósság előtti oltásról is.  A várandósság ideje alatt pedig a 3. trimeszterben javasolt az oltás.

Ne feledkezzünk meg az aspecifikus védelemről sem, ha valaki felső légúti tüneteket tapasztal, ne látogasson újszülöttet, ne vigyük az újszülöttet nagyobb közösségbe mindaddig, amíg az oltásai el nem kezdődnek, illetve szükség esetén a maszkviselés is ajánlott.

Forrás: hirado.hu/Fügedi Anett

Kapcsolódó témák: #betegség | #oltás | #szamárköhögés | #vakcina |